0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 3. 2018

Good Son, The (1993)


Macaulay Culkin vypadá na první pohled jako hodný a slušný chlapec. Elijah Wood se však brzy přesvědčí, že ve skutečnosti je tomu právě naopak…


Dvanáctiletý Mark právě přišel o svou těžce nemocnou matku a jeho otec potřebuje odjet pracovně do zahraničí. Strýc Wallace a teta Susan nabídnou pomocnou ruku a malého chlapce se na čtrnáct dnů ujmou. Přece jenom pro něj bude lepší, aby byl v přítomnosti jejich dvou dětí, kteří by mu mohli psychicky pomoci, aby pořád nemyslel na ztrátu matky. Vše se zdá zpočátku v pořádku, Mark našel společnou řeč se svým bratrancem Henrym i mladší Connie. Oba chlapci tráví společně spoustu času, dělají různé vylomeniny a užívají si kupu legrace. Jenže Henryho hry se postupně zvrtnou z nevinných hrátek v poněkud brutálnější zábavu a Mark si uvědomuje, že Henry je velice nebezpečný nejen pro něj samotného, ale i pro své okolí. Snaží se ostatní varovat, ale nikdo mu nevěří. Jenže jeho zlomyslný bratranec začne ukazovat svou temnější stránku stále častěji a z nevinně vypadajícího dítěte se stane zlobou posedlý parchant, který se neštítí vůbec ničeho…



Český název: Dobrý synek

Režie: Joseph Ruben
Rok výroby: 1993
Délka: 87 min
Země: USA

Hrají:
Elijah Wood...(Mark)
Macaulay Culkin...(Henry)
Wendy Crewson...(Susan)
Daniel Hugh Kelly...(Wallace)
Quinn Culkin...(Connie)
David Morse...(Jack)
...a další


Macaulay Culkin pro mě zůstane navždy spojován především se svou rolí Kevina z prvních dvou dílů Sám doma. Jeho následný osobní pád až na samotné dno (drogy, alkohol) – to už mě moc nezajímá. Nicméně se stal jednou z těch dětských hvězdiček, které si sami pohnojily slibně rozjetou kariéru (těch ale je…). Já však byl hodně zvědavý, jak si vedl i v jiném filmovém odvětví, než je komedie/rodinný film. No a nedopadlo to vůbec špatně. Zase byl tím rebelem s podivně jiskřícíma očima, akorát tentokrát dost přitvrdil a měl obrovské štěstí, že mu po boku stál rovněž velmi dobrý Elijah Wood.

Co se hereckých výkonů týká, tak tady jsem žádný problém nezaznamenal. Hlavně tedy co se dětských představitelů týče. Dospělí zde hráli druhé housle a oba chlapci dokázali zaujmout mou pozornost. Slabinou však byl nevyvážený scénář, potažmo práce samotného režiséra, který nám měl ukázat postupnou přeměnu chlapce s andělským úsměvem v násilného parchanta. Už jsem pár filmů se „zlobivými dětmi“ viděl, takže jsem očekával poněkud drsnější psychický teror.

Ano, bylo tu zabití psa, scéna s bruslemi a finální bitka na útesu, ale mezitím jsem narazil i na několik vlažnějších pasáží, které už tak záživné nebyly. Což mělo za následek trochu rozpačitý dojem z celkové atmosféry a navíc jsem tu narazil i na několik nelogičností a mého neoblíbeného „klišé“. To však neznamená, že by šlo o špatný film. Jen mé očekávání bylo prostě větší. I tak se však na tento filmu určitě někdy mrknu znovu, pokud ho zas budou dávat v TV.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat