0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 3. 2018

Sharknado 5: Global Swarming (2017)


Totální destrukce všeho a všech…


Fin Shepard a jeho rodina již několikrát riskovali své krky, aby zachránili Ameriku a celý svět od děsivých žraločích tornád, které už stačili zpustošit kdeco. Tentokrát se vydává do Londýna, kde se má setkat s vrchními představiteli NATO. Jenže ještě než dojde ke schůzce, kontaktuje ho jeho stará známá Nova, která objevila pod Stonehenge pradávnou žraločí svatyni, kde se má nacházet mocný artefakt, jenž by mohl Sharknada zastavit jednou provždy. Společně se jim podaří se ho zmocnit, ale má to přesně opačný efekt. Rozpoutají tím mnohem větší apokalypsu, než jaká tu kdy byla. Celý svět se ocitá pod útoky zubatých tornád, která devastují jedno město za druhým. Jedno z tornád navíc pohltí i malého Gila. Fin, April a Nova budou muset pro jeho záchranu vynaložit mnohem více úsilí, než kdykoliv předtím, ale ani to nemusí stačit…



Režie: Anthony C. Ferrante

Rok výroby: 2017
Délka: 90 min
Země: USA
Alternativní název: Sharknado 5... Earth 0

Hrají:
Ian Ziering...(Fin)
Tara Reid...(April)
Billy Barratt...(Gil)
Cassandra Scerbo...(Nova)
Olivia Newton-John...(Orion)
Masiela Lusha...(Gemini)
...a další



Pamatuju si ještě docela dobře na dobu, kdy režisér Ferrante přišel s prvním dílem této série a já z něj byl docela mile překvapený. Přestože Asylum většinou plodí jen samé brakové záležitosti, tak u Sharknada jsem se bavil skoro „královsky“. Ulítlá komedie (nebo spíš parodie) ve které žraloci doslova padali z nebes, mě doslova uchvátila. Taky jsem tomu tehdy dal lehce nadprůměrné hodnocení. Jenže jak už to tak bývá, po docela kladném diváckém přijetí se rozjela hotová mašinérie žraločích tornád a kvalita začala rapidně upadat. Scénáristé se doslova předháněli ve vymýšlení čím dál tím víc ujetějších situací a bohužel humor začal bohužel přepouštět místo trapnosti.

Dvojka už byla slabší, ale pořád ještě snesitelná. S nástupem trojky už to však nabralo rychlý spád směrem k odpadu a naprosto otřesná čtyřka už dílo zkázy dokonala úplně. Ono je sice pěkné že se zde paroduje kde co, ale všechno má své meze. Vlastně se divím, co na této trapnosti pořád tolik lidí přitahuje a proč jdou známí herci do dalších dílů. Jasně jde o prachy, ale měli by mít nějakou tu sebeúctu. U Hasselhoffa a Tary Reid jsem to ještě dokázal pochopit, protože ti už mají své nejlepší léta a role dávno za sebou, ale Ian Ziering? No ani v pátém díle nechybělo několik známějších tváří, které se alespoň na krátkou dobu objevili před kamerou (Dolph Lundgren, Bai Ling, Olivia Newton-John, Bret Michaels, Samantha Fox nebo modelky Caprice Bourret či Katie Price).  

Global Swarming (jak už tento název napovídá) nabídl totální destrukci všeho napříč celou zeměkoulí. Zkáze neujde nejen Londýn, Stonehenge, Kansas, Řím, Japonsko nebo Austrálie, ale i Egypt a slavné pyramidy. Samozřejmě nebude chybět ani pořádná porce jak jinak než ujeté podívané, ve které bude figurovat nejen britská královna, premiér ale i sám papež. Ani zde se však nevyhneme naprosto přemrštěným, nelogickým a trapným momentům, ale na to už jsme si jaksi museli u této série zvyknout. A pokud ne, tak se na to raději nedívejte.

Koneckonců tu nechybí ani emoce a úmrtí několika důležitých postav. Nicméně jak je „bohužel“ zřejmé, bude ještě šestý díl, ve kterém se bude cestovat časem, takže ti co se radovali – tak zřejmě předčasně. Ač je i pětka podprůměrnou záležitostí, tak na mě působila o něco lépe, než trojka a čtyřka.


Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat