0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 3. 2018

Keep, The (1983)


Nacisté se v rumunské pevnosti potkají s mnohem těžším protivníkem, než jsou obyčejní partyzáni…


Během druhé světové války, se dostane nacistická jednotka pod vedením kapitána Woermanna do malé rumunské vesničky v horách, v jejíž středu se nalézá podivná citadela (pevnost). Jejich úkolem je tento „objekt“ zajistit, poradit si s partyzány a vyčkat na posily. Místní však spolupracují a nekladou odpor, takže je Woermann nechává na pokoji a soustředí se pouze na pevnost. Nedbá varování, že toto místo obývají zlé síly a stejně tak ani jeho vojáci. Zdi citadely zdobí 108 ochranných „ikon“ ve tvaru T, které mají ZLO udržet pod zámkem. Údajně jsou z niklu, ale tomu zase neuvěří dvojice ziskuchtivých vojáků, kteří by si rádi sebou odnesli nějaký lup a hledají zde stříbro. Během noci se jim podaří jedno z „Téček“ odstranit, ale za svou hloupost zaplatí životem. Nevědomky tak skutečně uvolnili démonické stvoření (Radu Molasar), které začne nacisty zabíjet. V té době však na místo přijíždí jednotka SS pod vedením krutého majora Kaemffera, který je přesvědčen, že za vším musí být partyzáni. Vzhledem k tomu, že se v pevnosti vyskytují podivné hieroglyfy v neznámém jazyce, je na místo dopraven i židovský historik Cuza se svou dcerou Evou, aby nacistům vše přeložil. Jenomže ZLO je čím dál silnější a další mrtví na sebe nenechají dlouho čekat. Spásou pro všechny se může stát tajemný cizinec, který se však bude muset nejprve vypořádat s nacisty…



Český název: Pevnost

Režie: Michael Mann
Rok výroby: 1983
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Scott Glenn...(Glaeken)
Alberta Watson...(Eva Cuza)
Ian McKellen...(Dr. Theodore Cuza)
Jürgen Prochnow...(kapitán Woermann)
Gabriel Byrne...(major Kaempffer)
Michael Carter...(Radu Molasar)
...a další



No vskutku se autorovi knižní předlohy (F. Paul Wilson) nedivím, že s finální verzí toho filmu moc spokojený nebyl. Já coby divák rovněž a to jsem knihu ani nečetl. Horory s válečnou tématikou můžu, ale tohle byl „mišmaš“ snad všeho možného i nemožného a měl jsem co dělat, abych tuto naservírovanou podívanou dokázal vůbec strávit. Přitom když jsem se podíval na jméno režiséra, tak mi srdce doslova zabušilo radostí. Už jsem pár filmů od Manna viděl a ve většině případů jsem byl docela spokojený. Tady jsem však dost na rozpacích. Pevnost totiž není vyložená katastrofa, ale vážně nedokážu pochopit tvrzení: že jde o nedoceněný film. Otázkou je, jaká byla ta původní 210 minutová verze, než jí sestříhali.

Protože mi přijde, že v některých pasážích toho kus chybělo – prostě to na sebe moc nenavazovalo a jinde mi to zas přišlo až moc zbrkle odfláknuté. Přitom prvotní atmosféra nebyla vůbec špatná (dokonce jsem dokázal přežvýkat i ten hudební doprovod). Mysteriózní aura z toho smrděla na sto honů, eliminace prvních dvou nácků byla docela povedená a já se těšil, na další povedený masakr. Jenže pak se do toho začal srát starý historik a jeho dceruška, která tu byla snad jen kvůli té sex scéně. No a v neposlední řadě onen cizinec se „světelným mečem“ – tak to byla vážně BOMBA. Přitom bych si klidně vystačil jen s těma umírněnýma náckama a SS velitelem.

Jak Jürgen Prochnow tak i Gabriel Byrne totiž podali velice uspokojivé výkony a jasně patřili k tomu nejlepšímu, co nám tady bylo nabídnuto. Ostatní jim do toho jen tak přicmrndávali a ten Golem stříknutý Darth Vaderem byl taky docela k smíchu. Ze slibně rozjetého hororu se rázem stala jakási variace fantasy pohádky. Tohle bylo asi to největší zklamání, na které jsem tu narazil. Každopádně si myslím, že Pevnost měla mnohem navíc, než z toho nakonec střihači udělali. Průměrné ohodnocení tomu však dám, protože znám mnoho horších filmů, než byl tento.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat