0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 3. 2018

Deep Space (1987)


V ulicích Los Angeles řádí nebezpečná biologická zbraň (monstrum), která se vědcům klasicky vymkla zpod kontroly. Naštěstí je tu drsný detektiv Charles Napier…

Armáda spojených států ztratí na oběžné dráze kontrolu nad tajnou družicí, která obsahovala nebezpečnou biologickou zbraň a ta po průletu atmosférou spadne nedaleko města Los Angeles. Vše má zůstat utajeno před veřejností, jenomže tentokrát se někdo přepočítal. Vědci totiž stvořili agresivní monstrum, které má rádo zabíjení a tak když je nyní na svobodě, „pustí se ihned do práce“ a začne terorizovat obyvatele nedalekého města. Nezvyklý počet mrtvých však neujde pozornosti policie, která pověří detektivy McLemorea a Merrise, aby vše důkladně vyšetřili…



Český název: Temný vesmír
Režie: Fred Olen Ray
Rok výroby: 1987
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Charles Napier...(detektiv Ian McLemore)
Ann Turkel...(Carla Sandbourn)
Ron Glass...(Jerry Merris)
Bo Svenson...(kapitán Robertson)
Julie Newmar...(Lady Elaine Wentworth)
...a další


Tohle průměrné scifi-hororové béčko si pamatuji ještě z dětství. Naši ho měli kdysi na staré VHSce, ale ta se někde postupem času ztratila. Po dlouhé době jsem měl příležitost si film sehnat a tak jsem nezaváhal. Podobné filmy sice u dnešní generace nemají moc šancí na úspěch, ale já jsem přece jenom už trošku starší generace a dávám přednost filmům z 60-90 let před těmi moderními. Hlavně je důležité nevyděsit se při pohledu na jméno režiséra! Fred Olen Ray totiž netočil vždy jen totální sračky, ale ve svých začátcích dokázal „zplodit“ i pár docela snesitelných filmů.

Přestože nejde o nic světoborného a speciální efekty nejsou zrovna nejlepší, tak fandy podobných „přiblblých“ kousků jistě nadchne lehká gumovitost příšery, která jakoby pořád procházela nějakou proměnou. Její ostré zuby a chapadla ve mně kdysi vzbuzovali hrůzu, dneska se tomu už jen zasměji. Inspirace Vetřelcem je zde patrná na první pohled, přesto porovnávat obě monstra snad ani nelze. Nejen kvalitou jsou totiž naprosto rozdílné…Bohužel se tomuto srovnávání autoři filmu nevyhnuli a nikdy nevyhnou.

Tvůrcům se místy podařilo navodit vskutku zajímavou atmosféru, která ve spojení se slušně znějící hudbou dokázala kdysi divy, ovšem ve většině případů šlo jen o krátké záchvěvy. Dopomohl tomu především fakt, že se hodně důležitých momentů odehrávalo v přítmí a jim se tak alespoň částečně podařilo zamaskovat některé nedostatky. Někoho jistě taky potěší, že si zde vedle sebe zahráli Charles Napier a Ron Glass. I díky nim si film udržel alespoň průměrnou kvalitu (tedy co se většiny hereckých výkonů týče). Pokud se tedy rozhodnete podívat na tento film, tak rozhodně nečekejte žádné zázraky…!!!

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat