0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 3. 2018

Changeling, The (1980)


Skladatel John Russell se po tragické smrti své ženy a dcery snaží najít útěchu ve starém domě na okraji Seattlu. Jenže toto místo skrývá hrůznou minulost, která touží po odplatě a vysvobození…


Hudební skladatel John Russell přišel při tragické nehodě o svou manželku i dceru. Zdrcený muž se rozhodne přestěhovat z rušného New Yorku, do starého viktoriánského domu v Seattlu. Chce se především stáhnout do ústraní, aby zde načerpal novou energii a získal psychickou rovnováhu pro svou další tvorbu. Vše zpočátku vypadá skvěle, ale záhy se domem začnou ozývat podivné zvuky a John začne mít podivné vidiny. Rozhodne se vyhledat odbornou pomoc, protože si začne uvědomovat přítomnost nadpřirozených sil a do domu přivede „médium“. Od té chvíle začne odhalovat děsivou minulost tohoto domu a proto se pustí do pátrání po předchozích majitelích. Odpovědi na některé otázky nalezne v ukrytém podkrovním pokoji, ale tím odstartuje ještě děsivější vlnu podivných událostí…



Režie: Peter Medak

Rok výroby: 1980
Délka: 107 min
Země: Kanada
Alternativní název: L'enfant du diable

Hrají:
George C. Scott...(John Russell)
Trish Van Devere...(Claire Norman)
Melvyn Douglas...(senator Carmichael)
John Colicos...(kapitán DeWitt)
Jean Marsh...(Joanna Russell)
...a další


Opravdu dobrých kanadských hororů moc neznám (je to dáno hlavně tím, že jsem viděl především ty s označením TV film a ještě k tomu ne moc vydařené), ale tento starší kousek bych klidně zařadil mezi TOP 5 z jejich produkce. Je to dáno především samotným pojetím, které nám Peter Medak naservíroval doslova na stříbrném podnose. Tato směsice duchařiny a kriminální zápletky nám totiž nabídne opravdu slušnou atmosféru již od prvních minut a v tomto tempu pokračovala téměř po celou dobu. Nejednoho diváka jistě zamrazí už při úvodní nehodě u zasněžené silnice.

To nejdůležitější však na nás čeká až v samotném domě. Ten už sám o sobě nevypadá jako zrovna nejideálnější místo k životu. Zpustlé potemnělé panství, kde každý zvuk nahání hrůzu – zvláště když v něm přebýváte sám a to ještě nemáte ani páru o jeho děsivé minulosti. I zde na nás totiž čeká podkrovní pokojík, který měl zůstat navždy utajen před zvědavci, ale jak už to tak bývá, někdo nebo spíš něco zařídí, aby tomu bylo jinak. My tak díky hlavnímu hrdinovi začneme postupně rozplétat ono hrůzné tajemství, jenž nikdy nemělo vyplout napovrch. Nejprve si musíme vystačit jen s náznaky, zvuky, vidinami, ale jakmile se detektivní stránka příběhu rozjede na plné obrátky, čeká nás nejedno zajímavé překvapení.

Nervy drásajících momentů je tu však poskrovnu. Nejde totiž o klasickou duchařinu, ve které rozpoutá pomstychtivý duch vlnu psychického teroru/nátlaku. Vše je nám dávkováno tak nějak decentně a s rozvahou. Nudit se však rozhodně nebudeme. Chtěl bych především ocenit herecký výkon George C. Scotta, který svou úlohu tahouna zvládl velice obstojně. To samé v bleděmodrém platí i pro Ricka Wilkinse, který měl na starost hudební doprovod. Ten mé sluchové ústrojí uspokojil více než bych si snad i zasloužil. The Changeling tak sice není úplně geniálním dílem, ale nadprůměrnou kvalitu bezesporu má a určitě stojí za pozornost.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat