0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 3. 2018

Supernaturals, The (1986)


Dlouhých sto let čekali mrtví vojáci konfederace na svou pomstu a jejich čas konečně nadešel…


Seržantka Leona Hawkins dostane na povel četu cvičenců, kteří se mají zúčastnit vojenských manévrů v lesích Alabamy. Ukočírovat bandu drzých zelenáčů však nebude to nejhorší, co tam na ní čeká. Vojenské cvičení se totiž odehrává přesně v místech, kde před více než sto lety došlo k masakru konfederačních vojáků, kteří byli donuceni vojáky Unie přejít přes minové pole. Jejich ostatky sice od té doby hnijí v zemi, ale touha po pomstě je pořád „udržuje při životě“. A nyní nadešel jejich čas, aby znovu povstali…



Režie: Armand Mastroianni

Rok výroby: 1986
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Maxwell Caulfield...(Ray Ellis)
Talia Balsam...(Angela Lejune)
Nichelle Nichols...(Leona Hawkins)
LeVar Burton...(Michael Osgood)
Margaret Shendal...(Melanie)
Chad Sheets...(Jeremy)
...a další


Horory s „válečnou“ tématikou docela můžu a tak po úvodním masakru několika konfederačních vojáků, jsem byl dost zvědavý, jakýmže směrem se tento příběh bude ubírat dále. Jelikož jde však o dost neškodné osmdesátkové béčko, nečekejte žádné zázraky. Jakmile se totiž na scéně objevila četa směřující na manévry, připadal jsem si jako bych sledoval Star Trek (vzhledem k hereckému obsazení). Následující půlhodina však z pohledu hororového diváka nepřinese zhola nic, co by vám snad mělo zvednout tep. Spíše se to měnilo v komedii, plnou rádoby humorných hlášek a sexuálních narážek. Na erotiku zapomeňte, kromě jednoho záběru do výstřihu, tu není k vidění ani bradavka…

Jakmile se však les ponoří do husté mlhy, došlo k výraznému zlepšení samotné atmosféry. Postupná eliminace vojenských zelenáčů se totiž docela vydařila. Nejenže zaúřadovali nemrtví vojáci Konfederace, ale došlo i na několik skonů kvůli špatné souhře náhod. V žádném případě však nečekejte žádné gore hody. Vše se zde neslo v dosti skromném duchu. Což byla taky jedna z vad na kráse. On totiž film jako celek skutečně není nic extra, ale právě díky několika slušným scénám z toho nakonec vyšel ještě dobře. Nicméně bych ještě rád vyzdvihl i hudební doprovod, který měl na starost Robert O. Ragland.

V čem mě však The Supernaturals zklamal asi nejvíce, byl samotný závěr. Ona mysteriózní omáčka, v které byl celý příběh namočený, byla již sama o sobě nedochucená, ale to finální rozzuzlení – no to mě poser. Místo pořádného souboje se udělalo rukou čáry máry fuk a „pohádky“ byl konec. Tímto si to u mě tvůrci (především pak scénáristé) dost pohnojili. Nejste-li však příliš nároční, třeba se vám tento film bude líbit. Když už nic jiného, tak některé scény jsou celkem vydařené!


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat