0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 3. 2018

Paura nella cittè dei morti viventi (1980)


Pastorova sebevražda otevře pekelné brány, které je nutno zavřít dřív, než bude pozdě…


Mladá žena Mary má během spirituální seance děsivou vizi, ve které vidí sebevraždu pastora Thomase z městečka Dunwich, který tímto hrůzným skutkem otevřel bránu do pekel a díky tomu mrtví začali povstávat z hrobů. Následkem toho se jí zmocní taková hrůza, že upadá do stavu klinické smrti. Ostatní ji považují za mrtvou a tak během krátké doby je v tichosti pohřbena. Mary se však v hrobu probouzí a z posledních sil se pokouší z rakve osvobodit. Hluku, který při tom udělá, si všimne novinář Peter Bell a na poslední chvíli ji zachrání. Mary mu poví o své hrůzné vizi a tak se společně vydávají do městečka Dunwich, aby Pátera Thomase a pekelné síly zastavili. Musejí to však stihnout dřív, než začne Den všech svatých, jinak bude pozdě…



Český název: Páter Thomas

Režie: Lucio Fulci
Rok výroby: 1980
Délka: 93 min
Země: Itálie
Alternativní názvy: City of the Living Dead, The Gates of Hell

Hrají:
Christopher George...(Peter Bell)
Catriona MacColl...(Mary Woodhouse)
Carlo De Mejo...(Gerry)
Fabrizio Jovine...(pastor William Thomas)
Janet Agren...(Sandra)
Luca Venantini...(John-John Robbins)
...a další


Poslední dny jsem upřel pozornost na staré dobré italské kousky a tak jsem se od Argenta samozřejmě musel „stavit“ i za Lucio Fulcim. Od tohoto režiséra jsem už viděl docela dost filmů, ale některé z nich mi dosud unikali. Páter Thomas mě v mladí nějak minul, takže tohle byla moje premiéra. Fulciho kousky byli až na pár výjimek vždy docela specifické a popravdě na ně musíte být dobře naladěni. Co se logiky týče, tak s tou si totiž tento pán nikdy příliš nelámal hlavu a divák si na to buď zvykne a jeho filmy se mu budou líbit, nebo prostě ne. Přesně to je problém i zde. Paura nella cittè dei morti vivendi nám nabídne několik opravdu nezapomenutelných scén, kvalitní gore, ale i kupu nelogických situací a momentů, které jakoby tam snad ani neměli patřit.

Nicméně jestli mu šlo něco dobře, tak to byla přemíra nechutností a gore lahodící oku. Právě tyto chuťovky jsou nám naservírovány v míře opravdu vrchovaté. Čímž má v mém případě vždy bonusové body. „Chuj“ s tím, že to místy nedávalo hlavu ani patu. Zvracení jedné z dívek bylo i přes viditelně gumové zuby luxusní a stejně tak provrtání hlavy. Občas jsem se sice musel zasmát (zvláště ve chvílích, kdy se postavy nesmyslně otočili k nemrtvým zády a ti jim následně vyrvali kus mozku z hlavy, nebo když se zničehonic zombie teleportovala zpoza schodů přímo ke dveřím, přestože v oddáleném záběru tam nebyla…).

Podobných blbostí tam byla celá řada, ale člověk se u toho alespoň zasměje. Zatracovat tento film určitě nehodlám, protože své kvality měl, no a já se u jeho sledování bavil. Nepojí mě však k němu žádná nostalgická vzpomínka z dětství ani školních lavic, takže ho nemíním zbytečně nadhodnocovat. Lepší průměr to skutečně je, ale Fulci natočil dost lepších filmů. Každopádně na některé momenty jen tak nezapomenu. Závěr však mohl být lépe propracovaný, přišlo mi to dost odbyté.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat