0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 3. 2018

Rumpelstiltskin (1995)


Splní vám jedno přání, ale jako protislužbu si bude žádat vaše prvorozené dítě!


Rumpelstiltskin byl podle legend a pohádek zlí démonický skřítek, který vám splnil vaše přání a na oplátku za to žádal vaše prvorozené dítě. Už dávno se zapomnělo, že nešlo jen o pohádku, o čemž se má brzy přesvědčit mladá vdova Shelley. Její manžel byl policista, který byl smrtelně raněn ve službě a zemřel ještě předtím, než se narodil jeho syn John. Shelley se od té doby stáhla do ústraní a jen málokdy vychází ven mezi lidi. Její kamarádka Hildy jí však přemluví, aby společně vyrazili do jednoho zapadlého krámku, kde se podle ní prodávají velice zvláštní předměty. No a Matildin obchůdek skutečně ukrývá mnoho pozoruhodných tretek, mezi kterými se nachází i podivná nefritová soška nepříliš vábného vzhledu. Prodavačka Shelley varuje, aby si sošku nekupovala, ale ta nedá na její rady, protože soška údajně splní svému majiteli jedno přání. Sice na podobné věci moc nevěří, ale něco jí na ní přitahuje. Doma nevědomky skutečně vysloví své přání a to se jí následně i splní. Jenže tímto skutkem se Rumpelstiltskin dostává na svobodu a žádá za svou službu malé dítě. Shelley mu ho samozřejmě odmítá dát, ale démonický skřet se ho nehodlá vzdát bez boje…



Český název: Rumplcimprcampr

Režie: Mark Jones
Rok výroby: 1995
Délka: 87 min
Země: USA

Hrají:
Kim Johnston Ulrich...(Shelley Stewart)
Max Grodénchik...(Rumpelstiltskin)
Tommy Blaze...(Max Bergman)
Vera Lockwood...(Matilda)
Allyce Beasley...(Hildy)
...a další


Mark Jones si svého času zřejmě liboval v legendách a pohádkových bytostech, protože po irském skřítkovi Leprechaunovi si vzal tentokrát na mušku postavu z jedné pohádky bratří Grimmů. Což o to, kdyby své scénáře skutečně napsal svědomitě, jistě by proti tomu žádný z diváků, který jeho filmy shlédl, nic neměl, ale Jones nikdy neoplýval příliš velkým rozpočtem a tak se spoléhal na černý humor a mix hororu s komedií – čímž však diváky rozhodně neokouzlil natolik, jak by si asi přál. Nicméně měl jsem možnost vidět obě jeho filmová monstra (zlomyslné skřítky) a párkrát mě pobavit dokázali. Což mu samozřejmě přičítám k dobru.

Rumpelstiltskin nevypadal zas až tak špatně, jak ho mnozí popisují. Jde o klasické béčko, které nemá zrovna moc silný příběh, ale diváka dokáže zaujmout několika slušnými mordy, které určitě stojí za pozornost. Náš záporák se s nikým moc nemazlil a tak dojde i na několik průměrných gore scén. Navíc si svůj pobyt na svobodě po tak dlouhé době náležitě užívá, vypotí pár humorných hlášek, dokonce mu nedělá problém řídit motorku ani kamion a hlavně ho žene neustále vpřed touha získat duši dítěte, kterou potřebuje ke svému přežití. No a proti němu stojí pohledná hlavní herečka, která předvedla docela slušný výkon, blbeček z televize bez kterého bych se klidně obešel a pak klasicky několik obětí (především policistů), aby se divák moc nenudil.

Zklamán tak rozhodně neodcházím. Chápu, že podobné filmy zřejmě moc lidí neokouzlí, ale já mám tyhle ujeté béčka docela rád a navíc Rumpelstiltskin nebyl zas až taková katastrofa. Hodnocení na internetu sice mluví o opaku, ale já v něm stejně vidím průměrnou záležitost, která má sice svoje mínusy, ale dá se zde najít i několik pozitivních věcí. Každopádně si dám teď od skřítků na nějakou dobu oddych.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat