0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 3. 2018

Leprechaun (1993)


Ukradneš-li mu zlato, očekávej velké problémy! Irský skřítek Leprechaun je totiž nejen lstivý, ale hlavně pomstychtivý…


Když se roku 1983 vrací Dan O'Grady z výletu po Irsku do svého domu v Severní Dakotě, tvrdí své ženě, že se z nich stali doslova přes noc boháči. Ta jej považuje za blázna, ale netuší, že je tomu skutečně tak. Dan totiž nebral tamní legendy na lehkou váhu a podařilo se mu najít doupě bájného Leprechauna a zmocnit se jeho měšce plného zlaťáků. Jenomže zlomyslný a hlavně pomstychtivý skřítek jej pronásledoval až sem a chce si vzít své bohatství zpátky. Nemá žádné zábrany, dokonce zabije Danovu ženu, ale ten stačí měšec se zlaťáky ukrýt a skřítka zavřít do bedny, na kterou položí čtyřlístek. Jedinou věc (zbraň), proti které je Leprechaun bezmocný. Pak ho ranní mrtvice…Jenomže o deset let později se do tohoto domu nastěhuje J.D. Reding, za kterým přijíždí jeho dcera Tory, aby mu pomohla nový dům zvelebit. Pomáhají zde i místní chlapci Nathan se svým mladším bratrem Alexem a lehce mentálně zaostalý Ozzie. Alex s Ozziem nejprve naleznou místo, kde byli ukryté zlaťáky (které schovají na lepší místo, aby je později mohli výhodně prodat) a pak nevědomky Ozzie osvobodí Leprechauna z bedny. Zlomyslný skřet však stále touží získat zpět své zlato a aby jej získal, je schopný zabít každého, kdo se mu připlete do cesty…



Český název: Skřítek

Režie: Mark Jones
Rok výroby: 1993
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Warwick Davis...(Leprechaun)
Jennifer Aniston...(Tory Reding)
Ken Olandt...(Nathan Murphy)
Mark Holton...(Ozzie)
Robert Hy Gorman...(Alex)
...a další


Můžu potvrdit, že když jsem před několika roky žil a pracoval v Irsku, tak jsem tam Leprechauna zaregistroval. Samozřejmě jen ve formě suvenýrů (ve formě figurek, nebo byl přimalovaný zelený skřítek na podkově pro štěstí i se čtyřlístkem). Co se však filmu týče, tak tato série se mi vyhýbala až do dnešního dne. O její existenci jsem sice věděl, ale zvýšenou pozornost jsem jí nevěnoval. Nicméně v rámci postupného „sjíždění“ známých i méně známých hororových sérií, jsem po ní nakonec přece jenom sáhl. Když už pro nic jiného, tak jsem chtěl vidět mladičkou a začínající Jennifer Aniston.

No co si budeme nalhávat, zázraky se nekonali. Tahle hororová komedie je sice skutečně béčko jak vyšité, ale popravdě nic víc než průměr z toho režisér nevyždímal. Nevím, zřejmě to bylo určené pro mladší publikum (což sice vyvracejí ty vraždy), ale já bych rozhodně uvítal, kdyby to bylo víc krvavější a koneckonců i zábavnější. Jo pár vtipných momentů se tu najde, zvláště když skřítek pronásleduje své oběti na trojkolce, nebo kolečkových bruslích, nebo když si hraje s policajtem v lese na schovávanou. V těchto okamžicích jsem se skutečně bavil, ale problém nastal ve chvíli, kdy se mělo přitvrdit. No, lépe řečeno na frak dostala důvěryhodnost - kupříkladu při střelbě z brokovnice (kdy nezůstali žádné otvory po kulkách ani ve zdi, nábytku či samotném skřítkovi…). Podobných chyb a nedostatků tam byla celá řada.

Co bych však rozhodně pochválit chtěl, je maska Leprechauna. Ta byla opravdu povedená stejně jako herecký výkon liliputího herce Warwicka Davise. Tenhle chlapík nevelkého vzrůstu má ostatně na svém kontě dost docela zajímavých rolí. To samé lze samozřejmě říci i o Jennifer Aniston, ale ve svých začátcích jí to hraní trochu skřípalo. To však připisuji na vrub její postavě, kterou zde ztvárnila. Leprechaun je tak v mých očích obyčejné průměrné béčko, které sice neurazí, ale ani moc nenadchne. Pár dobrých momentů tu je, člověk se občas i zasměje, ale jinak žádná sláva.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat