0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 3. 2018

Leprechaun: Origins (2014)


Pro čtveřici Američanů se jejich výlet po Irsku změní v zoufalý boj o přežití. Chtěli vidět kus historie a místo toho se dostanou do spárů zuřivého Leprechauna. 


Dva mladé americké páry se vydávají do Irska, aby obdivovali tamní historická místa a pokochali se přírodou. Hlavně tedy Sophie, která studuje historii, ostatní si chtějí užít parádní dovolenou se vším všudy. Cesta je zavede až ke kamennému monolitu, který leží nedaleko malé vesničky. Místní je přivítají přátelsky a začnou jim vypravovat o zdejší zvláštnosti, kterou nenaleznou v žádném průvodci. O jeskyni ve které bylo ještě nedávno plno zlata a „kamenu bohů“. Sophie o něm nikdy neslyšela a ráda by jej viděla na vlastní oči. Navíc jim vesničan Hamish nabídne svou chatu, aby měli kde přespat. I přes mírné rozpaky nakonec všichni souhlasí a v chatě se ubytují. Jenže v noci zjistí, že je tu Hamish zamkl a zvenku se snaží někdo nebo něco zuřivě dostat dovnitř. Následně jsou napadeni ohyzdným stvořením, které je místním prokletím…




Režie: Zach Lipovsky
Rok výroby: 2014
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Dylan Postl...(Leprechaun)
Stephanie Bennett...(Sophie)
Andrew Dunbar...(Ben)
Melissa Roxburgh...(Jeni)
Brendan Fletcher...(David)
...a další


Největším leč ne jediným problém tohoto filmu je fakt, že sami tvůrci jej označili za reboot Leprechaunovské série, čímž si každopádně rozhněvali fandy prvních šesti dílů. Přestože jejich kvalita byla různorodá a rozhodně se tato série nedá považovat za „kultovní“, tak tento film s ní nemá absolutně nic společného ani při troše dobré vůle. Nejenže se tu neobjeví zlomyslný skřet v klobouku a zelených hadrech, ale je zde i absence černého humoru. Což samozřejmě někomu vůbec nemusí vadit, ale těch negativ tu bylo daleko více. Přitom kdyby se film jmenoval úplně jinak, nebo alespoň nebyl spojován právě s šestidílnou sérií, mohlo na to mít víc lidí jiný pohled.


Jelikož jsem nějakou dobu žil a pracoval v Irsku, docela jsem se těšil na záběry z tamní nádherné krajiny. Takové Cliffs of Moher by byli úplně ideálním místem k natáčení. Jenže ještě předtím, něž jsem si film vůbec pustil, jsem zjistil, že se natáčelo v kanadském Vancouveru. Což bylo následně hned poznat a nezachránila to ani snaha tvůrců co nejvíce napodobit tamní zvyky, oblečení, černé pivo – takže u mě měli další mínus. Naštěstí se brzy přesuneme do lesní chatky a teror mohl začít. Ve vzduchu byla cítit změna atmosféry, objevil se i náznak napětí a zdejší Leprechaun (ohyzdný to skřet) se pustil do práce. Jeho vzhled nebyl nejhorší, nemluvil a strašně moc se chtěl nakrmit. Jenže naše čtveřice mu to rozhodně nechtěla ulehčit a tak nastává klasická honička z jednoho místa na druhé.

Rušivým prvkem pro mě byli zdejší vidláci, kteří museli skřeta krmit výměnou za své bezpečí. Chovali se nelogicky a v některých případech mi tam vyloženě vadili ty jejich nudné dialogy. No naše čtveřice taky zrovna nepřekypovala vysokým IQ, ale tak oni tu hlavně sloužili jako potrava. Trochu mi vadilo, že si s nimi Leprechaun mnohdy zbytečně dlouho pohrával a přitom jim pak jedním máchnutím roztrhl břicho, nebo vytrhl páteř. Ano gore tu nechybělo a nebylo zrovna nejhorší. Což je taky jeden z důvodů, proč jsem se docela dlouho rozmýšlel, jak bych tento film vlastně ohodnotil.  

Jak už jsem řekl: kdyby se film jmenoval úplně jinak a nebyl již samotnými tvůrci spojován s předchozí sérií, přistupovalo by k němu hodně lidí jinak. Děj nebyl nejhorší – ano objevila se tu celá řada nelogických kopanců a nudných dialogů, ale zas na druhou stranu atmosféra ani gore nebyli nejhorší. Pokud zavřu obě oči, tak tomu dám čistý průměr, ale chraň je bůh, jestli z toho hodlají udělat další sérii. To už potom tak shovívavý nebudu!


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat