0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 1. 2012

Paní Bída (1984)

Modli se ať tě nikdy nenavštíví!
Loutková pohádka režisérky Pospíšilové mi utkvěla v paměti již v ranném dětství a nedávno jsem na ni narazil i v televizi. Příběh pojednává o staré ženě, která ve špinavých hadrech a se svou bezednou brašnou obchází celý svět. Každý kdo ji potká na tohle setkání „nadosmrti“ nezapomene. Kamkoliv totiž přijde, jen krade a všechno ničí. Postižené osobě je následně nabídnut provaz k ukončení trápení. Paní Bída nedělá rozdíly v tom, kdo je bohatý a kdo chudý. Jednoho dne se však setkává s rodinou chudého tesaře, která se jen tak lehce zlomit nedá.


Režie: Vlasta Pospíšilová
Rok výroby: 1984
Délka: 15 min
Země: Československo

Tento snímek zná v dnešní době asi jen velmi malý počet dětí, protože ti jsou již odkojení americkou produkcí, nebo tradičními českými pohádkami, které se několikrát do roka objevují zas a znova v TV. Každopádně by se však nemělo zapomínat ani na tento klenot, který se může opírat o velice zdařilou animaci. Ta je zde velmi rozmanitá. Máme šanci vidět zchátralé stavení, honosné panství, ale všechno se po příchodu Bídy změní v jednu velkou spoušť. Na rozdíl od smrtky naše hrdinka nepotřebuje kosu a plně si vystačí se svou brašnou. Co do ní jednou vhodí, již nikdo kromě ní nespatří. Ve svých dřevácích a s hejnem krys dokáže vybílit obydlí během krátké chvíle. Nikdo ji nedokáže zastavit, protože ovládá nejeden magický trik a je horší než veš.

Obrovský aplaus si zaslouží i hudební doprovod, který měl pod patronátem M. Kocáb. Opět mě tento můj nepříliš velký oblíbenec dokázal velmi mile překvapit a že to byla labutí píseň. Jeho tvorba tak dala šanci vzniknout opravdu zajímavé ponuré atmosféře, která se vám během krátké chvíle dostane pod kůži. Začínám mu pomalu přicházet na chuť. Mrazivé momenty a především bezmocnost jenž se na nás valí z obrazovky mi tak trochu připomíná i dnešní realitu. Kdo ví, jak to tady bude brzy vypadat!

Chtěl bych vám tento patnáctiminutový snímek doporučit, protože litovat rozhodně nebudete. Troufám si říct, že Paní Bída patří mezi špičku naší loutkové tvorby a tudíž jí nemůžu dát jiné, než nadprůměrné hodnocení. To si dozajista po právu zaslouží.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat