0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 1. 2012

Snow Creature, The (1954)

Nejprve na jeho existenci nevěřili a pak jej ještě bláhově dopraví do Los Angeles. Aniž by si přitom uvědomili, jak může být tento tvor nebezpečný, pokud se dostane na svobodu.
Vědecká expedice pod vedením doktora Parrishe, hledá a sbírá v Himalájích botanické vzorky. Všechno vypadá v naprostém pořádku až do doby, kdy do tábora dorazí znepokojující zprávy. Manželku hlavního sherpy (průvodce) Subry unesl hrozivý Yeti. Nešťastný muž ihned žádá doktora Parrishe a jeho společníka Wellse, aby mu pomohli zachránit život jeho milované. Oba američani se mu však vysmějí, protože na existenci sněžného muže prostě nevěří. Subra je však neoblomný. Rozbije rádio vysílačku, potají vezme všechny náboje a donutí ostatní k pronásledování Yetiho. Když konečně narazí na jeho stopy zamrzne všem úsměv na rtech. Od této chvíle jsou Wells a Parrish ochotni spolupracovat dobrovolně, protože tento objev má pro vědu nevyčíslitelnou hodnotu. Oba jsou rozhodnutí sněžného muže chytit, což se jim nakonec i se štěstím podaří. Yeti je následně převezen do Los Angeles. Díky špatnému zabezpečení se však záhy po příjezdu dostává na svobodu a začne řádit v městských ulicích.

Režie: W. Lee Wilder
Rok výroby: 1954
Délka: 69 min
Země: USA

Hrají:
Paul Langton ... (Dr. Frank Parrish)
Leslie Denison ... (Peter Wells)
Teru Shimada ... (Subra)
Rollin Moriyama ... (Leva)
Lock Marti ... (Yeti)
... a další

Yeti patří společně s Lochneskou příšerou a mnoha dalšími do skupiny záhadných stvoření, jenž údajně žijí na naší zemi. Již celá řada lidí přišla se spoustou fotografií, na kterých je zachycen, ovšem naši slavní (světoví) vědci a chytré hlavy ve vládách popírají jeho existenci. Většina těchto snímků byla označena za podvrh a pokusy vytřískat na senzaci co nejvíc peněz. Existuje však i nespočet lidí, kteří věří, že se po Zemi pohybují tvorové, kterým se daří držet z dosahu lidí a díky tomu přežívají dodnes. Pro pány od filmů se však staly tyto kreatury věčnou inspirací a na jejich počest byly natočeny desítky snímků.

Dobrodružně laděný film má již od začátku pozvolné tempo, kterým nás několik prvních minut doprovází hlas vypravěče. Přelétneme vrcholky zasněžených hor a nakoukneme do dění v táboře. Vědecká expedice složená s profesora Parrishe, fotografa Wellse, průvodce Subry a několika nosičů si vychutnává pobyt na čerstvém vzduchu co to jen jde a zatím ještě hýří optimismem. V těchto chvílích máme ještě šanci zaposlouchat se do hlubokomyslné debaty o nedotčenosti Himalájí atd. Atmosféra má v tu chvíli poklidné tempo, které se nese v ryze přátelském duchu.

Teprve s příchodem Yetiho na scénu a následným únosem průvodcovy ženy lze vycítit jisté zajiskření. Nějakých nervy drásajících momentů se tu nedočkáme za celou dobu, takže musíme vzít povděkem i onu změnu psychického rozpoložení jednotlivých postav. Rozzuřený Subra začne lehce šikanovat oba američany, protože nenašel jiný způsob jak je přimět ke spolupráci. Žádná krev však nepoteče, takže pro hororového fandu žádné velké vzrušení.

Samotný Yeti taky nevzbuzuje příliš mnoho hrůzy. Jde o obyčejného zarostlého chlapíka, kterému nasadili beranici a dvojitou vrstvu kožešiny. Pro jistotu mu není nikdy vidět přímo do tváře a scény v nichž se objeví, se natáčeli povětšinou v přítmí. Způsob jeho dopadení i následného útěku připomínají lehce grotesku. Stejně tak i jeho pronásledování policií. Ani zde se nevyhneme nešváru opakovaných scén. Některé zde dokonce uvidíme i desetkrát.

Film jako celek moc hororovým dojmem nepůsobí, ale co se taky dalo čekat od snímků z té doby. Pokud nemáte dostatek peněz a tehdy se jimi zrovna dvakrát nerozahzovalo, museli se všichni spokojit i s tím málem, co nám zde tvůrci nabídli. Po dobrodružné stránce už to bylo o trochu lepší, jen se mohli tvůrci vyvarovat několika zbytečně zdlouhovaých pasáží.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat