0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 1. 2012

Requiem (2001)

Uvnitř kláštera začíná peklo. Spas svou duši dokud můžeš!
Z vězení uprchnou čtyři nebezpeční vrahové a násilníci. Podle předem domluveného plánu se mají na vzdáleném smluveném místě setkat se svým šéfem, záhadným Goliášem. Jenže se jim uprostřed lesů pokazí auto, a tak musí vyrazit pěšky. Po cestě narazí na zdi starého Cisterciánského kláštera, ve kterém se rozhodnou přenocovat a vymyslet nový plán. Klášter je až na pár mnichů a jednu dívku opuštěný a tak jim tato hrstka zajatců přijde vhod. Šéf bandy Marcus však nehodlá zanechat žádné svědky naživu a svým zajatcům to dá na vědomí. Brzy se však naskytne pro zajatce malá jiskřička naděje, protože členové bandy mezi sebou zas až tolik nedrží a mají mezi sebou neustálé rozbroje. Navíc mají mnichové jeden trumf v rukou. Jeden z nich totiž kdysi patřil mezi členy této bandy a zapříčinil, že je policie dostala do vězení. Christian má s nimi nevyřízené účty a tak se brzy uvnitř kláštera rozpoutá opravdové peklo. V hlavách všech zúčastněných však visí jediná otázka: byl to boží záměr, aby se zde opět po třinácti letech setkali, nebo to je jen rafinovaně přichystaná past na ně všechny? Kdo tehdy před třinácti lety té noci ještě nezemřel?


Režie: Hervé Renoh
Rok výroby: 2001
Délka: 98 min
Země: Francie

Hrají:
Patrick Dell'Isola ... (Christian)
Moussa Maaskri ... (Marcus)
Julie-Anne Roth ... (Carla)
Jo Prestia ... (Gippé)
Jean-Louis Loca ... (Rafik)
Jacques Seiler ... (Kaloustian)
a další

O tom že francouzi fušují i do hororového žánru víme už dávno, ale je docela překvapivé, že tato pobožná země dokáže natočit i krvavý thriller z prostředí kláštera. Pro režiséra Hervé Renoha byl tento snímek premiérou a tak se chtěl uvést pořádnou akční jízdou plnou hlášek a násilí. Moc dobře si tento chlápek nevedl, ale pár světlých okamžiků se tady najít přece jenom dá. Na začátku filmu sledujeme pětici maskovaných únosců, kteří vydírají movitého boháče a jako rukojmí drží jeho ženu a dceru. Jeden z nich však nenechá svůj poklopec na pokoji a navíc odhalí svou tvář. Šéf bandy Marcus nenechává žádné svědky a tak rodinku postřílí, jenže jeden ze členů bandy mu vzdoruje, a tak se rozhodne zbavit i jeho. Potom následují scény z vězení a následuje pečlivě naplánovaný útěk. Do této chvíle na diváky vyrukovali producenti jen svou akčností a násilím. Nic nenasvědčuje tomu, že by měl tento snímek patřit mezi horory.

Atmosféra filmu se začne postupně měnit teprve s útěkem čtveřice, která zůstane uvízne uprostřed lesů. Jejich plán dostal obrovskou trhlinu a na obrazovce se poprvé objeví laciné hlášky, které mají pobavit diváka. Ten však očekává prolévání krve a další mrtvoly, ale dočká se pouze několika scén z kláštera a modlící mnichy. Navíc se seznámíme s tajemným Christianem a jeho tajemstvím. Tady se režisér dopustil chyby v tom, že nám nabídl několik scén z minulosti a tím vlastně divákům naservíroval úplně vše a tím pádem připravil všechny i o poslední iluze. Diváci v tu chvíli věděli naprosto přesně co se bude v následujících minutách odehrávat a čekalo se pouze na to, kdy se hlavní hrdina prozradí a gangsteři si s ním vyřídí účty.

Lokalita starého kláštera však do jisté míry náročné diváky uspokojí. Ponuré chodby, labyrintové sklepení to vše dopomohlo k navození tajemné atmosféry a za doprovodu kostelní hudby se konečně dostavilo ono tajemno, které všichni už tak dlouho očekávali. Přesto všechno se nelze zbavit dojmu, že přemíra akčnosti oproti jiným prvkům tomuto filmu docela ublížila. Protože kromě hromady nadávek a neustálých nadávek se ve většině filmu toho zas až tolik nestalo. Vražd a krvavých scén bylo taky jako máku, ale přesto všechno se na ně dalo dívat a do jisté míry o nich můžu říct, že byly velmi slušně natočené. Příznivci vypíchnutých očí a podříznutých krků si přijdou na své. Závěrečná přestřelka je už jen takovou oddychovou před náběhem titulek.

Za celý film vám však bude tak trochu v hlavě strašit jedna otázka: kdo zatím vším stojí, tedy lépe řečeno kdo je ten tajemný Goliáš? Že by snad ta tajemná postava, která se prochází po chodbách kláštera? Kdo ještě neumřel před třinácti lety? Myslím si, že na konci bude možná několik z vás překvapených, ale ti pozorní na to jistě během filmu přijdou sami. Navíc když toho režisér tolik vyzradí během prvních dvaceti minut, tak by to neměl být zas až takový problém. Ti z vás kdo mají rádi suchý humor, tak zde naleznou několik vtipných hlášek typu: "Proč nejdeme všichni čtyři? Protože nejsme Beatles“.

Moc hororových okamžiků tady rozhodně nečekejte, ale pokud chcete zabít nudu a podívat se na akční střílečku ve starém klášteře, tak není nic lepšího než si pustit právě tenhle film. Pobavíte se, nudit se budete jen místy, dokonce se dočkáte i několika mrtvol. Navíc se dozvíte jak se na zabijačce nejlíp podřezávají prasata.

Hodnocení:
Jako horor nic moc, jako akční thriller tento snímek ujde. Jelikož jsme ale ta hororovém blogu, tak mé hodnocení musí jít samozřejmě směrem dolů. 40%

Žádné komentáře:

Okomentovat