0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 1. 2012

Spirit Trap (2005)

Strašidelný dům, tikající hodiny a dávné tajemství.
Určitě znáte filmy o strašidelném domě, ve kterém jsou nějací duchové,nebo přízraky. Podobného tématu se nám dostalo už bezpočtukrát. Vesměs pokaždé jde o skupinu mladých lidí, kteří jsou nedobrovolně zavřeni v domě a musí bojovat o holé životy s nadpřirozenými bytostmi.

Český název: V pasti přízraků
Režie: David Smith
Rok výroby: 2005
Délka: 91 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Billie Piper ... ( Jenny)
Sam Troughton ... ( Nick)
Luke Mably ... ( Tom)
Emma Catherwood ... ( Adele)
Alsou ... ( Tina)
...a další

Když dostanete telefonní zprávu od Správy kolejí a ubytoven, že vám našli dům, kde bude platit malý nájem, jistě vás to nesmírně potěší. Přesně to se stalo studentům Jenny, Nickovi, Tomovi a Adele. Přijedou tedy k domu a ubytují se. Navzájem se neznají a tak nastal pravý čas na seznamování. Kromě nich tady bydlí i pátá osoba, studentka Tina.

Dům má v sobě určité kouzlo, které na ně hned zapůsobí. Prachem pokrytý nábytek, vrzající schody i dveře, žádný telefon, televize nebo rádio. Najde se tu ale i pár věcí, které studenty zaujmou. Jedná se hlavně o starobylé hodiny a zamknuté dveře na půdu.

Jenny má dar po matce, která byla takzvané médium. Má různé vidiny z minulosti, ale i přítomnosti a jak se zdá, tak dům skrývá děsivé tajemství. Když se jim podaří zprovoznit staré hodiny a ty odbijí hodinu duchů, začnou se dít velmi podivné věci, které ovlivní životy všech obyvatel domu.

Ani tentokrát neuvidíme nic moc nového, protože filmů s podobnou tématikou je už hodně. Tentokrát se toho zhostili britové konkrétně David Smith, který je pro mě zcela neznámý režisér asi i proto, že jde o jeho první a zatím i poslední dílo. Hodně scén i podobný scénář jsem viděl už několikrát a dost mi to připomnělo film Zámek hrůzy.

Nejvíc z celého filmu se mi líbily samotné prostory domu a kulisy, které stojí určitě za povšimnutí a nabudí alespoň trochu tajemnou atmosféru. Co se týká konečného odhalení tajemství domu, tak to mi přišlo směšné a bylo podbarvené trochu rasistickým podtextem. Ani docela trapné hlášky mi nepřidaly úsměv na tváři.

Samotná charakteristika postav byla zajímavá. Sešli se zde typy lidí s různými životními tragédiemi. Jenže když se trochu víc začala rozebírat jejich minulost, přišlo mi to dost ujeté a zbytečné. Nejvíce se mi líbila proměna zfetovaného Toma. Ten patřil asi mezi nejzajímavější postavy ve filmu. Oproti němu tam taková nymfomanka Adele nemusela vůbec být.

Hráli zde neznámí herci, kteří se sice už objevili v pár bezvýznamných filmech, ale výrazněji se nedokázali prosadit. Jedinou výjimkou je Luke Malby, který si zahrál ve filmu 28 dní poté a Uprising.
Film je podprůměrný a jediné co se dá více vyzdvihnout je samotný dům a výkon Malbyho. Jinak jsme neviděli nic nového, co by nebylo už někde jinde.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat