0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

12. 1. 2012

Satanic (2006)

Vzpomínky z minulosti mohou skrývat hroznou pravdu, kdo opravdu jsme. Otázkou však zůstáva: Jsme to opravdu my a je to naše minulost?
Do nemocnice přivezou dívku, která je po vážné autonehodě a nic si nepamatuje. Doktor Barbary jí zpraví obličej a snaží se jí pomáhat terapií. Dívka tvrdí, že se jmenuje Michelle a jela v autě se svým otcem, který bohužel nepřežil. Začínají se jí zdát divné sny a noční můry, ve kterých vidí záhadnou postavu v kápi a mrtvého otce, který jí pořád něco vyčítá. Jelikož se z ní stal sirotek, je svěřena do péče pana Bissona, který ji odveze do svého domu, kde se se svou despotickou ženou starají o několik problémových výrostků. Noční můry jsou stále častější a pomalu odkrývají dívčinu minulost, která není vůbec pěkná. Navíc se v jejím okolí stane několik vražd, z nichž detektiv Joyner podezřívá právě Michelle. Dívka si musí rychle vzpomenout co je vlastně zač a pomoci jí v tom má podivná tabulka na vyvolávání duchů.

Český název: Dotek Satana
Režie: Dan Golden
Rok výroby: 2006
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Annie Sorell ... (Michelle)
Jeffrey Combs ... (detektiv Joyner)
Angus Scrimm ... (Dr. Barbary)
Eliza Swenson ... (Dalia)
Rick Dean ... (Bisson)
... a další

Dan Golden není ve filmové branži žádným nováčkem a na svém kontě má už hezkou řádkou filmů, na kterých spolupracoval. Tentokrát se však posadil do režisérského křesla a jeho pokus můžeme vidět i díky DVD Edici, která si tento film vzala pod své křídla a uvedla jej na náš trh. Opět se ovšem potvrdilo pravidlo, že ani tento film nepatří mezi bůhvíjak skvělé filmy a mám obavy, že ani mezi průměrné.

Samotný scénář není vůbec originální a nabízí pouze již několikrát okoukané téma, které bych teď nerad prozrazoval, protože byste hned věděli, co vás čeká. Děj je rozdělený na dvě dějové osy, z nich jedna probíhá v přítomnosti a v té druhé jde o vzpomínkové pasáže. Jejich prolínání je alespoň malým prokrvením nudného děje, protože co se týká reálného děje, tak ten je strašně zdlouhavý, nudný a zbytečně překombinovaný. V nočních můrách či snech se dočkáme alespoň několika hororových náznaků, kterých je tady opravdu málo. Jejich kvalita sice není moc dobrá, ale několikrát mě zaujaly, protože se tu objevilo pár výjimek, na kterých je vidět snaha diváka zaujmout a vystrašit. Většinou však zůstalo jen u snahy. Některé dialogy jsou doplňované sprostými hláškami, většina z nich je však naprosto trapná.

Hudební doprovod se skládal asi ze dvou delších melodií, které se mi zdají povědomé z jednoho detektivního seriálu. Ve zbytku šlo o několik tónů, které nás mají upozornit, že se asi odehraje něco strašidelného a ono pořád nic. Navíc se mi zdá, že všechny zvuky byly trochu pozadu, protože například skřípění dveří je slyšet až potom, co už jsou dveře dávno otevřené. Trochu to chlapci nezvládli. K tomu všemu se ještě přidal šílený český dabing, který je nejhorší z celého filmu.

Filmaři si chtěli alespoň trochu udělat oko u diváků, a tak do filmu přidali dvě lechtivé scény, v nichž se odhalily dvě docela pěkné herečky, které určitě potěšily hlavně mužskou část publika. Nejedná se však o nic odvážného. Jde o decentní scény, které jsou lehce provokativní. Jinak však musím říct, že herecké výkony jsou na velmi slabé úrovni a hraničí s amatérismem. Protože jak Annie Sorell, tak Eliza Swenson kromě svých ženských půvabů toho zas až tak moc nepředvedly. První zmiňovaná měla štěstí, že byla obsazená do hlavní role a dostala přece jen větší prostor k zaujmutí diváků. Na malý okamžik se ve filmu objevil i všem jistě známý herec Jeffrey Combs (Re-Animator), který měl být jistě hlavním lákadlem, ale dostal velice malý prostor k tomu, aby naplno předvedl svůj talent a mohl pozvednout prestiž celého filmu.

Podle mě měl tenhle film docela solidní potenciál k úspěchu, ale za předpokladu, že by se ho ujal jiný režisér a obměnilo se pár herců. Takhle to je jen další z řady zbytečných filmů, kterých existuje již celá řada. Půjde jen o další čárku v mém seznamu hororových filmů, ale nevím jestli si jej ještě někdy pustím.

Hodnocení:
Možná by mé hodnocení bylo o deset procent vyšší, ale to by musel mít film jiný konec, protože to co jsem měl možnost vidět, bylo k smíchu. Dávám mu 30% a myslím si, že je to tak akorát.

Žádné komentáře:

Okomentovat