0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

12. 1. 2012

Scanner Cop II: Volkin's Revenge (1995)

Policista / scanner Staziak musí čelit velmi nebezpečnému protivníkovi Volkinovi, který s ním má nevyřízené účty z minulosti. Oba dokáží ovládat mysl druhých lidí, což může mít nedozírné následky pokud se tohoto daru pokusí někdo zneužít.
Policisté přivezou na stanici neznámého tuláka, který při výslechu nepromluví ani slovo a chová se divně. Proto je k němu povolán lékař, který zjistí za pomoci léků, které měl muž u sebe, že se jedná o scannera. Zanedlouho poté je k novému případu povolán policista Sam Staziak, který na místě činu najde oba policisty i lékaře mrtvé. Staziak není obyčejným člověkem, patří ke zvláštní skupině scannerů, kteří ovládají telepatii a dokáží číst myšlenky a ovládat cizí mysl. Aby dokázali potlačit své schopnosti, berou lék zvaný Ephemerol. Vražd začne brzy přibývat a policisté zjistí, že jde o Karla Volkina. Ten má se Staziakem nevyřízené účty z minulosti a nyní se rozhodl dokonat svou pomstu. Neváhá zneužít své schopnosti k vraždění ostatních scannerů i policistových blízkých. Čas rychle běží a Volkinova síla roste. Brzy dojde k rozhodujícímu souboji dvou nejlepších scannerů a přežít může jen jeden.

Český název: Scanner 2: Volkinova pomsta
Režie: Steve Barnett
Rok výroby: 1995
Délka: 95 min
Země: USA
Alternativní název: Scanner Cop II

Hrají:
Daniel Quinn ... (Detective Samuel Staziak)
Patrick Kilpatrick ... (Karl Volkin)
Khrystyne Haje ... (Carrie Goodart)
Stephen Mendel ... (Detective Jim Mullins)
Robert Forster ... (Captain Jack Bitters)
...a další

V roce 1981 natočil skvělý režisér David Cronenberg kontroverzní film Scanners. V té době něco neobvyklého dokázalo nadchnout doslova celý svět. Film se mohl pyšnit skvělým scénářem, hudbou, efekty i hereckými výkony. Navíc získal film tři filmová ocenění. To nemohlo zůstat bez povšimnutí a tak se začaly natáčet další filmy o scannerech a nakonec se série zastavila na čísle pět. To už však pod taktovkou jiných režisérů a s mnohem menším úspěchem. Nejprve vznikly filmy Scanners 2 a 3 a později ještě nezávislé pokračování Scanner Cop a Scanner Cop 2. Právě tento díl pokračuje v duchu svého předchůdce a opět se zde setkáváme s policistou Staziakem, který už není žádným zelenáčem, ale kvalitním policistou. Do režisérského křesla tentokrát usedl Steve Barnett, který na svém kontě měl do té doby jen několik nepříliš povedených filmů.

Vzhledem k tomu, že jsem žádný z předešlých filmů kromě toho původního neviděl, nemůžu je moci srovnávat. Děj tohoto filmu však staví na podobném průběhu jako jeho starší bratříčci. Opět se zde utkají soupeři, kteří oplývají nadlidskou silou a dokáží ovládat mysl jiných lidí. Celý průběh ovládnou právě oba hlavní hrdinové a my tak máme šanci sledovat jejich různorodé cesty, které je nakonec postaví proti sobě. Obyčejní lidé zde slouží jen jako loutky, které je možno snadno ovládat nejen z bezprostřední blízkosti, ale i přes telefon či sluchátka.

Nejdůležitějším jsou ovšem samotní scanneři. Ti jsou normální společností tolerováni, ale jelikož ovládají mimosmyslové schopnosti, které se dají lehce zneužít musí brát léky, které jim pomůžou potlačit své umění. Pokud ovšem přestanou léky užívat stávají se velice nebezpeční, protože při častém používání schopností se stávají velice agresivními. To je právě případ Volkina, který touží po pomstě a na své cestě zjistí, že když se mu podaří zabít nějakého jiného scannera, získá jeho sílu a je mnohem silnější. Proto se rozhodne je všechny zlikvidovat a v rozhodujícím souboji Staziaka porazit. Ten je totiž nejsilnější ze všech a navíc užívá speciálně upravené léky, které mu pomáhají skvěle využít všech svých schopností.

Atmosféra filmu pomalu houstne každou další vraždou, ale dost často jí sráží komické prvky, které jsou nepostradatelným prvkem tohoto filmu. Ten na nich totiž staví a diváci se spíše budou bavit, než aby se třásli strachy. Za všechno mluví způsob umírání scannerů, kteří se pomalu roztečou. Tyto speciální efekty jsou však na příjemné průměrné úrovni a filmu určitě neublížily. I když nejde o žádnou pecku, mají svoje kouzlo, které osloví určitě nejednoho diváka. Navíc do toho všeho zní příjemný hudební doprovod, který stojí určitě za poslechnutí.

Do role policisty Staziaka byl opět obsazen herec Daniel Quinn, který zazářil i v předchozím filmu Scanner Cop. Jeho výkon bych označil za průměrný a rozhodně měl co divákům nabídnout. Hlavním tahounem se však stal jeho protivník Patrick Kilpatrick, kterému byla role padoucha stvořená na míru. Velice obstojně zvládl roli psychopatického zabijáka, který si vraždění svých obětí neskutečně vychutnával. Vidět jste ho mohli například ve filmu The Toxic Avenger (1985), nebo Under Siege 2: Dark Territory (1995). Svůj nejlepší herecký výkon předvedl nejspíš ve filmu Minority Report (2002).

Hodnocení:
Tento film se mi svým způsobem docela líbil. Jelikož jsem neviděl předchozí díly nemůžu moc srovnávat, ale podle mě jim už větší ostudu určitě neudělal. Za výkon obou hlavních aktérů, houstnoucí atmosféru a pěkné zpracování některých úmrtí dávám neutrálních 50%. Rozhodně nelituji, že jsem si tenhle film koupil, protože určitě stojí zato se na něj podívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat