0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

12. 1. 2012

Scarce (2008)

Zase jeden chabý pokus natočit další kanibalský film v zasněženém prostředí.
Tři přátelé Owen, Dustin a Trevor si užívají v Coloradu na jednom lyžařském středisku. Spousta sněhu, skvělé sjezdovky a hromada krásných holek jim dělali nějakou dobu společnost. Jenže každá dovolená jednou končí a tak se musí vrátit zpátky do New Jersey. Sbalí si svoje snowboardy, nasednou do auta a vydají se na dalekou cestu. Při průjezdem Pensylvánií však musejí kvůli zavátým dálnicím sjet z trasy a vydat se oklikou. Ztratí se a tak se rozhodnou zeptat na cestu v jedné malé hospůdce. Místní nejsou moc přívětivý, ale přece jenom se najde jeden, který jim poradí. Vydají se tedy podle instrukcí dál, ale brzy mají menší nehodu, při které skončí v příkopě. Trevor je zraněný a tak se zbylí dva kluci vydávají pěšky pro pomoc. Narazí na lovce Ivana, který jim nabídne pomoc a nocleh ve své malé chatě. Když s nimi dojede k jejich autu najdou ho opuštěné a po Trevorovi ani stopy. Rozhodnou se tedy přijmout pozvání a přespat do rána u Ivana. Netuší však, že to byla jejich nejhorší chyba v životě. Ocitnou se totiž ve smrtící pasti dvou hladových kanibalů, kteří je uvězní a hodlají je brzy naporcovat. Jejich život se chýlí ke konci a tak se pokusí o útěk. Ale ani to neznamená, že unikli ze spárů smrti.

Český název: Krvavý sníh
Režie: Jesse T. Cook, John Geddes
Rok výroby: 2008
Délka: 93 min
Země: Kanada

Hrají:
Steve Warren ... (Ivan)
Gary Fischer ... (Wade)
Thomas Webb ... (Dustin)
John Geddes ... (Owen)
Jesse T. Cook ... (Trevor)
... a další

Film rozhodně neoplývá žádnou originální zápletkou, která by už nebyla k vidění někde jinde. Kolikrát už jsme jen viděli film, kdy skupinka lidí sjede z cesty, nechá si poradit od místních buranů a ti je navedou do pasti. Potom už se děj liší jen podle toho, kde se film natáčí, nebo kdo se stane lovcem. Jednou jsou to zmutovaní hybridi (ala Wrong Turn), podruhé zase parta nadržených lovců a tady pro změnu postarší kanibalové. Režiséři v dnešní době na tohle téma stále sázejí, přestože je už stokrát okoukané, ale lidi to prostě žerou. Tedy pokud je to dobře natočené a snímek Scarce rozhodně mezi ně nepatří. Co by se dalo taky čekat od začínajícího dua amatérů, kteří si kvůli malému rozpočtu museli sami střihnout dvě hlavní role.

Začátek spíš jak horor připomíná další teenagerskou komedii plnou chlastu, nadržených típků a mladých kočiček. Tahle pasáž mi však kupodivu nevadila, protože dívky by stály určitě za hřích. Škoda jen, že tam byli tak krátkou chvíli. Hned bych je vyměnil za ty tři krasavce se kterými budete trpět devadesát minut. Od totální nudy vás kromě nahých prsou zachrání ještě několik trefných hlášek, ale nic víc. Trochu větší rozjezd přijde teprve s příchodem horala Ivana. Poslechneme si několik odrhovaných historek a hlášek a může jít na věc. Legrace končí a nastane masakr! Teda tohle nám slibovali tvůrci, ale já bych to zas až tak žhavě neviděl.

Atmosféra se však změní to bych zas kecal. Namachrovaní tlučhubové se promění v uřvané chudáčky a nevlastní kůži poznají co je to staré dobré mučení. Trocha ran pěstí neuškodí, ani trhání nehtů a tak se konečně na scéně objeví i trocha té krve. Zlatý hřeb večera nastal s porcováním mrtvého kamaráda. Tady bych přece jenom tvůrce i pochválil, protože useknutá hlava a vyvrhnuté střeva konečně nabídli trochu toho vzrušení. Jinak je to ovšem dost velká slabota, která vyvrcholí dírou v břiše jenž nepřipomíná ránu brokovnicí ani omylem. Abychom nebyli ochuzení ani o "pořádnou" honičku v lese, tak nám nabídli asi desetiminutové povalování ve sněhu a tápání v zasněženém lese. Zkušení lovci nejsou schopní ani s plným zásobníkem trefit dva bosé a jen do trenek oděné mladíky, takže diváci už jen netrpělivě sledují ubíhající čas, který vám ukazuje, že za chvíli by měl být konec. Ještě jsem očekával nějaké to odtažiště vraků a skutečně bych to tipoval na Wrong Turn 4. Stejně nudné jsou i herecké výkony většiny herců. Snad kromě Steve Warrena to byla jedna velká ubohost.

Nejvíc mě asi pobavil samotný text distributora který zní: Zapomeňte na Snowboarďáky, v tomto filmu z horského prostředí půjde o úplně něco jiného! A měli pravdu. Zatímco u prvního jmenovaného jsem se docela pobavil a nasmál, tak tady jsem většinu filmu protrpěl nudou a kromě několika solidních scének či hlášek nestojí za nic. Podruhé se na Scarce už asi nepodívám. Místo skvělé podívané jsem se dočkal jen obyčejného parodování (kopírování) slavnějších filmů a slabých hereckých výkonů. Jde zase jen o jeden rádoby kanibalský film, kterých už existují desítky.

Hodnocení:
Myslím že 40% stačí bohatě.

Žádné komentáře:

Okomentovat