0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 1. 2012

Silent Predators (1999)

Série výbuchů probudí ze spánku agresivní a hlavně smrtelně nebezpečné chřestýše.
Vic se stává novým šéfem hasičů v jednom malém kalifornském městečku. Jeho předchůdce jde do důchodu, protože toto místo kdysi bývalo opravdovým rájem na zemi, ale nyní je to jedno velké staveniště. Bohatý stavitel a projektant Max Farrington zde staví již druhou etapu luxusních rodinných domků a brzy se očekává příval nových obyvatel. Tuto idylku však naruší nečekaná smrt mladého chlapce, který zemřel během několika sekund po uštknutí hadem. Bohužel nepůjde o ojedinělý případ a během následujících dní začnou umírat další lidé. Vickovi se podaří zjistit, že zde před dvaceti lety havarovalo nákladní auto, které převáželo nesmírně agresivního a především smrtelně jedovatého chřestýše. Ten se během let spářil z místním druhem a díky tomu tak vznikl extrémně nebezpečný nový druh. Díky sérii výbuchů na staveništi se hadi probudili a nyní útočí na všechno co narušuje jejich teritorium.

Český název: Chřestýši
Režie: Noel Nosseck
Rok výroby: 1999
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Harry Hamlin ... (Vic Rondelli)
Shannon Sturges ... (Mandy Stratford)
Jack Scalia ... (Max Farrington)
David Spielberg ... (Parker)
Patty McCormack ... (Vera Conrad)
... a další

Jde o jeden z těch známějších hadích filmů, které se často objevují v televizi. Nikdy se však netěšil příliš velké divácké oblibě a to hlavně díky svému poněkud ‘‘suchému‘‘ pojetí. Celý scénář se drží již několikrát ohrané zápletky a nic moc originálního zde k vidění není. Přesto všechno i poletech na mě dokáže udělat pořád dojem a to i přestože ze zvířecích hororů mám hadí kousky asi nejmíň rád. Docela mě překvapilo, že měl scénář mimo jiné na starosti i sám John Carpenter, od kterého jsem většinou zvyklý na mnohem větší odvaz, než je jen výměna jednoho živočišného druhu za jiný. Začátek filmu mě příjemně navnadil, protože při prvním úmrtí tvůrci neudělali osudnou chybu a svého hada nám raději moc neukazovali. Diváci tak mohli být zatím v klidu a s chutí sledovat skon Dominica Purcella, který se tu moc neohřál.

Potom už se však přesuneme do malebného městečka, kde klid a pohodu narušují jen občasné výbuchy ze staveniště. Pěkné prostředí rodinných domků, pikniků a nádherných aut ve mně vždycky vyvolává pocit závisti. Hned ze začátku se pěkně seznámíme s většinou důležitých postav a potom můžeme v poklidu přejít k akci. No ono jak se to vlastně vezme, protože útok hadů v akci vlastně ani pořádně za celý film neuvidíme. Kamera a otravný střih totiž udělají své a divák tak zůstane o to nejlepší většinou bohužel ochuzen. Tvůrci se proto především soustředili na rozvíjení mezilidských vztahů a tyto pasáže mnohdy zcela zpomalí rozjetý děj a hororovou stránku filmu odhodí na druhou kolej. Opět zde máme totiž vypočítavého podnikatele, který se pod vidinou ohrožení svých investic rozhodne všechno ututlat a když už to nejde, tak chce být hrdinou. Žádnou novinkou není ani fakt, že někdo z jeho nejbližších spolupracovníků zde pohledná Shannon Sturges ( ze seriálu Savannah) se postaví proti svému chlebodárci. Nesmí chybět ani romantická zápletka a o tu se nám již zmíněná herečka postará s novým šéfem hasičů, kterého si zde zahrál Harry Hamlin. Ti statečně bojují nejen z nebezpečnými hady, ale i s klacky které jim hází stavitel pod nohy.

Asi největší plus vidím v tom, že tentokrát zde tvůrci nestvořili žádné přerostlé digitální monstrum, které vypadá směšně v každém záběru. Místo toho si vystačili s několika živými hady a vypůjčenými záběry hadích exemplářů. Bohužel se to ani zde neobejde bez neustále se opakujících záběrů. Co lze však čekat jiného od nízkorozpočtového filmu natočeného pro televizní účely. Najde se zde však i několik světlejších okamžiků, jako třeba scéna ze stadionu či lesa, při kterých byla konečně cítit ona vůně hororové atmosféry, která doté doby byla docela nevýrazná. Samotný závěr mě však opět trošku zklamal a ať se snažím sebevíc, nemůžu se zbavit dojmu, že tvůrcům prostě došli nápady a inspirace.

Chřestýši jsou rozhodně takovou hadí jednohubkou, která sice moc nenudí, ale ani to není žádná velká sláva. Určitě bych však tento film neposlal k odpadním stokám, protože své kvality či snad lépe řečeno přednosti určitě má. Mě jako milovníka zvířecích filmů však bavil spíše v mladších letech. I tak však zůstanu u průměrného hodnocení.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat