0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 1. 2012

Ripper, The (1997)

Australská verze Jacka Rozparovače.
Londýn 1888: Inspektor Scotland Yardu Hansen a jeho tým vyšetřovatelů právě řeší svůj nejtěžší případ dosavadní kariéry. V ulicích města řádí brutální vrah prostitutek, který své oběti zabíjí otřesným způsobem. Nejdříve je podřízne a poté chirurgicky vyjme mrtvým ženám močový měchýř, střeva a vagínu, které rozprostře kolem jejich hlavy. Následně si ještě vezme jejich vaječníky a dělohu jako suvenýry. Vrah je známý jako Jack Rozparovač. Toto jméno mu dali anglické noviny a od té doby se s ním vrah ztotožnil a posílá inspektorovi Hansenovi různé dopisy, ve kterých se mu vysmívá. Jednoho dne ovšem udělá osudnou chybu, protože nechá přežít svědkyni, která ho může identifikovat. Inspektor za pomoci chudé dívky Florry tak konečně může začít s pořádným pátráním. Podivné stopy ho dovedou až do vyšších kruhů a dokonce i k samotné královské rodině. Tím se ovšem dostává inspektor do svízelné situace, protože si musí zvolit mezi svým svědomím a dotáhnout vyšetřování do konce a nebo to nechat všechno plavat, aby nepřišel o místo, protože jeho nadřízeným se výsledky pátrání moc nelíbí.


Český název: Jack Rozparovač \ Rozparovač
Režie: Janet Meyers
Rok výroby: 1997
Délka: 96 min
Země: Austrálie / USA

Hrají:
Patrick Bergin ... (Insp. Jim Hansen)
Gabrielle Anwar ... (Florry Lewis)
Samuel West ... (Prince Albert Victor Edward)
Michael York ... (Sir Charles Warren)
Adam Couper ... (Sgt Tommy Bell)
...a další

O Jacku Rozparovači toho bylo napsáno a natočeno už spoustu. Dodnes se však neví, kdo jím ve skutečnosti vlastně byl. Existuje několik nepotvrzených konspirací, jenže všem je jasné, že skutečnou pravdu se už asi nikdy nedozvíme. Proto se tady zbytečně nebudu rozepisovat o jeho biografii a přejdu raději k hodnocení filmu samotného. Do režisérského křesla tohoto filmu usedla australská režisérka Janet Meyers, pro kterou to byla velká výzva. Do té doby natočila pouze jeden thriller Letter to My Killer (1995) a proto ani filmoví kritici moc nevěděli co od ní mohou čekat. Podle mnohého očekávání se z toho nakonec vyklubal přece jenom průměrný film, který nějak nevyčnívá od ostatních filmů o tajemném Jackovi.

Scénář filmu se historických faktů moc nedržel a rozhodl se jít vlastní cestou, což se na první pohled může zdát jako dobrý nápad, ale nebylo tomu tak. Hlavní a zásadní chybou totiž byl fakt, že nám byla totožnost vraha odhalena zhruba po deseti minutách. Tímto nás připravili o veškerá překvapení a nedovolili vůbec zapnout divákovu fantazii. Takže v průběhu filmu už jen sledujeme, kdy konečně toho vraha inspektor odhalí také. No a musím říct, že mu to trvalo pěkně dlouho. Samotná atmosféra tím pádem rovněž trpěla, protože už nemohla diváka ničím překvapit a tajemné zvuky měly nulový efekt. Navíc se sem jaksi zapletla i romantická vložka, která mnohdy naprosto zbytečně zdržovala a natahovala už tak nezajímavý děj.

Abych film ovšem jen nehanil, tak se zde objevilo i několik docela zajímavých scén, při kterých se přece jenom dostavilo trochu toho ,,mrazení‘‘, jako například při potrestání koně. Samotné vraždy však nikdy nebyly ukázány celé a tím pádem byl divák opět ochuzen. Hudební doprovod nebyl ničím výjimečný a vezl se na stejné vlně, jako právě probíhající děj. Spíše než horor mi to připomínalo detektivní story se šťastným koncem.

Průměrnou úroveň udržely nad vodou alespoň uspokojující výkony hlavních aktérů. Sešla se zde docela zajímavá skupina lidí, z nichž někteří z nich patří mezí docela známé celebrity. Tím nejznámějším je Michael York. Všichni si jej jistě budete pamatovat hlavně jako D'Artagnana z filmu Three Musketeers (1973). Tady si však zahrál jen vedlejší roli a ve filmu se mockrát neohřál. Hlavní roli totiž dostal irský herec Patrick Bergin, který si pro změnu zahrál další známou filmovou postavu Robina Hooda (1991). Jeho výkon byl však dost často skomírající a rozhodně měl na víc. Ozdobou filmu byla charismatická britka Gabrielle Answar – The Marsh (2006), The Tudors (2007).

Filmag nám tentokrát přinesl průměrné filmové zpracování Jacka Rozparovače, ve kterém je nám vše prozrazeno hned na začátku, takže celý film je už jen jedna větší nuda. Chybí zde více surovosti, tajemna, a nějakého toho napětí. Podívat se na tento film určitě dá, ale tento film určitě nebude patřit mezi moje oblíbené.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat