0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 4. 2018

Friday the 13th Part 2 (1981)


Okolí jezera Crystal Lake se znovu zbrodí krví. Tentokrát však už pod taktovkou toho správného zabijáka…


Pět let po brutálním masakru táborových vedoucích u jezera Crystal Lake, které měla na svědomí šílená Pamela Voorhees, se našel další nadšenec, který se u tohoto nechvalně proslulého jezera rozhodl zřídit nový camp. Paul Holt jej hodlá využívat jako „výcvikový tábor“ pro nové táborové vedoucí. Dobrovolníků z řad dospívajících teenagerů našel opravdu dost, jen není jasné, zda řada z nich chce skutečně vykonávat tuto funkci, nebo se zde přišli jen pobavit a navázat nové známosti s opačným pohlavím. Nikdo z nich nedbá varování, aby z tohoto místa co nejrychleji odešli, protože zdejší prokletí smrtí psychicky narušené vražedkyně nezmizelo. Ba naopak. O čemž se bohužel přesvědčí na vlastní kůži i jediná přeživší Alice z minulého dílu. Jason Voorhees totiž touží po krvavé odplatě a ztracené mateřské lásce. Lásku a city však v jeho podání nahrazují utrpení, bolest a smrt…



Český název: Pátek třináctého 2

Režie: Steve Miner
Rok výroby: 1981
Délka: 87 min
Země: USA

Hrají:
Warrington Gillette...(Jason Voorhees)
Amy Steel...(Ginny)
John Furey...(Paul)
Kirsten Baker...(Terry)
Lauren-Marie Taylor...(Vickie)
Adrienne King...(Alice)
...a další


Natěšen na druhý, že konečně uvidím Jasona v akci, jsem se pohodlně usadil i s nutným občerstvením a odbyl si svou premiéru. Začátek mě však příliš nepotěšil. Pominuli fakt, že jsme si přes pět minut připomínali, co že se událo u Crystal Lake v předchozím díle a poněkud zvláštní osud hlavní hrdinky Alice (docela by mě zajímalo, jak se tam Jason dostal, no asi si vzal stopa), tak jsem byl nakonec spokojen i s dvojkou. Nové maso na porážku vypadalo slušně (samozřejmě hlavně děvčata), bylo jich víc a hlavně mrtví následovali pěkně v řadě za sebou a divák má možnost vidět všechno v záběru kamer.

Jen tak nějak pořád nechápu, ty výběry hereček do hlavních rolí. V obou dílech hrálo hned několik pohledných ženských a oni vždycky vybrali snad tu největší šeredku – njn pěkné musely ukázat nahá těla, nebo alespoň kalhotky a pak rychle chcípnout. Co se samotného Jasona týče, tak ten se s tím rozhodně nepáral tolik jako jeho matka. Nehodlal houkat zpoza stromu a počkat si až jeho oběť k němu přijde jako prase na porážku, ale pěkně si pro ně došel, zmasakroval a šel zas o dům dál. Ten pytel (nebo spíš povlečení na polštář) přes hlavu, byl taky super. Výrazně to přispělo k děsivosti jeho postavy – no rozhodně mnohem víc, než když měl odkrytý ten svůj hnusný ksicht.

Atmosféra se však nesla skoro ve stejnému duchu jako jednička. Oba díly měli podobnou kostru příběhu, no a v obou to kupodivu fungovalo solidně. Nebylo to v tu dobu ještě tolik okoukané, jak už jsem řekl – vraždy byly nápadité / brutální, co víc si mohl divák přát. Snad jen lepší herecké výkony, protože někteří jedinci tu byli doslova na ránu a hlavně zdejší hrdinka Ginny. Ta mi k srdci vůbec nepřirostla. Navíc jsem z toho kousku i pochopil, odkud si toho vzali tvůrci stejnojmenné hry (která vyšla minulý rok) nejvíce. Zatím tato série na mě působí docela dobře, takže i tentokrát budu hodnotit lehce nadprůměrně.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat