0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 4. 2018

Little Girl Who Lives Down the Lane, The (1976)


Mladičká  Jodie Foster skrývá děsivé tajemství, které neměl nikdo odhalit…


Do malého přímořského městečka Wells Harbour se nedávno přistěhoval jistý londýnský básník Lester Jacobs společně se svou mladou dcerou Rynn. Oba se dost straní ostatních obyvatel i nejbližších sousedů a to v nich vyvolává spoustu otázek. Zvláště když teprve třináctiletá dívka zůstává často sama v jejich domě a vůbec nechodí do školy. Což samozřejmě nejvíce vrtá hlavou paní Halletové, která jim dům pronajala. Během jejích návštěv se jí nikdy nepodařilo pana Jacobse zastihnout (buď byl na služební cestě, nebo zavřený ve své pracovně). Začne mít jisté podezření, což se samozřejmě nelíbí mladičké Rynn. Ta totiž skrývá smutné a hlavně dost děsivé tajemství, o kterém se do její plnoletosti nemá nikdo dozvědět. Jenomže jí začne otravovat syn paní Halletové Frank, který byl v minulosti obviněn z pedofilie. Osamocená třináctiletá holka, by pro něj mohla být snadnou kořistí. Je tu však ještě kouzelník Mario, který s Rynn našel společnou řeč i sympatie a je ochoten strážit její tajemství a pomoci ji s blížícím se nebezpečím…



Český název: Děvčátko, které bydlí na konci ulice

Režie: Nicolas Gessner
Rok výroby: 1976
Délka: 100 min
Země: Kanada / Francie
Alternativní název: La petite fille au bout du chemin

Hrají:
Jodie Foster...(Rynn)
Scott Jacoby...(Mario)
Martin Sheen...(Frank Hallet)
Mort Shuman...( policista Miglioriti)
Alexis Smith...(Cora Hallet)
...a další


Sledovat  Jodie Foster v počátcích její hvězdné kariéry bylo rozhodně zajímavé. Celý film stál na jejím skvělém výkonu a už jako malá dokázala zastínit své starší herecké kolegy a kolegyně. Problém s tímto filmem jsem však měl (a jak vidno nejen já) s jeho celkovou uvěřitelností. Příběh měl svoje až mrazivé tajemství a dobrou atmosféru, ale pokud bychom se na něj dívali jen z logického hlediska a tvůrčí nedotaženosti (nebo snad nevyzrálosti), bylo to malinko zklamání. Zvláště pak v případě, kdy se děj konečně rozjede a najednou se zjeví závěrečné titulky. Tomu se skutečně říká „nevyužitý potenciál“ a ne že ne.

Sledovat mladou dívku, která je chytrá a mazaná mnohem víc než drtivá většina vrstevníků i dospělých – to by mi ještě ani tolik nevadilo, jen kdyby tady nebylo tolik nedotažených věcí a nezodpovězených otázek. Jakoby chvílemi ani Gessner nevěděl, co chce vlastně točit. A srovnávat to s knižní předlohou vážně nemůžu, protože jsem jí nikdy nečetl. Přišlo mi ale, jako bych byl o něco ochuzen. Přitom ono dívčino tajemství je nám naservírováno už zhruba v polovině filmu a místo abychom se o něm dozvěděli něco víc (no něco nám přece jenom prozrazeno bylo), tak se děj více věnuje začínajícím sympatiím Maria a Rynn, no a samozřejmě zlému „pedofilovi“.

Martin Sheen je dobrý herec a i tady se snažil se svou nepříjemnou rolí popasovat co možná nejlépe, ale i on ze sebe rozhodně nevydal všechno, co bylo v jeho silách. Osud křečka byl však politováníhodný. To už si mě více získala jeho vlezlá matka, která nakonec dostala to, co si zasloužila. No to vlastně oba. Ten závěr mě však zklamal. Přece jenom si zasloužil tento thriller s trochou toho hororového nádechu lepší vyvrcholení. A hlavně pak sami diváci. Zajímavý film to však bezesporu je, v mých očích jde o trošku lepší průměr.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat