0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 4. 2018

Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993)


Těšíte se na další brutální masakr v podání Jasona Voorheese? No tak mám pro vás špatnou zprávu, tady si tohoto legendárního zabijáka příliš neužijete…


Agentka Marcusová a speciální komando pod vedením FBI připraví na Jasona u jezera Crystal Lake důmyslnou past, na kterou jim tento legendární vrah samozřejmě skočí. Následně je doslova rozstřílen na kusy a jeho ostatky jsou převezeny do márnice k následné „pitvě“. Vypadá to, že nechvalně proslulý sériový vrah a postrach táborových vedoucích a teenagerů to má již navždy spočítáno. Jenže to by to nesměl být Jason, který už úředně zemřel před mnoha lety, coby malý chlapec. Navíc když jeho srdce stále pulsuje i když tělesná schránka je už dávno po smrti. Během ohledání pozůstatků tamní koroner doslova zešílí a následně se do něj s chutí zakousne (do toho srdce samozřejmě). A tak se stane, že Jasonův duch se zmocní nového těla a vydá se opět řádit do míst kde to tak dobře zná a jenž je jeho domovem. Řeč je jak jinak o jezeru Crystal Lake. Tentokrát však nejsou jeho hlavním cílem jen další nadržení teenageři, ale především jeho vlastní pokrevní příbuzní. Aniž by to totiž někdo tušil, Jason měl (má) utajenou sestru Dianu, která tam stále žije. Ta má navíc i dceru Jessicu a nedávno narozenou vnučku Stephanie. Jason nutně potřebuje krev svého pokrevního příbuzného, aby se mohl opět transformovat do svého vlastního těla. Během své cesty mu samozřejmě nedělá žádnou obtíž, odstranit každého, kdo se mu připlete do cesty, nebo se zmocnit jeho těla a získat novou identitu. Jenže netuší, že o jeho plánu i slabině ví lovec lidí Duke a bývalý přítel Jessicy Steven. Ti se ho samozřejmě pokusí zastavit, ale Voorheese může opravdu zabít jen další Voorhees a tak je potřeba přesvědčit a hlavně zachránit alespoň jednu z dam, dřív než se jich zmocní Jason.



Český název: Pátek třináctého 9

Režie: Adam Marcus
Rok výroby: 1993
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Kane Hodder...(Jason Voorhees)
Kari Keegan...(Jessica Kimble)
John D. LeMay...(Steven Freeman)
Steven Williams...(Creighton Duke)
Steven Culp...(Robert Campbell)
Erin Gray...(Diana Kimble)
...a další


Do tohoto dílu jsem šel opravdu s velkými obavami. Už je to sice hodně dávno, co jsem ho viděl, ale právě devátý a desátý díl zapříčinili, že jsem se už potom v mládí a vlastně až dosud nikdy nesnažil obstarat si celou sérii (potažmo ty které jsem až do nedávna neviděl). Naštěstí jsem to teď vzal od prvního dílu a nelituji toho, protože většina dílů této série je vskutku dobrá a nadprůměrná záležitost. Pojďme ale k samotnému filmu. Začátek nebyl zrovna nejhorší, nabušený Jason snažící se sejmout polonahou ženu – vypadalo to na zažitou klasiku. Jenže po doslovné explozi jeho těla a následného převozu na pitevní stůl, začalo počáteční nadšení rychle opadat. Kane Hodder musel poníženě přijmout alespoň vedlejší roli ochranky, jinak by asi jeho výdělek moc velký nebyl. Jeho postava se totiž proměnila v jakéhosi ďábelského červa/parazita, který skákal z jednoho hostitele na druhého. Což samozřejmě skalní fandy Jasona muselo nasrat mírou vrchovatou…

Bujná fantasie scénáristů však touto zásadní změnou neskončila. Ba právě naopak. My se dozvíme, že Jason má sestru, přestože od prvního dílu jsme žili v přesvědčení, že byl jedináček. Ona jeho matka Pamela taky tvrdila, že byl její jediné dítě. Takže si zřejmě „papá“ Voorhees následně odskočil vysemenit ještě někde jinde. Ono se taky není čemu divit, kdo by vydržel doma s takovou šílenou starou a zdeformovaným synáčkem. Tuhle nesrovnalost jsem tedy dokázal ještě překousnout, protože logické vysvětlení by se tu přece jenom dalo najít. Jenže já se těšil na další Jasonův masakr, ale musel jsem se spokojit jen s tím, že přeskakoval z jednoho těla do druhého a to mi moc pod fousy nešlo.

Což o to, mrtvol tu bylo dost, některé smrti byly pěkně brutální (masakr ve stanu), nechybělo gore, nahota, pěkné holky – to všechno bylo OK, taky díky tomu nedám až tak nízké hodnocení, ale prostě zklamání je i tak velké. A nezachránila to ani scénka ze závěru, kdy se vynoří Freddyho rukavice a stáhne Jasonovu masku pod zem. Jo bylo to pěkné navnadění na budoucí střet těchto dvou kultovních postav, ale to už byla jen slabá náplast na pošramocenou duši nejednoho diváka a fandy této série. Takže tentokrát prostě nemůžu dát ani to průměrné hodnocení.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat