0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 4. 2018

Friday the 13th Part 3 (1982)


Kterak Jason ke své legendární masce přišel…


Chris se po dvou letech vrací na rodinou farmu Higgins Haven, kde strávila většinu svého života. Poté ovšem byla jednoho večera napadena znetvořeným mužem v lese nedaleko jezera Crystal Lake. Když znovu nabyla vědomí, ležela doma v posteli a moc si toho z oné osudné noci nepamatovala, rodiče o tom nechtěli mluvit a následně se všichni přestěhovali pryč. Farmu si však ponechali. Nyní si chce užít s partou přátel pěkný víkend u jezera a jelikož už své obavy překonala, nic jí nebrání v tom, aby toto místo znovu navštívila. Sice jí znepokojili zprávy o masakru mladých vedoucích, kteří zde nedávno přišli o život, ale v okruhu svých nejbližších přátel se cítí relativně v bezpečí. Jediné starosti všem dělá potížista Shelly, jehož pochybný humor a nejapné srandičky lezou zbytku party pěkně na nervy. No a je to právě on, kdo se dostane do křížku s trojicí drsných motorkářů, kteří se rozhodnou dát omladině pěkně za vyučenou. Nejsou však jediní, kdo o ní má zájem. Zpovzdálí je totiž sleduje přeživší Jason Voorhees, který se už nemůže dočkat, až znovu začne rozsévat smrt a utrpení…



Český název: Pátek třináctého 3

Režie: Steve Miner
Rok výroby: 1982
Délka: 95 min
Země: USA

Hrají:
Richard Brooker...(Jason Voorhees)
Dana Kimmell...(Chris)
Paul Kratka...(Rick)
Catherine Parks...(Vera)
Larry Zerner...(Shelly)
Tracie Savage...(Debbie)
...a další



Miner moc nelenil a hned se pustil do dalšího dílu. Mnohdy právě tento krok nedopadne moc dobře, ale co se této série týče, ukázalo se, že se to vůbec nevadilo. Scénáristé se drželi osvědčeného příběhu, který se stejně točí hlavně okolo masakru lidí a tak bylo potřeba vymyslet jen několik nových způsobů, aby mordy vypadali ještě efektivněji než doposud a samozřejmě neopomenout na nějakou tu „novinku“, která by se nesmazatelně vryla do paměti diváků, no a alespoň trochu se jejich dílo odlišovalo od těch předchozích. My tak sice i tentokrát budeme sledovat masakrování teenagerů, ale táboroví vedoucí už nebyli v kurzu a tak bohatě postačili jen nadržené párečky a trojice motorkářů. Co však více stačí ke štěstí, zvláště u této série.

Klasická rekapitulace předchozích událostí samozřejmě nesmí chybět ani zde, ale místo úvodního mordu přeživší hlavní hrdinky z předchozí části, si tentokrát vychutnáme zamordování buranského páru z obchodu u silnice vedoucí k nechvalně známému jezeru. Jason si potřeboval „schladit“ své raněné ego a hlavně si obstarat nové hadry. Svůj „pytel na hlavu“ odhodil, ale jen proto, aby dostal mnohem lepší věcičku na svůj hnusný ksicht. Tou je samozřejmě jeho legendární hokejová maska – což je samozřejmě onen kultovní prvek, díky kterému se trojka nesmazatelně vryla do paměti diváků.  

Než se k ní však dostal, musel nejprve rapidně snížit přeživších a jelikož je Jason kluk šikovný a hlavně bezcitný a po krvi lačnící parchant – netrvalo to ani moc dlouho, než se pustil znovu do práce, která mu jde nejlépe. Na tu správnou atmosféru si sice musíme chvíli počkat, ale finální výsledek stál za to. Některé mordy jsou správně brutální (nechtěl bych dostat harpunou do oka, nebo mačetou do rozkroku), 3D formát tomu jistě taky dopomohl mírou vrchovatou. Nechybí ani pohledné děvčata, trošku té nahoty a ušetřen nebude ani debílek Shelly (původní majitel hokejové masky). Já si prostě zatím nemůžu pomoct, ale tahle série je neskutečně vyrovnaná, hlavně co se kvality týče. Každý z prvních třech dílů má své kvality i zápory, ale pořád jde o lehce nadprůměrnou podívanou.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat