0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 4. 2018

Jason X (2001)


Jason Voorhees bude tentokrát řádit ve vesmíru. Bohužel si nedělám srandu…


Píše se rok 2010. Jason, brutální vrah od jezera Crystal Lake byl odsouzen k trestu smrti za své ohavné činy, ale každý pokud o jeho popravu dopadl katastrofálně. „Jako by snad byl nesmrtelný“. Proto bylo rozhodnuto, že bude uveden do hibernačního spánku, aby jej mohly následující generace studovat a snad i přijít na efektivní způsob, jak se jej zbavit natrvalo. Jenomže Jason se pokusí utéct, zabije ozbrojence a dostane se do konfliktu s vědkyní Rowan, která před jeho nebezpečím všechny varovala. Té se ho podaří nalákat do kryogenické jednotky a zmrazit. Bohužel tam s ním zůstává uvězněna i ona. Uběhlo 445 let, Země se stala neobyvatelnou a vše živé bylo na ní zahubeno. Ti co přežili, našli útočiště ve vesmíru a přežívají na vesmírných stanicích a raketoplánech. Jeden takový, se vydává na průzkum planety Země, aby se pátral po starých artefaktech a cennostech. Na jeho palubě je kromě ozbrojené jednotky i profesor Lowe a skupina jeho studentů. Ti naleznou zmrzlého Jasona i Rowan a vezmou je sebou na palubu lodi. Ženu se jim podaří rozmrazit a ta se samozřejmě hned stará o to, co se stalo s Jasonem. Její varování berou všichni samozřejmě opět na lehkou váhu, což se jim samozřejmě nevyplatí. Jason sám obživne a rozpoutá hluboko ve vesmíru další krvavý masakr…



Režie: James Isaac

Rok výroby: 2001
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Kane Hodder...(Jason Voorhees)
Lexa Doig...(Rowan)
Chuck Campbell...(Tsunaron)
Lisa Ryder...(Kay-Em 14)
Peter Mensah...(Brodski)
Jonathan Potts...(profesor Lowe)
...a další


Od nepříliš úspěšného devátého dílu uběhlo docela dlouhých osm let, než si zase někdo vzpomněl, že by mohlo vzniknout další pokračování Pátku 13. Přece jenom to svého času byla celkem výdělečná podívaná, která si od roku 1980 získala řadu příznivců. Proč tedy neoprášit starého dobrého zabijáka a vydělat zas nějaký ten peníz. Smůlou však bylo, že v té době už celkem frčelo science fiction a tak samozřejmě nenapadlo scénáristu nic lepšího, než přesunout děj z již mnohokrát provařeného Crystal Lake rovnou do širého vesmíru. Nějak si ovšem tvůrci neuvědomili, že stará klasika měla mnohem lepší ohlasy, než kdejaký pokus o novinku – což se nevyplatilo ani pětce, ani osmičce a už vůbec ne devítce.

Tu ostatně Jason X zcela ignoroval (stejně jako to udělali tvůrci devátého dílu s koncem osmičky). Na jednu stranu to bylo samozřejmě dobře, ale do prdele proč má pořád někdo potřebu prznit starou klasiku, místo aby si vymysleli něco svého. Ačkoliv tento film nepovažuji za úplně nejhorší díl celé série, tak jsem z něho zrovna moc nadšený nebyl. Nelíbila se mi změna prostředí, nelíbil se mi ani samotný příběh a už vůbec ne to, co z Jasona nakonec udělali. Jediné co zůstalo při starém, byla brutalita, slušný počet mrtvých a celkem pohledné herečky. To bylo taky to jediné, co jsem na tom vůbec dokázal ocenit.

Lexa Doig – to je děvče přesně podle mého gusta. Líbila se mi účast Davida Cronenberga ze začátku filmu a je jen škoda, že si nevyměnil role s Jonathanem Pottsem – mohli jsme si jeho přítomnost užít daleko více. To Kane Hodder se zas konečně dosyta vyřádil a že mu to šlo docela parádně. Docela jsem mu i záviděl tu holografickou projekci z Crystal Lake a jeho „seznámení se“ s dvojicí polonahých turistek. Když on Jason je místo toho aby je pořádně „vyklepal“, oklepe o strom i se spacákem. Rád bych tomu dal alespoň průměrné hodnocení, ale nemůžu. Ublížil bych tím jeho průměrným předchůdcům (k těm nejlepším dílům se nepřiblížil ani okrajově), kteří se mi jako celek líbili o trošku víc. 

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat