0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 4. 2018

Friday the 13th (1980)


Nedbali varování a tak musel přijít zákonitě trest! Legendární série byla právě odstartována…


Steve Christy se rozhodl společně s několika mladými vedoucími znovu po letech otevřít letní tábor u jezera Crystal Lake. Nedbal varování místních, že toto místo má tragickou a pěkně krvavou historii, která i po dvaceti letech děsí obyvatelé nedalekého městečka. Nejen že se zde roku 1958 údajně kvůli nepozornosti dospělých utopil malý chlapec Jason, jehož tělo se nikdy nenašlo, ale o rok později někdo brutálně zavraždil dva mladé vedoucí a založil úmyslný požár. Od té doby se všechny další pokusy o znovu otevření tábora potýkali s nějakými nehodami, nebo živelnými pohromami a proto mnozí toto místo označili za prokleté a raději se mu vyhýbají. Steve si z toho však nic nedělá a omladina to považuje za báchorky starých usedlíků. Ovšem jen do osudné deštivé noci, kdy se k jezeru Crystal Lake vrátí smrt a utrpení. Nikdo toto místo nemá opustit živý a tábor nesmí být znovu otevřen…!!!



Český název: Pátek třináctého

Režie: Sean S. Cunningham
Rok výroby: 1980
Délka: 95 min
Země: USA

Hrají:
Betsy Palmer...(Pamela Voorhees)
Adrienne King...(Alice)
Laurie Bartram...(Brenda)
Kevin Bacon...(Jack)
Jeannine Taylor...(Marcie)
Harry Crosby...(Bill)
...a další


Dnes je příhodné datum / den, abych konečně začal plnit své resty a dlouhodobé sliby, že i já se konečně podívám na tuto dnes již kultovní sérii. Samozřejmě jsem musel začít prvním dílem, na který mám dost rozporuplné vzpomínky – potažmo na celou sérii. Dodnes si vzpomínám, jak všichni básnili o Pátku 13 a já už coby náctiletý jsem pořád neviděl ani jeden díl. V dětství mě totiž tato série tak nějak minula – já dával přednost Noční můře, Vetřelcům a zvířecím hororům typu Čelisti a Orca. Když to pak dávali v televizi, celý nadšený jsme tehdy s bratrancem usedli k TV, začali nahrávat na video. Během toho jsme si pořád říkali: kde je sakra ten opěvovaný Jason? Takže trošku přišlo dost velké zklamání a svým způsobem i zanevření. No a za nějaký čas se mi dostal do rukou 9 a 10 díl – no a co si budeme povídat, o moc lepší pocit (no spíš ještě horší) jsem nepocítil. Následoval Freddy vs Jason a já si mohl konečně vychutnat i legendárního killera od jezera Crystal Lake.

Teď po letech jsem se tedy vrátil úplně na začátek a hodlám si jeho „story“ vychutnat pěkně postupně. No a v mnoha případech to bude má premiéra. Konečně jsem však mohl ocenit přínos Seana S. Cunninghama jak pro celý slasher (coby subžánr) tak i hororový žánr jako takový. Zrodila se legenda a ani mi moc nevadilo, že to vlastně bylo „bez Jasona“. Základy pro kvantum následovníků byly položeny a společně (a hlavně) s Halloweenem (který jsem mimochodem rovněž dodnes neviděl komplet – taky jen asi dva-tři díly) se stali ikonami a vzory pro několik následujících generací i hromadu dalších tvůrců.

Ač má film potažmo celá zápletka několik docela viditelných nedostatků, v té době to musela být naprostá bomba. Ponuré prostředí s ještě děsivější minulostí, záhadný vrah, který nelítostně likviduje všechny živé – některé obzvláště brutálními způsoby, jiné klasicky mimo záběr kamery – což nám však nezabrání si následně vychutnat objevení mrtvol. K tomu tam pobíhají polonahé děvčata i chlapci – no prostě všechny potřebné ingredience k uspokojení diváka. Jasně, dá se tu narazit na dost chyb a nelogičností, ale jak jinak by vzniklo ono „klišé“, které následně všichni tak rádi okopírovali. Tady to máte přece v originálním provedení. Dodnes mi však vrtá hlavou, jak se kurňa vecpala pod tu postel Kevina Bacona. Já ale prostě nemůžu jinak, ale tohle je lehce nadprůměrná záležitost, která sice není dokonalá, ale sakra tohle je začátek „kultu“…

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat