0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 4. 2018

Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth (2000)


Scary Movie nebyla jediná parodie, která si roku 2000 vzala na mušku slavný Vřískot…


Studenti střední školy Bulimia Falls jsou zděšeni smrtí mladé dívky Screw. Tedy alespoň někteří (jako třeba hráči školního týmu), jiné tato zpráva viditelně pobavila. Tohle totiž není zrovna to nejlepší místo, kde byste chtěli, aby vaše děti studovali. No naši hrdinové si vybírat moc nemohli, stejně jako nováček Dawson, jehož rodina zemřela za podivných událostí. Během prvního dne se seznámí s bláznivou čtveřicí svých vrstevníků a zábava může začít. Učitelské praktiky jsou zde velice zvláštní, ředitel rovněž a záliby teenagerů – no škoda mluvit. Jenže záhy se tato pětice stane terčem maskovaného vraha, který jim nejprve vyhrožuje psanými dopisy a následně se je jednoho po druhém pokusí zabít. To vše samozřejmě neunikne sexy novinářce, která by samozřejmě chtěla být při tom. Hagitha se proto pokusí získat přízeň místního trouby a „ochránce“ Doughyho, ale vrah je pořád krok před ní. Jen kdyby nebyl tak nešikovný…




České názvy: Vím, co jsi dělal minulý pátek 13., Skřekot
Režie: John Blanchard
Rok výroby: 2000
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Harley Cross...(Dawson)
Majandra Delfino...(Martina)
Danny Strong...(Boner)
Simon Rex...(Slab)
Julie Benz...(Barbara)
Tiffani Thiessen...(Hagitha Utslay)
Tom Arnold...(Doughy)
...a další



Když se vzpomene parodie na Vřískot, každý si jistě vybaví hlavně Scary Movie. Ne všichni však mají tento druh zábavy rádi. Již menší počet lidí však ví, že v roce 2000 vznikl i tento kousek s dosti pochybným názvem. Proč pochybným? Přestože je totiž v názvu obsažen i odkaz na Friday the Thirteenth (Pátek 13), tak jde jen o další z nepovedených vtípků samotných tvůrců. Kromě Jasonovy masky na začátku, se tu totiž neobjeví vůbec nic, co by mělo něco s tímto slasherem společného, nebo scény které by byly parodovány. O trošku lépe (no záleží, z jakého úhlu pohledu se na to podíváte) na to bylo Tajemství loňského léta. Místo SMS tu teenageři dostanou papírky s výhružkou a několikrát se opakuje scéna, cože dělali minulý rok – samozřejmě pozměněné. Ono totiž záleží, kdo si na onu osudnou událost zrovna vzpomíná.

Většina děje však alespoň vzdáleně připomíná zápletku Vřískotu a podle toho to i vypadá. Některé vtípky jsou zábavné, ale většinou jde jen o přehlídku trapných momentů, sexuálních nebo dvojsmyslných narážek a tvůrčí stupidity. Nechybí však několik shotů (třeba reklama na bonbony Mentos, taneční Thriller od Michaela Jacksona, nebo Pobřežní hlídku), které diváka alespoň trošku pobaví. Rádoby humorných scén tu byla celá fůra a parodovaly se i scény z jiných filmů (z rozdílných žánrových odvětví), ale jen málokterá dokázala diváky skutečně pobavit svým důvtipem. Scary Movie bylo v tomto ohledu daleko lepší.

Co se hereckých výkonů týče, tak na to, že se tu objevilo několik známých tváří, tak to taky nebyla žádná sláva. Ono to však bylo dáno charakteristikou jednotlivých postav a normální tu nebyla opravdu žádná. Asi nejvíce mě potěšila Tiffani Thiessen – pro ní jsem měl kdysi hodně velkou slabost. Její flirtování s blbečkem Doughym a absolutní nezájem, že jí mezitím někdo sejmul hned několik kameramanů – inu proč ne. Nejvíce mi ale vadil ředitel školy (Coolio) – nejen že mi tato postava byla odporná, ale přišla mi i naprosto zbytečná.  Kvality to tedy moc nepobralo, ale znám celou řadu mnohem horších parodií, takže i z tohoto důvodu se nakonec uchýlím k trošku většímu hodnocení, než jsem měl původně v plánu. 

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat