0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 1. 2012

Survivor, The (1981)

Jako jediný přežil havárii dopravního letadla, které sám pilotoval. Jenže jak se zdá, hrůzu jenž právě zažil ještě rozhodně nekončí!!!
Keller je velice zkušeným pilotem dopravního letadla a už má něco nalétáno. Ani by ho ve snu nenapadlo, že dnešní let navždy změní jeho život. Během letu totiž letadlo záhadně havaruje poblíž malého městečka a všichni lidé na palubě umírají v plamenech a při následném výbuchu. Tedy všichni až na Kellera, který jediný jako zázrakem přežil. Trpí pouze totálním výpadkem paměti, ale brzy se dá dohromady a chce vyšetřovatelům pomoci při vyšetřování. V okolí havárie se však brzy začnou dít záhadné věci, nad kterými zůstává zdravý rozum stát. Všude jde slyšet nářek mrtvých, po okolí se potuluje přízrak mrtvého děvčátka a brzy začnou umírat i další lidé. Keller si je čím dál tím víc jistý, že za vším musí být nějaké nadpřirozené síly, které s ním mají ještě nějaké plány. Ve svém pátrání však brzy začne odkrývat děsivé tajemství a zjistí, že ve skutečnosti je pravda mnohem děsivější…

Český název: Mučedník smrti
Režie: David Hemmings
Rok výroby: 1981
Délka: 99 min
Země: Austrálie

Hrají:
Robert Powell ... (Keller)
Jenny Agutter ... (Hobbs)
Joseph Cotten ... (Priest)
Angela Punch McGregor ... (Beth)
Peter Sumner ... (Tewson)
... a další

V roce 1976 napsal James Herbert knihu The Survivor, která si získala během krátké chvíle spoustu obdivovatelů. Tento fakt se stal hlavní příčinou proč se velezkušený britský herec a režisér David Hemmings (Gladiator, Thirst, Blow-up – seriál The A-Team, Just a Gigolo) rozhodl pro toto filmové zpracování. Knihu jsem bohužel nikdy nečetl, proto nemůžu srovnávat kvalitu a rozdílnost s filmem, ale rozhodně se mu podařilo natočit průměrnou mysteriózní duchařinu, kterou stojí za to vidět. Film má samozřejmě spoustu kladů, ale i záporů, což rozdělilo diváky na dvě skupiny. Jedna mu vyčítá docela častou přítomnost nudných pasáží, ta druhá zase obdivuje jeho schopnost si pohrát s nadpřirozenem a postupným odhalováním příběhu, které vyvrcholí docela zajímavých finishem, jenž se však dá snadno předvídat.

Film svým začátkem spíše připomíná katastrofický film říznutý detektivní zápletkou, ale jak následující minuty ukáží, může se klidně zařadit i do hororového žánru. Tvůrci si dali hodně záležet, aby nás nechali v napětí co možná nejdéle a skutečnou podstatu filmu začnou poodhalovat někde v polovině. Zde se však dopustili do jisté míry velké chyby v tom, že za pomocí flashbacků ukázali mnohdy mnohem více, než bylo ve skutečnosti zapotřebí a pozorný divák si tak velmi rychle udělá obrázek o tom, co se bude odehrávat dále.

Je však nutno podotknout, že se jim podařila především práce s kamerou, která v určitých pasážích předváděla opravdu neuvěřitelné kusy. Na první pohled je zřejmé, že za ní nestál žádný začátečník, ale nenechte se mýlit. Do té doby totiž John Seale moc známý nebyl a teprve tímto kouskem nastartoval svou docela zajímavou kariéru. Jeho um můžeme obdivovat i v mnohem známějším filmu z roku 1986 The Hitcher s Rutgerem Hauerem a C. Thomasem Howellem v hlavních rolích.

Mysteriózní podstata filmu se dostaví s příchodem podivných nářků a malé holčičky. Od této chvíle se divák může těšit na místy skutečně povedenou duchařinu se vším všudy. Lidé od speciálních efektů se zde rovněž pěkně vyřádili, ale tu umělou ruku ve fotokomoře si mohli odpustit. Žádné šílené lekačky, při kterých vám bude naskakovat husí kůže však nečekejte! Přece jenom jde o docela decentní záležitost, přesně takovou jakou mají Australané rádi. V době vzniku tam byla ještě docela silná cenzura, a tak by byla škoda, kdyby se tento film musel nějak výrazněji sestříhat. Tohoto faktu si byl Hemmings docela dobře vědom, a proto se do žádných šílených záběrů nepouštěl. Na jednu stranu udělal dobře, ale právě fakt, že moc nepřitvrdil způsobil docela častou přítomnost nudných minut, které filmu trošku uškodily.

Herecké obsazení asi netřeba dlouho představovat, protože britského herce Roberta Powella (Shaka Zulu, The Asphyx) a jeho kolegyni Jenny Agutter (An American Werewolf in London, Child's Play 2) bude znát nejspíš každý. Oba předvedli docela vyrovnané – průměrné výkony, které nějak zvlášť neokouzlí, ale ani vyloženě nepobouří.

Hodnocení:
Mučedník smrti je svým způsob docela slušně natočený film, ze kterého se však tvůrcům nepodařilo vytěžit maximum. Celkový dojem z filmu totiž skutečně asi nejvíc kazí nudné pasáže, kterých je tu docela dost. Nic méně klady dle mého názoru převládají a proto si myslím, že 60% je tak akorát.

Žádné komentáře:

Okomentovat