0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

13. 1. 2012

Separation, The (2003)

Siamská dvojčata by se neměla rozdělovat, protože nikdo netuší jak potom trpí.
Dva bratři - siamská dvojčata - se v mládí rozhodli podstoupit operaci, která se úspěšně povedla a oni mohli konečně žít odděleně. Jenže jak stárnou začínají si uvědomovat, že udělali velkou chybu a chtějí být zase navždy spolu. Oba totiž v životě nejsou moc šťastní a neustále cítí, že jim něco chybí. Chtějí opět cítit jeden druhé, žít plnými doušky a radovat se. Jenomže to nejde! Mohli by to nějak změnit? Můžou. Oba se živí výrobou panenek, a tak se rozhodnou uskutečnit šílený nápad. Sestrojí obrovský šicí stroj a chtějí se znovu přišít. Jenže se stane nehoda, která navždy poznamená jejich životy.

Režie: Robert Morgan
Rok výroby: 2003
Délka: 10 min
Země: Velká Británie

Tento depresivní loutkový příběh natočil mistr svého oboru režisér a spisovatel v jedné osobě Robert Morgan. Mnozí z vás ho jistě nebudou znát, ale on patří mezi špičky svého oboru. Tedy abych to uvedl na pravou míru, on natáčí jenom loutkové nebo animované krátkometrážní horory a sem tam i komedie. Za svou kariéru natočil čtyři hororové snímky, které se těší mezi diváky velkých ovací a ani jeden z nich nemá menší než nadprůměrné hodnocení. Čím to je? On vkládá do svých snímků svou duši, děj staví převážně na depresivních chvílích a dokáže skvěle zachytit lidské utrpení. Ani tentokrát tomu nebylo jinak.

Tento snímek nepotřebuje žádná slova, protože vše přesně vystihuje v jednotlivých scénách, ve kterých figurují skvělé loutky i prostředí, stejně jako depresivní atmosféra, která je doplněna srdcervoucí hudbou. Dokonalé podsvícení už pak jen potrhne kvalitu celého snímku. Příběh obou bratrů sledujeme už od doby, kdy ještě byli v matčině luně a tam byli zřejmě nejšťastnější. Prostřední pasáž je totiž spíše melodramatická a ukazuje, že bratři si navzájem vyčítají své mladistvé rozhodnutí, kterého teď litují a zbytečně trpí. V té době je to spíše psychologická hra s divákem a hororovou pasáž jsme dosud neviděli. Ta však přichází v posledních třech minutách, kdy se bratři rozhodnou přišít. Začne stříkat krev, deformují se těla a přesto všechno končí happyendem. Nebo ne? V této části režisér nejprve nasadil velkou laťku, kdy diváka pořádně navnadil a posléze zase ukázal, že vše zlé je k něčemu dobré. Takové už jsou však všechna Morganovy díla.

Musím říct, že vůbec nelituji toho, že jsem se na tento snímek podíval. Přestože nemám rád loutkové filmy, tak tento mě hodně zaujal, a to hlavně díky režisérově procítěnosti a smyslu pro detail. Navíc jsem se absolutně nenudil a snad i díky skvělé hudbě proplul snímkem až na jeho konec.

Hodnocení:
Dávám 70% a doufám, že Morgan bude v nasazeném tempu pokračovat i nadále.

Žádné komentáře:

Okomentovat