0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

14. 1. 2012

Shark Attack 2 (2001)

Film, který napodobuje většinu známějších žraločích filmů. Bohužel s hrozivým výsledkem.
Samantha se potápí se svou sestru v jihoafrických vodách poblíž Kapského města. Při prohledávání vraku je napadne obrovský žralok, který sestru zabije. Samantha ho však stačí ještě pobodat nožem a přísahá, že sestřinu smrt pomstí. Netrvá to dlouho a ve městě se otevírá nový obrovský zábavní park. Jeho hlavní atrakcí je velký bílý žralok, ten, kterého Samantha hledá. V den otevření se však stane v parku nehoda a žralok se dostává na svobodu. Tam se připojí ke žraločí smečce a společně začnou terorizovat okolní vody a pláže. Naštvaná Samantha se pouští do pronásledování žraloka za doprovodu Nicka Harrise, který v parku pracuje. Brzy však začne vyplouvat na povrch děsivá pravda, která jim výrazně ztíží cestu za úspěchem. Žraloci jsou totiž výsledkem vědeckého výzkumu, díky němuž umí skvěle spolupracovat, jsou inteligentnější a tím pádem i mnohem nebezpečnější.

Režie: David Worth
Rok výroby: 2001
Délka: 93 min
Země: JAR / USA

Hrají:
Thorsten Kaye ... (Dr. Nick Harris)
Nikita Ager ... (Samantha Peterson)
Dan Metcalfe(Roy Bishop)
Caroline Bruins ... (Amy Peterson)
Danny Keogh ... (Michael Francisco)
... a další

Další z velké řady žraločích filmů, které se marně pokouší navázat na úspěch legendárních Čelistí. Navíc vznikl pod hlavičkou společnosti Nu Image, která má na svědomí všechny tři díly. Již tento fakt upozorňuje všechny diváky, že nepůjde o nic světoborného. Navíc tento díl se od těch zbylých dvou a hlavně od prvního dílu liší téměř ve všem. Záběry žraloků jsou opět použité z několika dokumentů, často se v nich vystřídá několik různých žraloků, kteří si moc podobní zrovna nejsou a to mluvím pouze o záběrech z dálky či útocích na potápěčské klece. O těch dalších trošku později.

Do režisérského křesla usedl David Worth. Muž, který si udělal ostudu snad všemi filmy, které natočil. Jedinou výjimkou je film Kickboxer. Pokud vám můžu poradit, tak se jeho filmům vyhýbejte velkým obloukem. Mezi jeho díla patří takové odpadní klenoty jako Chain of Command (1994), The Prophet's Game (1999), Air Strike (2002). Natočil také třetí díl Shark Attack: Megalodon.

Děj tohoto dílu má úzkou návaznost na ten předešlý. Údajně má jít o žraloky, na kterých prováděl výzkum doktor Craven. To je však asi jediné co oba díly spojuje. Možná ještě krásná příroda. Protože celý film je jen přehlídkou špatně okopírovaných scén z několika známějších filmů. Většina triků a zpracování samotných žraloků je na velice slabé, až otřesné úrovni. Jde o přehlídku gumových či snad dřevěných atrap, které nám mají nabídnout pocit strachu a tísně. Zatímco v jedničce se šetřilo na scénách se žraloky a přednost dostalo rozvíjení příběhu, tak tady toho bylo až moc. Při většině scén jsem se držel jen za hlavu a nevěřícně hleděl na právě probíhající trapný děj. Naivita a nezajímavý děj mě pomalu, ale jistě uspával. Do toho se snažila bušit ohraná hudba a přilévala tak jen oheň do kotle. Do toho všeho celým filmem zní naprosto zbytečné, chaotické a nesmyslné dialogy, které občas postavy vedou dokonce i pod vodou. Stejně tak i žraločí zvuky jsou naprosto šílené, protože za jejich řvaní by se nemusela stydět lecjaká divoká šelma.

Co se týká žraločích útoků a počtu obětí, byli producenti taktéž velice obezřetní. Za celý film uvidíme jen několik mrtvých a to většina z nich jsou obyčejní surfaři, kteří měli tu smůlu, že najeli žralokům přímo do huby. Krvavé scény nejsou vidět skoro vůbec. Jen uvidíte střih, výkřik obětí a potom obrovský gejzír vody a trošku krve na hladině. Největší peckou je však samotné zabití žraloků: (SPOILER) žraloci se shromáždí na jednom místě a lidi mezi ně šoupnou bombu. Prásk a stejně nic neuvidíte, protože si na tak odvážný záběr filmaři ani netroufli. Dočkáme se opět jen gejzíru vody a trošku umělé krve. (KONEC SPOILERU)

Herecké výkony jsou mizerné a většina herců si nezaslouží ani svoje honoráře, které stejně určitě byly velice malé. Oba hlavní hrdinové předvedli leda tak svoje téměř dokonalá těla, jednu lechtivou scénku, ale jinak zhola nic. Nejznámější z nich je pro mě herec Danny Keogh, kterého jste měli šanci vidět ve filmech From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter (2000), Starship Troopers 3: Marauder (2008), The Poseidon Adventure (2005).

Jednička mě dokázala alespoň trochu zaujmout svým dějem. Trojka byla hrůza, ale několikrát jsem se u ní zasmál. Tento díl je však úplná katastrofa, která nemá obdoby. Ještě teď, když si vzpomenu na toho reportéra-hrdinu, tak se mi hne žluč. Jediné štěstí je, že ani jeden díl na sebe výrazněji nenavazuje, takže pokud máte vůbec chuť shlédnout trilogii Shark Attack, tak tento díl raději vynechejte.

Hodnocení:
Při hodnocení jsem se rozhodoval mezi 0 a 10%. Přece jenom se přikláním k většímu hodnocení, protože jsem viděl ještě mnohem, mnohem horší filmy, které si ani tu nulu nezaslouží.

Žádné komentáře:

Okomentovat