0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 1. 2012

Species 2 (1998)

Sil zemřela. Má však na zemi nové zástupce v podání Eve a dalšího mutanta astronauta Rosse.
Amerika právě poslala první posádku, která by měla vstoupit na planetu Mars a vzít vzorky půdy na prozkoumání. Kapitánem výpravy je Patrick Ross syn samotného prezidenta. Je to právě on, kdo se stal prvním člověkem, který se procházel po Marsu. Vezme vzorky půdy a vrátí se na raketoplán. Při odletu se však jedna z nádob, která obsahuje vzorky otevře a vyleze s ní neznámý mimozemský organismus. Země nemá několik minut spojení s lodí a když se astronauti znovu ozvou, pokračují k Zemi.

Český název: Mutant 2
Režie: Peter Medak
Rok výroby: 1998
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Michael Madsen ... (Preston Lennox)
Natasha Henstridge ... ( Eve)
Justin Lazard ... (Patrick Ross)
Marg Helgenberger... (Dr. Laura Baker)
Mykelti Williamson ... (Dennis Gamble)
...a další

Proběhne vyšetření, všechno je v pořádku a tak astronauti Ross, Gamble a Sampasová jsou puštěni domů. Ross toho ihned využije a sejde se na pokoji s dvěmi krásnými ženami. Proběhnou radovánky, které si ale užije jen Ross, protože ženy umírají v hrozných bolestech, když jim pukne břicho a malé dítě je na světě. Ten si své přírůstky odvede do chaty v lese. Postupně začnou děti i mrtvé ženy přibývat.

Mezitím ve vědeckém komplexu hrdinka prvního dílu doktorka Bakerová studuje Eve (embryo a vlastně i klon mimozemské dívky Sil z prvního dílu). Když začnou vraždy přibývat, je povolán zpět do akce vládní agent Lennox, který zabil Sil. Začne tedy pátrat a od doktora Orbinského zjistí, že mimozemský organismus musel být dovezen z Marsu, takže se vydává po stopách kosmonautů. Sampasovou musí zabít a Gamble po nových testech zjistí, že trpí cukrovkou a organismus ho nenapadl. Je jasné, že za vším stojí Ross a tak se Lennox a Gamble pouští do pátrání. Jenže mezitím Eve a Ross navážou kontakt pomocí myšlenek a jejich spojení by znamenalo pro lidstvo pohromu. Dokáže Lennox, Gamble a doktorka Bakerová zastavit vraždící monstrum dřív něž budou další mrtví?

Tohoto pokračování se ujal Peter Medak. Jde spíše o režiséra televizních seriálů jako jsou Dr. House a spolupracoval na Masters of Horror, Magnum, Příběhy ze záhrobí. Tento jeho filmový počin nebyl zrovna moc úspěšný. Sice se snažil držet původního díla, alespoň v hereckém obsazení, ale nebylo to ono.

Jako hlavního hrdinu použil tentokrát místo ženy muže a zcela změnil způsob děje filmu, kdy oproti jedničce, kde se z malé dívky stala žena, žena která toužila mít dítě a svobodu – zde sledujeme chlapa, mašinu na děcka, který to potřebuje všude a jemu jedno s kým.

Efekty se oproti jedničce hodně zhoršily i když je zde více krve a mrtvol, nemá to úroveň jedničky. Digitální efekty na tehdejší úrovni jsou velmi slabé a i ztvárnění samotných mutantů je spíš k smíchu (hlavně v závěrečné scéně). Nicméně jsou ještě v mezích přijatelnosti a hlavně scéna v pitevně se mi hodně líbila. Co se týká kamery a hudby zůstala zhruba v průměru jedničky. Neuspokojí ale ani neublíží divákovi. Jak se říká průměrný film - průměrné efekty. A ani hojné nahé scény to nezachrání.

Nejvíce mě mrzí, že jak Michael Madsen tak i Natasha Henstridge jsou utlačení do pozadí filmu a hlavní pole působnosti nechali průměrnému Lazardovi, jehož výkon mě moc nepřesvědčil. Osa herců zůstala pohromadě, ale menší prostor jejich postav a nižší rozpočet filmu udělal z tohoto dílu jen málo zapamatovatelné béčko. Jednu z menších rolí si zahrála i Sarah Wynter (seriál 24 hodin).

Hodnocení:
Jednička je pro mě jeden z nejlepších filmů co znám, tato dvojka je však jen průměrný odvar sci-fi hororového žánru. Pokud jste neviděli jedničku, tak dvojkou rozhodně nezačínejte!!! Určitě to ale nezahazujte do kouta. Hlavním pozitivem je, že tu hrají Madsen a Henstridge a proto dávám 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat