0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 1. 2012

Red Blooded American Girl (1990)

Nepovedený experiment je proměnil v tvory toužící po čerstvé lidské krvi. Jedině doktor Urban je dokáže zachránit, ale opravdu jeho pomoc chtějí všichni?
Doktor Owen Urban je genius ve svém oboru, ale tak trochu podivín. Většinu svých experimentů zkouší na sobě a má skvělé výsledky. Přesto všechno je velice překvapený, když ho v jeho bytě navštíví doktor John Alcore, který patří mezi kapacitní vědce, jenž se snaží celý svůj život vynalézt lék proti AIDS. Ten ho požádá, jestli by mu nemohl pomoci s jeho výzkumem, protože se během jednoho experimentu stala nehoda, při které se nejen on sám, ale i celý jeho tým nakazili zákeřným virem a je přesvědčený, že jediný Urban dokáže nalézt protilátku. Ten se brzy nechá zlákat a rozhodne se pro spolupráci. Během svého pobytu ve výzkumném středisku však brzy narazí na podivné chování personálu i jednotlivých pacientů. Postupem času začne odhalovat děsivé tajemství, které je ve zdejších zdech ukryté před zraky široké veřejnosti. Ve skutečnosti totiž nejde o žádnou virovou infekci, jíž se měli všichni nakazit, ale o dokonalou proměnu v upíry toužících po čerstvé krvi. Urban se tak ocitá ve velkém nebezpečí, protože ne všichni se chtějí stát znovu lidmi!


Český název: Americký vampír
Režie: David Blyth
Rok výroby: 1990
Délka: 89 min
Země: Kanada

Hrají:
Andrew Stevens ... (Owen Augustus Urban III)
Heather Thomas ... (Paula Bukowsky)
Christopher Plummer ... (Dr. John Alcore)
Kim Coates ... (Dennis)
Lydie Denier ... (Rebecca Murrin)
...a další

Rovnou zapomeňte, že jde o další klasickou upířinu, ve které lze spatřit dlouhé tesáky, sání krve a neohrožené upírobijce. Už jen jméno David Blyth by mělo být pro všechny fanoušky hororového žánru velkým vykřičníkem, protože tento režisér snad ještě nikdy nenatočil žádnou opravdovou pecku a většina jeho filmů patří do obyčejného průměru a mnohdy až podprůměru. Rád ve svých snímcích experimentuje a obchází základní pravidla nejrůznějších žánrů. Na tom samozřejmě není nic zlého, jenže většina z nich ve finální podobě postrádá veškerou logiku. Ani tentokrát nejde o nic světoborného, co by vám utkvělo na delší dobu v paměti, ale podívat se na to ovšem dá.

Už úvodní erotická scéna vám napoví, že tady zřejmě nespatříte klasické upíry (vampýry). Hlavní prioritou tohoto snímku jsou právě docela hezké herečky, které se rozhodně nestydí a diváka svádí především svými ženskými půvaby a hezkým obličejem. Naneštěstí těchto momentů zas až tolik není. Po úvodním mordu si možná řeknete, proč upír potřebuje jed a nůžky kvůli přístupu k lahodné krvi, ale jak už jsem vám řekl na začátku, tak tento film se moc základních pravidel nedrží a vlastně zde ani klasického vampýra nespatříte. Důkazem toho je scéna, při které týpek nasává krev ze sáčku s transfůzní krví.

Děj filmu je mnohdy opravdu nudný a zdlouhavý, atmosféra i samotný divák trpí často jako zvíře a jen málokdy se na obrazovce objeví něco, co by nás mohlo zaujmout či dokonce šokovat. Neustále jsem očekával pořádný rozjezd a postupné vybíjení poloupírů, ale minuty ubíhaly a nic se nedělo. Jen občas jsem zaznamenal jakýsi náznak o přitvrzení za pomoci psychologické hry s divákovou myslí a scén, při kterých tekla trocha té krve. Jenže těchto momentů bylo málo. A když už se na scéně konečně objevila nějaká akčnější scénka, tak to tvůrci zase podělali stupidními dialogy, kterými sice občas rozesmáli, ale jinak nudili jako prase. Nejen dialogy však za moc nestojí, ale i samotné herecké výkony, které nejsou rozhodně ničím, co by si zasloužilo nějakého toho Oscara.

Asi nejznámější tváří je Christopher Plummer, který přestože patří k uznávaným hercům, čas od času se přece jenom objevil v nějakém tom paskvilu a podprůměrném filmu typu Crackerjack atd. Docela mě překvapilo, že ho zde zastínil i takový patlal jakým je herec Andrew Stevens, který se pravidelně objevuje v podobně kvalitních snímcích.

Od tohoto filmu jsem očekával mnohem víc, než se mi nakonec dostalo. Nelogické dialogy, nudné scény a slabý děj patří k hlavním mínusům celého filmu. K tomu lepšímu patří naopak několik světlejších okamžiků, lechtivější scénky a pěkné herečky. Jenže jako fanouška hororového žánru mě tenhle film zrovna dvakrát nepotěšil. Podívat se na to určitě dá, ale maximálně jednou a nikdy více.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat