0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 1. 2012

Spring Break Shark Attack (2005)

Jde pouze o další čárku do vašeho seznamu hororových filmů, protože jinak se jedná o zcela zbytečný film.
Dannielle potají odjíždí z domova, aby si užívala s kamarádkami prázdniny na slunné Floridě. Myslela si, že to bude určitě zajímavější program, než který jí naplánoval otec. Děvčata si užívají opalování na pláži, alkohol, diskotéky a nabalování kluků. Dannielle má na výběr hned ze dvou: nesmělého Shanea a lamače dívčích srdcí J.T. Poblíž nedávno postavili nový umělý korálový útes, jehož okolí se stalo domovem nadšených surfařů a dalších milovníků vodních sportů. Jenomže jak už to tak bývá, tak velký klub lidí začal vábit i děsivé obyvatele moře. Útoky žraloků začínají být čím dál častější a jejich pozornosti neujde ani Dannielle a její kamarádi. Začíná tak boj o vlastní přežití, ale i o záchranu ostatních návštěvníků pláže. Naštěstí je nablízku mladý biolog Charlie, který se rozhodne rychle jednat.

Český název: Žraloci útočí
Režie: Paul Shapiro
Rok výroby: 2005
Délka: 88 min
Země: USA / JAR

Hrají:
Shannon Lucio ... (Danielle Harrison)
Riley Smith ... (Shane Jones)
Justin Baldoni ... (J.T.)
Wayne Thornley ... (Charlie)
Bianca Lishansky ... (Karen)
... a další

Filmů se žraločí tématikou existuje již nespočet. Většina z nich však okupuje odpadní vody a tento film patří zcela jistě mezi ně. Nenajdeme zde sice moc scén, které by kopírovaly ostatní filmy, jako je tomu u spousty jiných filmů, které se zahleděly do Čelistí. Bohužel však tady není k vidění ani moc věcí, které by se daly přirovnat k hororu. Jedná se o film natočený k televizním účelům a podle toho i kvalita vypadá. Na svědomí ho má režisér Paul Shapiro, který především spolupracuje na televizních seriálech a filmů má na svém kontě jen poskrovnu. Natočil filmy: Avalanche (1994), Dead Husbands (1998), Jewel (2001), Plain Truth (2004). Spolupracoval na seriálech: "Road to Avonlea" ( 1989), Robocop (1994), 24 Hrs., Heroes.

První polovina filmu nemá s hororem ani žraločími filmy nic společného. Probíhá v ní jen seznamování s hlavními protagonisty, záběry na opálená těla plážových holek a namakaných kluků. Poté začíná lovestory, která se hodí spíše do romantických filmů a následuje několik večírků a párty. Sem tam se do toho mihlo několik záběrů na žraloky, které jak už bývá zvykem, zcela jistě pochází z některého dokumentu.

Když už se konečně začaly odehrávat útoky žraloků na lidi, tak jsme měli šanci vidět pouze přehlídku lepenkových ploutví nebo digitálně upravených záběrů na několik desítek ploutví pohupujících se na vlnách. Opět jsme se dočkali pouze výkřiků, gejzíru vody, která byla zbarvená kapkou krve, nebo povrchových zranění, které údajně měla představovat žraločí kousnutí. Tentokrát však nechtěli producenti stavět na velkém bílém žralokovi, a tak si vymysleli smečku tygřích, kteří ale určitě hrůzu nenahnali. Celé mi to přišlo jako nepodařená parodie na žraločí filmy.

Hudební doprovod byl zřejmě nejlepší na celém filmu. Měli jsme možnost slyšet několik letních plážových hitů, které v době, kdy se film natáčel, dobývaly žebříčky amerických hitparád. Mezi nimi se samozřejmě najde i několik starších kousků. Americké komedie bývají zpravidla vždy napěchovány docela slušnou muzikou, která určitě stojí za poslouchání, ale když se něco podobného odehrává i v hororovém filmu, je něco špatně. Protože atmosféru určitě nenabudí ani nepozvednou a už tak skomírající film vás ještě víc unudí k smrti. Potom už zbývá jediné, a to dívat se na pěkná těla. Občas se sice pokusili film oživit některými drsnějšími scénkami, ale nedostatečná zkušenost štábu všechno pohřbila. Jediná scénka, která se mi líbila, bylo vytahování roztrhaných těl obřích želv.

Herecké výkony mě moc neoslovily a připadal jsem si jako u sledování nějaké telenovely nebo pubertálního seriálu, který běží v osm ráno na našich televizích. V hlavní roli se představila herečka Shannon Lucio, kterou jsem měl možnost vidět ve filmu Starkweather. Jde o docela sympatickou herečku, která má před sebou docela solidní budoucnost. Tedy pokud začne dostávat role v lepších filmech než je tento.
Pro mne nejznámějším hercem je bez diskuse Riley Smith. Zahrál si například ve filmech: Wild Grizzly (1999), Eight Legged Freaks (2002), Radio (2003), National Lampoon's Barely Legal (2003), Graduation (2007).

Po hororové stránce patří mezi nejhorší žraločí filmy, jaké jsem měl možnost vidět. Kdyby si odpustili závěrečnou scénu s invazí žraloků a soustředili se pouze na komedii, tak by z toho mohl být průměrný film se spoustou pěkných herců a hereček, který by snad zaujal dospívající generaci.

Hodnocení:
Takhle ho však hodnotím 20%, které ovšem dávám jen a pouze za ženské představitelky a slušnou hudbu. Jinak by to byla asi čistá nula. Protože, aby žraloci zaútočili a zabíjeli lidi ve vodě, která stěží sahá po kolena, se přece nedělá...

Žádné komentáře:

Okomentovat