0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 1. 2012

Ravenous (1999)

Pokud chcete přežít, potřebujete maso! A je úplně jedno, jestli jde o lidské!
V roce 1847 probíhala americko-mexická válka a John Boyd jako jediný ze své jednotky přežil a dokonce obsadil velitelský post nepřátel. Bohužel tomu předcházela jeho zbabělost, ke které se přiznal svému velícímu důstojníkovi. Ten to utajil, dokonce ho povýšil na kapitána a za ,,odměnu‘‘ poslal do zapadlé horské pevnosti (spíše menší osady) Spencer. Zde se seznamuje se zdejší posádkou a jejich velitelem Hartem. Jednoho večera se v pevnosti objeví promrzlý muž, který se jim představí jako Coqhoun. Údajně je poslem božím, který cestoval s několika dalšími osadníky hledat místo, kde by se mohli usadit. Zastihla je však sněhová bouře, a tak se museli uchýlit do jeskyně. Došlo jim veškeré jídlo, a tak se začali zabíjet mezi sebou a jedli lidské maso...


Český název: Dravci / Žer, nebo umři
Režie: Antonia Bird
Rok výroby: 1999
Délka: 97 min
Země: Velká Británie / Mexiko / Slovensko / Česko

Hrají:
Guy Pearce ... (Capt. John Boyd)
Robert Carlyle ... (Col. Ives / F.W. Colqhoun)
David Arquette ... (Pvt. Cleaves)
Jeremy Davies ... (Pvt. Toffler)
Jeffrey Jones ... (Col. Hart)
...a další

Jejich průvodce plukovník Ives pozabíjel skoro všechny a Colqhoun se zachránil útěkem. Plukovník Hart je příběhem znechucen a rozhodne, že skupinka pěti vojáků doprovodí cizince zpět k jeskyni a zjistí, co je na tom pravdy. Skupina, ve které je kromě plukovníka i Boyd, skutečně jeskyni i těla najde. Jaké je však jejich překvapení, když se z jejich cizince vyklube zabiják, který to měl doopravdy všechno na svědomí. Nepřipravení vojáci jsou do jednoho zabiti, pouze Boyd unikne o vlásek smrti. Zdá se, že legenda o Weendigovi (člověku živícím se lidským masem, který získá sílu i duši ze svých obětí) je pravdivá. Dokáže se Boyd vrátit ke zbylým vojákům a včas je varovat, než i je šílený cizinec zabije? Uvěří mu vůbec někdo? Dá se Weendigo nějak zabít? To jsou otázky, na které naleznete odpověď pokud se dodíváte na tento snímek.

Anglickou režisérku Antonii Bird jsem do dnešního dne vůbec neznal. Musím však říct, že tento film se jí velice povedl a získala si mou přízeň. Většina britských filmů je totální hovadina, ale zde jsem se setkal s obrovským překvapením. Jde o směsici westernu a hororu, kterých je jako šafránu. Hlavně těch dobrých. Začátek filmu nás seznámil s hlavním hrdinou Boydem, který je v hloubi duše posera a díky šťastné náhodě a jeho touze o přežití dokázal zvrátit průběh bitvy. Jelikož ho tížilo svědomí, tak se přiznal a je převelen do zapadlé pevnosti, která je obývaná hrstkou vojáků. Zdejší posádka je tvořena všelijakými individui, která zde našla možnost jak se zašít. Jejich jedinou náplní je jídlo a alkohol. Boyd se zde dočká celkem milého přivítání a vypadá to, že se nic nebude dít. Tato pasáž je ještě celkem nudná a nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl být zbytek filmu zajímavý. Doprovázela nás pomalá country hudba, která se mi celkem líbila. Příchodem Colqhouna se film doopravdy rozjel. Nenápadný cizinec nám vypráví svůj děsivý příběh, ve kterém máme možnost sledovat zvrácenost osadníků a jejich proměnu v šílence toužící po jídle. Film se ale opravdu rozjede do vyšších otáček až příchodem vojáků z pevnosti k jeskyni. Probíhající masakr doprovází opravdu šílená hudba, která se snad nedá ani slovy popsat. Nevím jestli mě víc mrazilo právě z ní, nebo z toho, co se odehrávalo na obrazovce. Proměna Colqhouna sice nepatří do kategorie nezapomenutelných, ale z trosky se stal šílenec, v jehož očích jste viděli chuť zabíjet a pohrát si se zbytkem vojáků.

To co následovalo, nechci moc rozepisovat, ale můžu říct, že jsme nebyli ochuzeni o prvky kanibalismu, které sice nebyly prezentovány kdovíjakými efekty, ale o tom to zas nebylo. Podání, které nám bylo nabídnuto, zcela vynahradilo černoušky v džungli, kteří pobíhají s oštěpy a následně si naporcují maso obětí. Elegance, kterou předváděli herci byla tak skvělá, že jsem děj zcela hltal a za celou dobu si neudělal ani jednu pauzu. Byl nám nabídnut vývar z lidského masa a musím se přiznat, že právě v tu dobu ve mně začala bujit touha po jídle. Poslední konfrontace obou hlavních aktérů mě trochu zklamala. Celou dobu jsem čekal obrovské vyvrcholení, kterého jsem se bohužel nedočkal.

Obrovským plusem je samotné prostředí. Jeho výběr byl naprosto brilantní a filmu dodal kouzlo, které velkou měrou také přispělo k úspěšnosti celého snímku. Na začátku jsme měli možnost vidět trochu vyprahlou poušť a pouze několik kulis, které byly nutností k natočení prvních scén. Potom už však přišlo na scénu nádherné zasněžené prostředí lesů. Měli jsme možnost vidět soužití hrstky vojáků s indiánskou rodinkou. Jedním z nejpěknějších míst se stalo právě okolí jeskyně, které poskytlo skvělou příležitost k natočení honičky v lese a následnou kaskadérskou scénu s pádem do jámy. Jedinou nevýhodou bylo to, že v celém filmu nezůstalo místo pro nějaké pěkné herečky, které mohly být příjemným zpestřením filmu.

Weendigo:
Je to vymyšlený tvor, nebo skutečně existuje? V tohoto mytologického tvora nejvíce věřili a věří indiánské kmeny. V jejich očích je netvor, který se živí lidským masem a krví, jež mu dodávají větší sílu a energii. Weendigem se nemusí stát jen člověk, ale i pes. V dnešní době je nejčastěji přirovnáván k vlkodlakovi, protože se jím člověk může stát i díky tomu, že jej tento tvor poraní. To jsou ovšem jen dohady a tvrzení, které si předávali indiáni z generace na generaci. O tomto tvoru bylo napsáno již několik desítek básní či příběhů, které jsou ovšem jen málo založeny na pravdě. Jde spíše o legendu, která se přechovává již několik staletí. Nelze však upřít, že skoro ve všech těchto tvorbách se o něm mluví jako o kanibalovi, který své oběti pronásleduje, zastrašuje a následně krutě zabíjí.

Herecké výkony jsou dalším obrovským kladem celého filmu. Pro mě nepříliš známí herci se zde překonávali. To co u jiných filmů vždycky vyčítám (přehrávání), se tady vůbec neprojevilo. Guy Pearce (Boyd) zahrál svou postavu přesně podle mého gusta. Nejednalo se o žádného namachrovaného týpka, který vyvraždí z jednou pistolí celou armádu, ale o poseru, který je nucen se postavit zlu, aby přežil, a je schopen pro to udělat cokoliv. Tento herec si zahrál ve filmech Memento (kde předvedl taktéž skvělý výkon), Traitor, The Proposition.

Jeho protivníka si zahrál Robert Carlyle. Člověk se šíleným výrazem ve tváři, chladným pohledem a hlavně dobrým hereckým talentem. Tato role mu padla jako ušitá. Zcela po právu patří mezi to nejlepší, co nám film nabídl. Zahrál si také ve filmech Riff-Raff, Trainspotting, The Beach, Flood.

V dalších rolích se představili David Arquette (Scream, Riding the Bullet), který bohužel nedostal tolik prostoru, Jeffrey Jones (Beetlejuice, Sleepy Hollow) zde předvedl svůj tradiční výkon a jistě patřil taktéž k oživení filmu.

Jde o velice povedený western-horor, který se vám bude určitě líbit. Velice zajímavý děj, skvělé herecké výkony a krásné prostředí jsou velkou zárukou. Hudební doprovod byl místy až šílený a skvěle doplňoval probíhající děj. Jediné co mě mrzí, je trochu slabší konec a málo kanibalských scén, které mohly ještě více okořenit film.

Hodnocení:
Za mě 80%, a to i proto, že David Arquette dostal tak malý prostor, protože na něj jsem se těšil nejvíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat