0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 1. 2012

Ringu 2 (1999)

Sadako je zpět!
Mrtvola Sadako byla dovezena do nemocnice k prozkoumání, novinářka Reiko zmizela i se svým synem bůhvíkam a nebezpečná kazeta stále koluje mezi zvědavými lidmi, kteří si jejím shlédnutím koledují o pěkný malér. Tak přesně tahle začíná dlouho očekávané pokračování originální japonské verze Ringu. Tentokrát se hlavní hrdinkou stává Mai Takano, přítelkyně a spolupracovnice zesnulého profesora Ryujiho. Společně s ambiciózním reportérem Okazakim se snaží vypátrat, kam že se poděla Reiko a rovněž něco o původu podivné kazety, která má údajně na svědomí několik lidských životů. Oba se spojí s podivným doktorem Ishim, který se za pomoci svých experimentů snaží spojit se Sadako a vysvobodit jejího ducha z područí zla jednou provždy. Dlouhovlasá dívka z kazety však rozhodně o jeho služby nestojí, ba co víc neustále touží po nových obětech. Její tělo sice mrtvé je, ale při ‘‘životě‘‘ jí neustále drží její zloba, nenávist a především strach, který v sobě nosí její potencionální oběti. Ani tentokrát nebude nikdo ušetřen, vždyť na svou záchranu má přeci každý sedm dní!


Český název: Kruh 2
Režie: Hideo Nakata
Rok výroby: 1999
Délka: 95 min
Země: Japonsko

Hrají:
Miki Nakatani ... (Mai Takano)
Hitomi Satô ... (Masami Kurahashi)
Kyôko Fukada ... (Kanae Sawaguchi)
Rikiya Ôtaka ... (Yôichi Asakawa)
Rie Ino'o ... (Sadako Yamamura)
Nanako Matsushima ... (Reiko Asakawa)
... a další

Když v roce 1998 natočil Hideo Nakata film Ringu nevědomky tím odstartoval novou éru hororových kousků z celého světa, které se jeho prací nechali inspirovat. Ještě v témže roce vzniklo volné pokračování pod názvem Rasen ( Spirála) od režiséra Jôji Iida a mnozí se milně domnívali, že jde o druhý díl. Film se však vydal úplně jiným směrem a to mnohé fanoušky Ringu docela znechutilo. Teprve poté co se vše vysvětlilo a Nakata přišel se svým Ringu 2, byl Rasen vzat na milost. Přesto se však nikdy velké oblibě netěšil. Za to tenhle film rozdělil diváky do dvou táborů. Zatímco jedna strana jej považuje za ještě lepší horor než byla jednička, tak ti druzí ho spíše přirovnávají k obyčejnému průměru. Já jsem někde mezi nimi, protože ani mne Ringu 2 zrovna dvakrát nepotěšil, ale v žádném případě nezklamal.

Asi nejvíce mě ovlivnila první půlhodina, která byla pro mě doslova nudnou záležitostí. U Japonců jsem zvyklý, že se snaží hned od začátku navodit nervy drásající atmosféru, která se nás drží až dokonce, ale tady jsem její absenci prvních třicet minut absolutně postrádal. Teprve poté se začal film rozjíždět a já se konečně dočkal i ‘‘nějaké té hororové zábavy‘‘. Na rozdíl od jedničky zde však musíme sledovat osudy hned několika lidí najednou a při té záplavě jmen a nových tváří jsem se občas začal v jejich identifikaci ztrácet.

Jako největší mínus vidím odsunutí Sadako na druhou kolej. Mnozí mi budou asi odporovat, ale já se u jedničky bavil nejvíce právě při scénách v nichž tahle dlouhovláska ze studny figurovala. V tomto pokračování se na ní mnohdy vůbec nedostalo a pokud nebudu počítat závěrečných patnáct - dvacet minut, tak se na place objevila asi dvakrát. Což je důvod proč se u mě tohle pokračování velké oblibě nedočkalo. Tvůrci mi to párkrát dokázali vynahradit něčím jiným, ale už to prostě nemělo ten šmrnc jedničky. No a další selhání vidím v osudu hlavní hrdinky Reiko. Podle mě to pánové docela odflákli. Rozhodně však nejsem příznivcem happyendů, takže mi jí ani moc líto nebylo. Jen mohli tu poslední scénku trošku více rozvinout a zpestřit nějakým nádherným efektem. Na rozdíl od američanů se však japončíci se svými postavami nemazlí, což je jenom a jenom dobře. To je právě důvod proč se mi japonský Ringu 2 líbí víc, než jeho americký bratříček Ring 2. Ten těžil pouze z účasti Naomi Watts, ale se svým japonským kolegů moc společného nemá. Což byla taky cesta k jeho ‘‘záhubě‘‘ v očích diváků.

Nyní však nadešel čas přestat hanit a pojďme chválit, protože je rozhodně co. Po slabším začátku totiž nastupuje docela zajímavý rozjezd a diváci se opět začnou třást po celém těle. Atmosféra se sice i nadále neroztočí do plných otáček, ale na scénu přichází podmanivá hudba, která v nejednoho diváka nenechá klidným. Asiaté jsou v tomto směru opravdovými mistry a přestože jejich kousky nezdobí bůhvíjak úžasné efekty, tak k podráždění psychiky si zcela vystačí právě s hudebním doprovodem a zvuky, které se vám zažerou až do morku kostí. Stačí se podívat na Sadako blížící se k vám přes monitor obrazovky. Asi nejpůsobivější pasáž však přichází ve chvíli, kdy se začne odehrávat scénka u bazénu. V tu chvíli jdou všechny morální zásady stranou a nastává čas morbidní zábavy. Především pak započal ten pravý okamžik, kdy slabší nátury začnou zavírat oči a schovávat se pod peřinou. Působivá kamera i jednotlivé efekty se roztočí do nejvyšších otáček a ani na chvíli nejste schopní se odpoutat od právě probíhajícího děje. Všemu pak nasadí korunu závěrečná scéna ve studni, která je opravdu brilantně natočená a už jen pro tento okamžik stojí vidět tenhle film.

Herecké výkony jsou sice trošku slabší než v jedničce, ale i tak se o nich nedá mluvit jako o vyloženě špatných. Jde o čistý průměr, který stačí k tomu, aby se za něj nemusel nikdo stydět. Jelikož mám doma zhruba něco kolem osmdesáti asijských filmů, tak můžu mezi nimi srovnávat a Ringu 2 rozhodně do té TOP skupiny nepatří. Možná se mnou nebude většina lidí souhlasit, ale znám mnohem lepší filmy než je tenhle. Znám ovšem i spoustu mnohem horších, takže tohle je pro mě trochu lepší průměr, který ovšem stojí za shlédnutí.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat