0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

14. 1. 2012

Shadow, The (1994)

Slunce svítí, ale led je kluzký.
Lamond Cranston momentálně žije někde v mongolské stepi. Jeho duše chce sloužit ďáblu a tak rozsévá smrt všude, kde se dá. Až jednoho dne je v noci přepaden a doveden do tajného chrámu. Zde se ho ujme mnich Tulku a naučí ho, jak zamlžit lidskou mysl – bohužel však nedokáže zakrýt svůj stín. Tímto rituálem ho připravil na údajný lidský souboj s ďáblem. Očistil jeho duši, aby sloužil dobru.

Český název: Stín ďábla / Muž stínu
Režie: Russell Mulcahy
Rok výroby: 1994
Délka: 108 min
Země: USA

Hrají:
Alec Baldwin ... ( Lamont Cranston)
John Lone ... ( Shiwan Khan)
Penelope Ann Miller ... ( Margo Lane)
Peter Boyle ... .( Moe Shrevnitz)
Tim Curry ... ( Farley Claymore)
...a další

Přesuneme se o 7 let později
Cranston odjel zpět do rodného New Yorku. Stal se z něho, tedy alespoň podle něho ,,super hrdina‘‘. Potlačuje zločin v ulicích a ze zachráněných si dělá svoje sluhy (agenty), kteří ho informují o dění ve městě. Jednoho dne je do města dopraven stříbrný sarkofág, na kterém je napsáno, že v něm odpočívá Čingischán. Ten se otevře, ale není v něm historický vojevůdce, ale jeho poslední potomek Shiwan Khan. Ten se rozhodl ovládnout celý svět a se svými pomocníky začne uskutečňovat svůj plán. Dokáže ovlivňovat mysl smrtelníků a zdá se, že nic pro něj není překážkou. To se ale šeredně spletl, protože Cranson oplývá stejnými schopnostmi jako on a rozhodne se s ním bojovat. Společně s krásnou dívkou Margo se pustí do nerovného boje. Na jeho straně stojí tma a jeho proměna ve stín, ale rozhodně to nebude procházka růžovým sadem.

Tento film je již několikátým filmovým ztvárněním, který vychází z komiksové předlohy. Ta vznikla v roce 1940 a jejím autorem je Walter B. Gibson. Samotný komiks se stal i jakýmsi vzorem pro legendárního Batmana či film Sama Raimiho Darkman. Byl velice populární a rozšířený po celé Americe. Později se rozšířil téměř do celého světa.

Režisérem tohoto filmu je Russell Mulcahy, který patří mezi velice zkušené režiséry. Natočil několik velice známých filmů mezi které patří: Razorback, Highlander 1-2, Ricochet, Resurrection, Resident Evil: Extinction, Scorpion King 2. Australan vsadil vše na vysokou kartu a s vysokým rozpočtem se pustil do tohoto filmu o němž byl přesvědčen, že z něho vytříská spoustu peněz. Bohužel pro něj se moc nelíbil jak kritikům, tak ani divákům a zůstalo daleko za očekáváním. Přitom se zase nedá říct, že by byl film vyloženě špatný, ale navíc než průměr prostě nemá.

Speciálními efekty je film přímo napěchován. Samotné pohybovaní našeho hrdiny je na vysoké úrovni. Stopy v kalužích, odrazy stínu na zdech nebo dokonce stékání krve poté co je zasažen jsou udělány opravdu tak, aby divák nabyl dojmu, že je postava reálná. Mockrát neuvidíme jen samotně se pohybující předměty nebo létající postavy, které někdo právě odhodil. Samotná přeměna Baldwina se mi líbila. Jeho rozmazaná tvář, kterou zakryl svým šátkem byla pěkným trikem, který dal jistě spoustu práce. Také umístění mongolských válečníků v jejich lesklých zbrojích se mi líbil a bylo to jistě příjemné zpestření filmu. Jediné co se mi moc nelíbilo, že se bojovník prochází po ulicích a s obyčejnými lidmi to nic nedělá a žádného údivu se nedočkáme. Jako by to byla samozřejmost. Ale asi nejpěknější a zároveň nejsměšnější byla létající dýka, která strašně ráda kousala.

V hlavní roli se představil Alec Baldwin, který pochází z herecké rodiny. Jeho tři bratři Daniel, William a Stephen jsou také známými herci. Bývalý manžel Kim Basinger býval ženským idolem, ale dnes již dost ztloustl a zřejmě již tak žádaný není. Zahrál si ve filmech Beetlejuice, The Hunt for Red October, The Getaway, Mercury Rising, atd. Jeho protivníkem je také velice známý herec John Lone. Ten si také zahrál v několika velice známých filmech jako Year of the Dragon, The Last Emperor, The Hunted, Rush Hour 2, War.

V menších rolích se zde představili: Penelope Ann Miller (Prokletí domu slunečnic), Peter Boyle – kterého znáte nejspíš všichni se seriálu Everybody Loves Raymond, nebo Species 2. Jako další se představil Tim Curry, který se se svým šíleným úsměvem objevil například ve filmu Congo.

Hodnocení:
Jak už jsem řekl jde o průměrný film, který některé rozesměje a některé zase znechutí. Pokud měl, ale tento film být konkurencí Batmana, tak to nedopadlo dobře. Nic méně milovníci super hrdinů si přijdou celkem na své. Za Baldwina a mongolské válečníky dávám 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat