0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

13. 1. 2012

Scream Bloody Murder (1973)

Zabije každého, kdo se mu postaví do cesty.
Matthew byl problémovým chlapcem již odmala. Zabil svého otce a nešťastnou náhodou mu ruku přejel rozjetý traktor. Byl umístěn do léčebny a místo ruky má hák. Po letech se vrací domů zrovna ve chvíli, kdy se jeho matka znovu vdala. Rozzuřený zabije nejdříve ze žárlivosti svého otčíma a potom nešťastnou náhodou i svou matku. Matthew si sbalí své věci a uteče do vzdáleného města. Po cestě zabije několik lidí, protože ve své narušené mysli se mu neustále zjevuje tvář matky. Svůj život se rozhodne změnit ve chvíli, kdy potká prostitutku Veru, do které se zamiluje. Připomíná mu matku a chce ji vlastnit. Z cesty odklidí všechny, kdo se k ní jen přiblíží. Dívce se však jeho přehnaná pozornost nelíbí. Dokáže ho vůbec někdo zastavit, nebo bude vraždit dál?

Český název: Vražedný vřískot
Režie: Marc B. Ray
Rok výroby: 1973
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Fred Holbert ... (Matthew)
Leigh Mitchell ...(Vera)
Robert Knox ... (Mack Parsons)
Ron Bastone ... (Sailor)
Suzette Hamilton .... (Brenda)
... a další

Tento film vyšel v trafikách hlavně díky společnosti Řitka, která již tradičně na úvod upozorňuje, že film má zhoršenou kvalitu obrazu. Musím uznat, že tentokrát je opravdu spousta záběrů hodně rozmazaná a celkový dojem a zážitek z filmu je tím pádem menší, protože jsem si to nemohl pořádně všechno vychutnat. Hudební stránka je taky velice chudá, bohužel jsem se nedočkal žádných tónů, které by lahodily mému uchu. Scény nejsou moc dělané k hudebnímu doprovodu, protože měl vyniknout hlavně Mattův šílený hlas (pokud si film pustíte v původním jazyce) a křik jeho obětí.

Mattovo chování je velice zvláštní, protože se dokáže chvílemi chovat i velice mile, vtipně a společensky. Z toho se však změní v psychopata, který vždycky popadne zrovna to, co je po ruce. Už od malička byl fixovaný na svou matku a nedokáže strpět v její blízkosti jiného muže. Poté, co nešťastnou náhodou zabije svou matku, tak pořád ve svých představách vidí její obličej a slyší její hlas. To ho dohání k šílenství a nabudí ho to k agresivitě a zabíjení. Dokud je z Matta stroj na zabíjení, je děj velice zajímavý, ale jakmile se všechno začne točit kolem psychického týrání, tak se dostaví nuda a kouzlo předešlých chvil je pryč.

Velkým kamenem úrazu je výběr herců. Většina z nich se tu sice moc neohřeje, ale jejich výkony byly i tak dost tragické. Představitelka Very nebyla ani krásná ani dobrá a její výkon bych zařadil mezi ty nejhorší. Zato představitel Matta se předvedl ve velkém stylu. Tento herec sám o sobě vypadá jako šílenec. Jeho mimika i herecký projev se mi velice líbily a je škoda, že jsem ho už neviděl hrát v žádném dalším filmu.

Speciální efekty jsou na průměrné úrovni. Nejedná se o nic světoborného, protože producenti se řídili heslem: v jednoduchosti je síla. Bohužel ne vždy se jim podařilo zamaskovat umělost rekvizit a většinou krvavé scény vystříhali a nebylo nic vidět. Pouze máchající ruka s vražedným předmětem, který se pokaždé měnil. Za zmínku určitě stojí chlapcovy představy, ve kterých viděl tvář své matky.

Průměrný film, který vás v první polovině určitě bavit bude, ale v půlce se to změní a začne být nuda. Špatné výkony ostatních herců se podařilo alespoň částečně zamaskovat hereckým projevem hlavního hrdiny. Dokud se zabíjí, má film příjemný spád, ale potom už je to jen psychologická hra.

Hodnocení:
50%

                         Omluvte kvalitu fotek, ale je přiměřená kvalitě obrazu z dvd.

Žádné komentáře:

Okomentovat