0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 1. 2012

Shinkaiju Reigo (2008)

Japonská válečná flotila vs. obrovské monstrum Reigo. Větší asijskou kravinu jsem už dlouho neviděl.
Během druhé světové války zuří boje mezi japonským a americkým válečným loďstvem. Do bitvy se právě zapojila i chlouba japonského námořnictva, bitevní loď Yamato. Ta má za úkol společně s několika torpédoborci chránit obchodní trasu. Jednoho dne zakotví poblíž Trukových ostrovů. Zde je posádka varována místním rybářem, že se do zdejších vod vrátila mořská příšera Reigo - obrovský mořský drak, který se objeví vždy po spatření kostěné ryby. Vojáci však této pohádce nevěří a na další plavbu. Během ní se před nimi objeví záhadný objekt, který považují za nepřátelskou ponorku a vystřelí na něj torpéda. Jenže to byla ta největší chyba, kterou kdy udělali. Na celou flotilu zaútočí obrovské monstrum, které začne ničit jedno japonské plavidlo za druhým. Reigo je skutečný a celá japonská flotila teď pozná na vlastní kůži, že legenda o něm není pouhý výmysl.

Český název: Reigo – Monstrum z hlubin
Režie: Shinpei Hayashiya
Rok výroby: 2008
Délka: 81 min
Země: Japonsko
Alternativní název: Reigo, the Deep-Sea Monster vs. the Battleship Yamato

Hrají:
Yukijirô Hotaru ... (Hajime)
Miyu Oriyama ... (Matsuri)
Mao Urata ... (Hibari)
Manami Enosawa ... (Akari)
Saori Hara ... (Chie)
...a další

Když jsem uviděl v trafice, že se prodává tohle DVD od společnosti Mido, byl jsem mile překvapen a musel jsem si ho prostě koupit. Navíc když pochází z Japonska, které je otcem legendární Gojiry (1954). Čekal jsem, že tohle by mohlo mít podobnou úroveň jenže jak jsem se mohl tak šeredně splést. Ukázalo se, že jde o jeden z nejhorších asijských filmů, který jsem kdy viděl a doteď lituji vyhozených peněz.

Autorem filmu je režisér a zároveň i scénárista Shinpei Hayashiya. Tento člověk chtěl zřejmě pokračovat v legendárních monster filmech, ale ve výsledné fázi z toho vznikla laciná parodie, která jim dělá jen ostudu. Nápad napsat zajímavý scénář se popřít nedá, ale nedostatek financí a velice špatné zpracování srazilo kvality filmu až na samé dno odpadu. Ze začátku se navíc zdálo, že sledujeme lacinou asijskou telenovelu s velice špatnými dialogy a amatérskými herci. Postupem času se však začalo vše měnit v jednu velkou frašku.

Digitální efekty jsou velmi podobné nějaké zaprášené počítačové hře a snad každý bojový záběr se nesl ve velmi špatné kvalitě obrazu i otřesném zpracování. Na první pohled bylo vidět, že snad úplně všechno je jen umělé. Digitální prostředí, moře, lodě, výstřely, výbuchy, souboje, i samotná nestvůra. Navíc jednotlivé scény byly velice špatně sestříhány a v celkové fázi z toho vyšel nepřehledný maglajz. Snad jedině monstrum se mi při některých záběrech trošku líbilo, ale jinak to byla tragédie. Obrovský ještěr, skákající jako nějaká velryba byl ovšem někdy k popukání.

Herecké výkony už jen potvrdily marnost celého filmu. Větší přehlídku tragédů jsem už dlouho neviděl. To co se odehrávalo na obrazovce mé televize se snad ani herectvím nazvat nedá. I herci z ochotnického divadla by to zvládli lépe. Korunku všemu nasadil ještě otřesný český dabing, který si z celého filmu udělal ještě větší srandu. Jednotliví aktéři se zřejmě u toho filmu dobře pobavili a proto tak i ten dabing vypadal.

Tenhle film je jeden velký omyl, který musel vzniknout pod vlivem alkoholického opojení. Ti z vás, kteří se odváží na tento monster paskvil podívat, by to rozhodně rovněž neměli dělat střízliví. Mohlo by se vám totiž stát, že u toho dvakrát usnete jako já. Raději se tomuto utrpení vyhněte obrovským obloukem.

Hodnocení:
Dávám 20% za směšného Reiga.

Žádné komentáře:

Okomentovat