0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 1. 2012

Stepfather, The (2009)

Každý kdo naruší jeho rodinné štěstí, bude po zásluze potrestán!!!
Mladý teenager Michael přijíždí po dlouhé době strávené v pasťáku konečně domů. Je však lehce znepokojený, protože se od své dívky Kelly a svých sourozenců dozvídá, že se bude jeho matka znovu vdávat. Před půlrokem se seznámila s pohledným Davidem, který jí okouzlil natolik, že se do něj okamžitě zamilovala. Nový otčím není Michaelovi moc sympatický a jak brzy zjišťuje David, má ve svých historkách z minulosti určité nesrovnalosti a bezesporu něco tají. Podezření vyvrcholí v posedlost, zjistit co možná nejvíc o záhadném muži, který se vetřel do jejich životů a který ho neustále pozoruje na každém kroku. Netuší však, že David je ve skutečnosti psychopatický zabiják, který má na svědomí vyvraždění několika rodin a je jen otázkou času, než se mu jeho nová rodina přestane líbit a rozhodne se jí tvrdě potrestat.

Český název: Otčím
Režie: Nelson McCormick
Rok výroby: 2009
Délka: 101 min
Země: USA

Hrají:
Dylan Walsh ... (David Harris)
Sela Ward ... (Susan Harding)
Penn Badgley ... (Michael Harding)
Amber Heard ... (Kelly Porter)
Braeden Lemasters ... (Sean Harding)
... a další

Ještě před premiérou tohoto filmu se o něm hodně dlouho dopředu mluvilo hlavně ve spojitosti s hercem Terry O'Quinnem ( hvězdou seriálu Lost), který měl přilákat co možná nejvíc diváků. Ten však odmítl hrát v tomto filmu, který mnozí označují za remake stejnojmenného filmu z roku 1987, ale ve skutečnosti tomu zas až tak není. Jde spíše o další volné pokračování, které ovšem viditelně kopíruje určité scény i dialogy všech tří předcházejících dílů. Na svědomí ho má režisér Nelson McCormick, který vždy točil především pro televizní účely a spolupracoval na spoustě známých seriálů. Do jeho sbírky patří i několik béčkových filmů jako Prom Night (2008), nebo Primal Force (1999).

Je ovšem potřeba říct, že tento nový Otčím zas až tak úplně originální není. Tvůrci se sice vydali oproti původnímu snímku vlastní cestou, ale pozorný divák si tu a tam všimne určité spojitosti a kopírování. Přesto všechno si myslím, že tento film svým předchůdcům žádnou ostudu neudělal a hrdě se k nim může hlásit. Diváci se zde nudit určitě nebudou, ale rozhodně nečekejte žádný pořádný odvaz, nebo bravurní výkony, jako tomu bylo u filmu z roku 1987. Dylan Walsh není v žádném případě tak kvalitní herec jako Terry, ale své role se ujal docela dobře. Tím hlavním tahounem filmu ovšem nebyl, o tom žádná. Jeho psychické výlevy byly těžko uvěřitelné a snadno bylo rozpoznatelné, že občas musí vnitřně svádět tvrdý boj, aby vypadal věrohodně, což mu dle mého názoru ne vždy šlo.

Asi největším problémem tohohle filmu je snadno předvídatelný děj. Po třech předcházejících dílech už divák dopředu tuší o čem film bude a sleduje jen další bláznivou rodinku, která do svého domu přijme během krátké chvíle zcela neznámého muže. Většinou jde o neposlušné kalhotky mladé a opuštěné matky, která nosí růžové brýle a způsobí masakr své rodiny. Vždyť vytvořit dokonalou rodinu je téměř nemožné a tak je logické, že musí přijít trest. Naštěstí je vždycky jedno z dětí tak odvážné, že psychopata nakonec dostane. Tohle jsme měli možnost vidět už třikrát a věřte, že i tentokrát tomu není jinak. Je úplně jedno, kdo si zahraje roli Otčíma, protože náplň všech dílů je téměř totožná a divák už o tohle nemá takový zájem jako dříve. Můžete natočit sebelepší film, ale pokud použijete stereotypní scénář, který byl k vidění už několikrát, nikdy z toho nemůžete vytěžit víc než jen obyčejný průměr a přesně takhle tomu bylo i nyní.

Jako další mínus bych označil lehkou nudnost vraždících scén. Přestože ve filmu umře postav hned několik, tak divák neuvidí žádný pořádný odvaz, který by mu nahrnul adrenalin do žil. Pokud tedy nepočítám to trapné dušení jedné důchodkyně. On měl vlastně David vůbec nějak rád jenom obyčejné dušení. Asi měl slabý žaludek a rozpoutat menší masakr dokázal jen, když ho chytl jeho amok a ten jsme tady viděli jen na začátku a na úplném konci. Samotný závěr byl nabitý velkou dávkou akčnosti, ale jinak mě ničím nezaujal. To už byla lepší mladá herečka Amber Heard v plavkách u bazénu.

Ony vlastně všechny herecké výkony si byli hodně podobné a to převážně svým průměrem. Nikdo tady nepředvedl něco, z čeho bych se posadil na zadek, ale ani nikdo nebyl vyložené dřevo. Za svůj honorář odvedli i přijatelně slušnou podívanou, za kterou se nemusí stydět.

V konečném hodnocení budu možná trochu přísný, ale jelikož jsem dal původnímu snímku 60%, tak tady musím ještě ubrat. Rozhodně jsem se tady neodvázal, tak jako kdysi u psychopatického běsnění Terryho O´Quinna. Přesto všechno si myslím, že se na tenhle film dívat dá a nejnovější Otčím svým předchůdcům rozhodně ostudu neudělal. A jak je možné vidět ve statických tabulkách na netu, tak si na sebe i docela slušně vydělal.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat