0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 1. 2012

Paintball (2009)

Tady se bude střílet pěkně ostrými náboji!
Bojová hra Paintball hýbe světem a tak není divu, že si movitější hráči rádi připlatí, aby se mohli spolu utkat i ve vzdálených prostředích. Skupina několika hráčů odjede na odlehlé místo, kde se mají utkat s druhým týmem a za tento výlet zaplatili nemalou sumu. Každému z nich pořadatel určil jeho pozici v týmu a zadal jim úkol najít několik vlajek, které jsou různě umístěny v lese a u každé z nich leží tajemná schránka s překvapením. Kdo je najde jako první vyhrává. Ze začátku jde všechno hladce až do té doby než dosáhnou první vlajky. Skrytý nepřítel je nejprve zasype salvou barevných nábojů, ale po chvíli dojde na střelbu ostrými náboji a hráčům je jasné, že tady končí všechna legrace. Navíc když umírá první hráčka je jasné, že hra se změnila v boj o holý život. Stojí snad za vším druhý tým, který je ukrytý někde mezi stromy, nebo je někdo záměrně nalákal do předem připravené pasti a oni se tak stali jeho lovnou zvěří? Jak můžou bojovat s někým kdo má opravdové zbraně, zatím co oni jen obyčejné hračky?

Režie: Daniel Benmayor
Rok výroby: 2009
Délka: 90 min
Země: Španělsko

Hrají:
Brendan Mackey ... (David)
Jennifer Matter ... (Anna)
Patrick Regis ... (Eric)
Neil Maskell ... (Frank)
Felix Pring ... (lovec)
...a další
Paintball hra o které toho asi není potřeba moc psát. Snad každý zná alespoň jednoho člověka ve svém okolí, který ho hrál. Já osobně mám tuhle hru rád a tak jsem se těšil jako malé dítě, až tenhle film uvidím. Jenže to jsem netušil co na mě ještě čeká. Říkal jsem si natočili to španělé, scénář musí být jednoduchý a půjde především o pořádnou vyvražďovačku plnou akčních scén a střelby. Jenže jaké bylo mé zklamání při závěrečných titulcích vám nedokážu ani popsat. Už při prvních záběrech kamery jsem se musel znovu ujistit, že nejde o žádný amatérský film, protože většina záběrů byla rozmazaná, třesoucí se kameru měl asi jeden z herců na hlavě, nebo si to nedokážu vysvětlit. Navíc do režisérského křesla usedl začátečník, který měl na svém kontě jen jeden krátkometrážní snímek, který moc valně nedopadl. Myslím si, že i všemi oblíbený Uwe Boll by to dokázal natočit lépe.

Lacinost celého filmu je cítit na sto honů a tvůrci nás o tom přesvědčí téměř na každém kroku, který uběhnou hlavní postavy. Co se týká prostředí, ve kterém se film odehrává, tak k tomu nemám téměř žádné výhrady a úvodní přestřelka mezi nepojízdnými auty se mi líbila. Přesně takhle si pořádnou řežbu představuji v reálu, ale během krátké chvíle přijde první nelogičnost. V každém týmu by mělo být zřejmě sedm – osm hráčů, ale počet kulek které proletí před kamerou tomu nenasvědčoval. Jejich množství bylo mnohonásobně vyšší, než by tomu bylo ve skutečnosti. Leda, že by soupeř měl nějaký ten rotační kulomet. Atmosféra filmu v tu dobu naprosto nabrala akčních obrátek a poté hororové nebylo ani vidu, ani slechu. Vše se mělo podle představ režiséra změnit příchodem záhadného střelce a jeho ostrých střel. Jenže pohled přes noční vidění a střih těsně před smrtícím úder z toho začal dělat frašku. Za celý film totiž neuvidíte jedinou pořádnou krvavou scénu, která by stála za zmínku. Rychlý střih vždy všechno překazí a divák tak zůstane ochuzený o to nejpodstatnější. Následný pohled na nehybné tělo nenažene hrůzu ani malému děcku.

Čím více se děj rozplétal, tím víc mi to připomínalo známější kousek The Running Man. Jen s tím rozdílem, že lovec zde byl jen jeden, ale i ten byl loutkou tajemné organizace jenž si postupně vybírala kdo z hráčů zemře a jakým způsobem. Jediné co přičtu tvůrcům k dobru je to, že se zhruba v půlce filmu rozhodne jít lovec vlastní cestou a začne zabíjet pěkně po svém. Bohužel jak už jsem poznamenal výše je divák dost ošizen o jednotlivé úmrtí postav, takže se z toho brzo stala jedna velká nuda. Ani žádné velkolepé finále se nekonalo, přestože se o to pokusili vhozením osobních složek hráčů. Celý tenhle kousek mi přišel jako zbytečné mrhání časem a peněz nad tématem, které by se dalo zfilmovat stokrát lépe, kdyby se toho ujal někdo mnohem schopnější.

Dalším kamenem úrazu jsou i samotné herecké výkony většiny protagonistů. Přestože několik postav vypadalo velice zajímavě, tak jejich osobité kouzlo pohřbila sterilita herců. Jde o přehlídku amatérských výkonů na té největší úrovni a nezachránilo o to ani těch pár výjimek, jako tlouštík Frank, kterého bych v reálu ani ve svém týmu nechtěl. Jeho hlášky a neustálé fňukání se mi však docela líbilo. Docela mě pobavil rozhovor na začátku, jak se jednotliví hráči spolu baví o paintballových turnajích ve Švédsku atd. Podle toho co o sobě tvrdili mělo jít o hráče na nejvyšší úrovni, ale moc toho zrovna nepředvedli. I když kdoví jak bych se choval já, kdyby po mně někdo střílel ostrýma. Týmový duch by byl v tu chvíli taky v háji. Diváci se i zde dočkají klasických klišé podprůměrných béček, kdy se postavy raději rozdělí, než aby šli spolu. Podobných nelogických prvků je tady spousta hlavně co se chození do nastražených léček týká. Jako prasata na porážku s radostí nabíhal jeden soutěžící za druhým přímo do náruče smrti.

Film Paintball patří mezi nejhorší kousky španělské produkce, které jsem do dnešního dne měl šanci vidět. Jde o podprůměrné akční béčko, které se vetřelo do hororového žánru díky postupnému vyvražďovaní jednotlivých postav. Nejvíc ho sráží otřesná třepotající se kamera, nudnost, spousta nelogických scén a stupidní chování postav. Nicméně mě jako skalního fandu této hry nejvíc zaujalo prostředí a úvodní přestřelka. Jinak je ale film jedna velká nuda, kterou si už asi nikdy nepustím.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat