0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 1. 2012

Sung horn (2003)

Každý má svého anděla strážného, ale co když ani on tentokrát nedokáže zabránit, aby nezemřel někdo vám blízký a všechno nechá zcela na vás?
Big, Dan a Beem jsou nejlepšími přáteli již od ranného dětství a za tu dobu se z nich stala nerozlučná trojice. Ani jeden z nich netuší, že se má vše brzy změnit. Jednoho večera, když skončí v práci, zažije každý z nich neuvěřitelné setkání, které navždy změní jejich životy. Dan potká starou ženu, která dokáže předvídat budoucnost, Big má menší konfrontaci s malým chlapcem a Beem se seznámí s atraktivní dívkou Oam. Brzy se však ukáže, že tyto setkání nebyli jen obyčejnou náhodou a mají spolu něco společného. Navíc se od té chvíle rapidně změní jejich chování a přátelství začíná dostávat trhliny. A aby toho nebylo málo, Dan se dozví, že někdo z jeho blízkých brzy zemře a záleží jen na něm jestli tomu dokáže zabránit. Netuší však kdo, ani kdy se to má stát. Musí však začít rychle jednat, než bude příliš pozdě.

Český název: Omen
Režie: Thammarak Kamuttmanoch
Rok výroby: 2003
Délka: 80 min
Země: Thajsko

Hrají:
Apichej Kittikornjaroen ... (Big)
Woravej Danuwong ... (Dan)
Kavee Tanjararak ... (Beem)
Supatchaya Reunreung ... (Oam)
Pisamai Wilaisak ... (stará žena)
... a další

Tento zatím jediný film režiséra Thammaraka Kamuttmanocha, patří do béčkové kategorie asijských hororů a dalo by se o něm říct, že je nevydařeným mixem amerického Final Destination a japonského Yogen. Zatímco jeho mladší asijský bratříček na trhu celkem uspěl, tak tento snímek se žádné velké slávy nedočkal. Přestože měl k tomu hned několik slušných předpokladů. Scénář pro něj napsali známí bratři Pangové, kteří ale asi moc dobře věděli proč se nemají pouštět i do režie. Možná to byl z jejich strany docela dobrý tah, nerozhněvat si své fanoušky a tak nabídli pomocnou ruku jednomu se svých přátel a sepsali mu menší odvárek svých filmů. Ten se samozřejmě s chutí pustil do práce, ale malý rozpočet a nepříliš zkušení herci mu k úspěchu rozhodně nepomohli. Snad i proto už poté nikdy nic nenatočil. Zatím. Raději začal u filmů dělat jen pomocného producenta.

Přitom by se dalo říct, že z toho mohl být příjemný mysteriózní snímek, protože kdyby se toho ujal někdo jiný mohlo vše dopadnout jinak. Takhle jsme měli šanci vidět pouze slabý začátek plný vzpomínek a přátelských hádek, které ovšem hororové fandy moc nezajímají. Zde se dopustil režisér první chyby, protože předlouhých dvacet minut se vůbec nic neděje a divák tak začne pochybovat jestli se má skutečně jednat o horor do kterého ho distribuce zaškatulkovala. Trochu se to rozjede až při seznámení Dana a staré ženy. Tady si lze všimnout prvního záchvěvu, který oznámil příchod i jakési atmosféry na scény. Vše je však ze začátku odbyto pouze několika indiciemi a následnou reakcí na nedbání varování jenž se chlapci dostalo. Možná to lehce připomínalo Nezvratný osud, ale jen velmi vzdáleně. Po svižnější desetiminutovce však přichází další chyba, protože ani uprostřed filmu se nepodařilo diváky zaujmout něčím, co by je posadilo na zadek. Kromě několika dramatických chvilek a hádek se totiž pořád nic důležitého nedělo a místo hororové atmosféry se dostavila pasivní nuda.

Vše podstatné se odehrálo až v posledních sedmnácti minutách což je ovšem zoufalo málo a pokažený dojem z předešlé doby to už moc nezachránilo. Bohužel když už se začal film slibně rozjíždět a konečně se objevilo něco nadpřirozeného byl konec. Navíc mě tvůrci docela nemile rozladili závěrečným rozuzlením a jejich fantasmagorickými řečmi o reinkarnaci. Jako lusknutím prstu mé nadšení opadlo a já znechuceně vytáhl DVD z přehrávače.

Když už toho moc zajímavého po celou dobu trvání filmu k vidění nebylo, mohli to zachránit alespoň zdařilé herecké výkony, leč ani zde nepadla kosa na úrodnou půdu. Amatérští herci se ani nějak nepokoušeli maskovat svůj antitalent a svou úlohu pojali v ryze humorném pojetí, kdy jejich přehrávání a sledování pohybu kamery zaznamená i desetileté děcko. Spíš než hororový žánr bych jim doporučil nějakou tu asijskou telenovelu, kde se ani nemusí moc snažit něco zahrát.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat