0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 1. 2012

Starkweather (2004)

Film podle skutečné události, která se stala ve státě Nebraska. Devatenáctiletý Charles Starkweather se zapsal do paměti všech američanů jako brutální masový vrah, který během tří měsíců zavraždil společně se svou přítelkyní jedenáct lidí, kteří se jim postavili do cesty.
Film je natočený podle skutečné události, která se stala na konci padesátých let. Mladý popelář Charles Starkweather, kterému je devatenáct let, se seznámí se čtrnáctiletou dívkou Caril-Ann (v době seznámení měla teprve 13 let). Od dětství je slaboch a jeho život se změní poté, co mu začne radit záhadná postava muže, který může být jeho černé svědomí, nebo snad sám satan? Tato postava mu začne dodávat sebevědomí a změní jeho chování. Nyní se z něj stává krutý násilník, který zabije člověka jen proto, aby dokázal své dívce, že o ni má velký zájem. Té se to líbí a zcela sobě propadnou. Nastoupí tak krvavou cestu, která trvala pouze tři měsíce, ale během níž stačili zavraždit jedenáct lidí, kteří se jim připletli do cesty.

Režie: Byron Werner
Rok výroby: 2004
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Brent Taylor ... (Charles Starkweather)
Shannon Lucio ... (Caril-Ann Fugate)
Jerry Kroll ... (Sheriff Merle Karnopp)
Lance Henriksen ... (Mentor)
... a další

Tato hrozná událost se odehrála roku 1958. O necelý rok později byl ve státě Nebraska Charles Starkweather odsouzen k popravě na elektrickém křesle. Zemřel 25. 6. 1959 ve věku pouhých dvaceti let. Svých činů nikdy nelitoval a byl neskutečně rád, že se stal známou osobností. Jeho přítelkyně Caril-Ann Fugate dostala doživotí za loupežnou vraždu, ale v roce 1976 byla podmínečně propuštěna. Celou dobu trvala na tom, že je nevinná, protože spoušť vždycky zmáčkl Charles. Nic už nezmění to, že mezi oběťmi byla i celá její rodina. V roce 1999 vyhlásila Tisková asociace tuto smutnou událost za druhou nejvýznamnější událost ve státě Nebraska.

Tento film má na svědomí neznámý režisér Byron Werner, který do té doby natočil pouze jeden film. Jde již o třetí zpracování této smutné události co se filmu týče. První film s tímto tématem natočil v roce 1973 Terrence Malick a film se jmenuje Badlands. V hlavní roli se představili Martin Sheen a Sissy Spacek. V roce 1993 následoval druhý film Murder in the Heartland, kde si zahráli Tim Roth a Fairuza Balk. Ani jeden z těchto filmů však není zařazený pod kategorií horor. Jde spíše o drama. Tento třetí film se trochu liší od těch ostatních, hlavně co se kvality a výkonu herců týká, protože je nejméně hodnocený. Přesto musím říct, že své kvality určitě má.

Celý příběh je doprovázen docela solidní hudbou, která se skládá z dobových hitů padesátých a šedesátých let. Občas se s její pomocí podařilo navodit slušnou atmosféru, ale většinou sloužila pouze jako poslechový doplněk. Speciálních efektů jsme se tu moc nedočkali a vlastně musím říct, že je jich jako šafránu. Většinou uslyšíme jen výstřel a další záběr už je pouze na krvácející mrtvolu (na krvi se taky dost šetřilo). Tento film ale není vůbec o efektech či tricích. Samozřejmě, že tyto prvky jsou důležité, ale zde jde spíše o samotnou hrozivou skutečnost, že je těchto věcí někdo vůbec schopný. Diváci se na tyto filmy dívají spíš z morálního hlediska, než aby očekávali bůhvíjaká krvavá jatka. A to se, myslím, producentům docela povedlo. Nemůžu ovšem skrýt divný pocit, který mě ještě teď provází. Při některých scénách jsem jen nevěřícně hleděl na to, co všechno dokáží ještě v této době zmrvit. Jako příklad uvedu automobilovou honičku, kdy auta jela snad dvacítkou a dost dlouhou dobu nedokázala předjet ještě pomaleji jedoucí auto před sebou. Nejsměšnější ale bylo bodání nožem do obětí, protože šlo jasně rozeznat, že nožem máchá pouze do prázdna.

Herecké výkony musím pochválit, protože obě hlavní postavy se mi docela líbily. Hodnotil bych je jako lepší průměr. Se zbytkem herců už to bylo trochu horší. V hlavní mužské roli se představil Brent Taylor, kterého jsem předtím nikdy neviděl, ale udělal na mě docela dobrý dojem. Jeho partnerka Shannon Lucio je pro všechny jistě známější. Vidět jste ji mohli ve filmech Spring Break Shark Attack, Graduation.

Nejznámější je pro všechny jistě Lance Henriksen, který si zde zahrál onu tajemnou postavu a za celý film jsme mohli vesměs slyšet pouze jeho hlas.

Průměrný film, který má štěstí, že se odehrává podle skutečné události. Herecké výkony a hudba jsou hlavním kladem celého filmu. Děj je totiž docela politováníhodný a určitě by nikdo z nás nechtěl prožít něco podobného. Já tedy hlavně to elektrické křeslo ne. Filmů o masových vrazích jsem viděl již několik a tento patří mezi ty slabší.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat