0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 1. 2012

Stir of Echoes: The Homecoming (2007)

Zavinil jejich smrt a oni se teď chtějí pomstít.
Ted Cogan a jeho jednotka hlídají cestu někde uprostřed irácké pustiny. Najednou spatří jedoucí auto, které nereaguje na povel k zastavení. Spustí palbu a vůz začne hořet. Po chvíli z hořícího auta vyleze malá holčička, ale auto v tu chvíli vybuchne. Při oživovaní na jednotku zaútočí nepřátelští vojáci a ozve se výbuch. Ted se probouzí v nemocnici a když se zotaví je poslán zpět domů. Tím ovšem náš příběh nekončí ba naopak začíná.

Český název: Ozvěny mrtvých: Návrat
Režie: Ernie Barbarash
Rok výroby: 2007
Délka: 89 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Rob Lowe ... (Ted Cogan)
Marnie McPhail ... (Molly Cogan)
Ben Lewis ... (Max Cogan)
Tatiana Maslany ... (Sammi)
Shawn Roberts ... (Luke)
...a další

Ted začíná mít noční můry, ve kterých se mu zjevují ohořelí civilisté z auta a kromě toho začíná mít i vidiny či halucinace, které ho dohání k šílenství. Záhadné úkazy jsou stále častější a vypadá to, jako by po něm mrtví něco chtěli. Jeho chování se začne negativně promítat i do rodinného života a hádky narůstají. Ted se rozhodne zjistit, proč a z jakého důvodu se mu to všechno děje a při svém pátrání dostane kontakt na jednoho člověka. Tím je Jack Witzky. Dokáže Ted najít pravou příčinu, nebo podlehne a mrtví ho dostanou?

Tento snímek vyšel z dílny režiséra Ernieho Barbarashe. Ten se dostal do podvědomí diváků hlavně s filmem Cube Zero. Kromě již zmíněného filmu natočil ještě horor They Wait. Jinak o tomhle režisérovi nejde vůbec slyšet a abych řekl pravdu tak se není ani co divit. Ani jeden z jeho filmů žádnou díru do světa neudělal a jde především o průměrné filmy, které nejsou moc zajímavé. Tady se pokusil natočil pokračování filmu Stir of Echoes (1999), ale kromě názvu nemá s původním snímkem nic společného. Jediné, co ještě stojí za zmínku, je jméno Jack Witzky, protože tak se jmenoval syn hlavní postavy z prvního dílu. Tady nám byl nabídnut mnohem chudší scénář, který mě ale překvapivě svým způsobem zaujal a místy se mi film docela líbil. Ale množství hluchých míst, velice špatná kamera a střih mě rychle zase znechutili. Nemůžu ale říct, že by tenhle film byl propadák. To určitě ne, protože některé pasáže byli velice zajímavé a myslím si, že každý z vás si tam něco dobrého najde.

Co mě ovšem nejvíc zarazilo je to, že něco podobného jsem už někde viděl. Z určitostí to tvrdit nemohu, ale jeden díl ze seriálu Krajní meze mi tohle strašně připomíná. Pokud mám pravdu, tak je zcela zjevné, kde se nechali inspirovat. Duchařiny všeobecně patří mezi moje méně oblíbené kategorie, ale najdou se mezi nimi i takové, které jsou velice dobré. Toto dílo však mezi ně nepatří. Některé scény byly dobré a dokonce jsem se jednou i lekl, ale to je dost málo. Zpracování a vizuální efekty ohořelých těl patří do velice průměrných, takových které jsou spíše pro zasmání než k vystrašení. Všechno dobré ale totálně pokazil zpackaný závěr, který byl pro mě absolutním zklamáním. Hudební doprovod, jako by tušil průser a raději se moc neprojevoval, protože za celý film je právě hudba odsunuta do pozadí a jen občas (zřejmě omylem) zazní pár tónů.

V celém filmu se střídají Tedovy přeludy s realitou a občas jsem se v tom i lehce zamotal. Což byl zřejmě i režisérův záměr, nebo se v tom ztratil možná i on sám. Nemůžu se zbavit dojmu, že snad polovina filmu je okopírovaná z nějak jiných děl, protože většina scén je zcela viditelně přebrána z mnohem úspěšnějších filmů. Objevila se zde i menší forma rasismu a právě tato scéna se mi líbila asi nejvíc.

Herecké výkony nebyly nic moc a většina herců patří do kategorie podprůměrných. Nejvíc se vsadilo na výkon Roba Lowa, který dostal největší prostor a ač se snažil co mu síly stačili moc to nepomohlo. Zahrál si například v propadácích Under Pressure a Atomic Train. Mezi úspěšnější snímky lze počítat The Outsiders, St. Elmo’s Fire, Proximity, Salem’s Lot (podle S. Kinga). Ve vedlejší roli si zahrála herečka Kim Roberts (SAW 3,4,- Dawn of the Dead (2004).

Podprůměrná duchařina, která si vypůjčila několik scén z jiných filmů. Určitě tady nehledejte pokračování prvního dílu, protože to tak není. Podívat se na něj určitě můžete, ale za víc jak jedno shlédnutí to nestojí. Pro pyromany to však může být zajímavá podívaná a inspirace.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat