0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 1. 2012

Somebody Help Me (2007)

Kam všichni zmizeli?
Brendan a Derryl vyráží společně se svými dívkami do Lake Arrowhead, kde chtějí připravit velkolepou narozeninovou párty a pozvat na ni své přátelé. Akce proběhne podle představ, alkohol teče proudem, zábava je na vysokém levelu a poté následuje intimní chvilka všech dvojic. Když se však hostitelé ráno vzbudí, zjistí že několik jejich přátel záhadně zmizelo. Vydají se je proto hledat do nedalekého lesa, ale během pátrání zmizí i zbytek party. Brendan a Derryl se rozhodnou požádat o pomoc místního šerifa, který jim však jejich historku nevěří. Oba mladíci se tak pouští do pátrání na vlastní pěst, ale ani jeden z nich netuší, že okolí jejich chaty je obestřeno děsivým tajemstvím, které se snaží místní udržet pod pokličkou.

Český název: Chata smrti
Režie: Chris Stokes
Rok výroby: 2007
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Marques Houston ... (Brendan Young)
Omarion Grandberry ... (Darryl Jennings)
Amanda Fetters ... (Andrea)
Christopher Jones ... (Seth)
John Wiltshire ... (Olsen)
...a další


Poslední dobou se začíná objevovat stále více afroamerických režisérů, kteří se snaží uplatnit v jakémkoliv filmovém žánru. Což o to, když mají jejich filmy potřebnou úroveň, tak se na ně mile rád podívám, ale když se na ně zaměří DVD edice je potřeba trochu zapřemýšlet, zda se nebude jednat o ztrátu času. Bohužel ani tentokrát nejde o žádné velké překvapení a film nedosahuje ani průměrných kvalit. Co by jsme taky chtěli od režiséra, který se převážně věnuje točení komedií. Jenže zde se rozhodně moc bavit nebudeme a už vůbec zde neshlédneme žádnou převratnou hororovou podívanou.

Děj stojí na otřepaném tématu, kdy se skupina lidí vydá na odlehlé místo, aby si zde udělali mejdan a následně se musí utkat s nějakým vyšinutým psychopatem. Již samotný začátek má velmi vlažné tempo, které moc neokoření ani sexistické narážky, ani černošská hudba. Po zhruba dvaceti minutách se konečně začne něco dít, jenže jak brzy zjistíme šlo jen o velmi chabý pokus o navození hororové atmosféry. Spíše bych to nazval jakousi křečí. Vše podstatné se totiž odehrává vesměs ve tmě, nebo za velmi chabého osvětlení. No a sami asi víte, že když se skupina černochů prochází v noci v lese, nebo leží v kleci, tak uvidíte akorát tak.

Jakmile začala první psychopatova operace, jen jsem se utvrdil v tom, co jsem tušil už dávno předtím. Tedy, že tu nic moc zajímavého k vidění asi nebude. Podivné třepaní kamerou a rozmazaný obraz tak měli jen ututlat tvůrčí neschopnost a především malý rozpočet. Pozorný divák si však nemůže nevšimnout té uměliny, která smrdí všude okolo. Umělé „gore“ efekty, umělá krev, nelogické chování postav, nelogické chování vraha, atd. Přiznám se však, že jsem zde shledat i několik velice zajímavých prvků, které mě zřejmě udržely při životě a já to nezalomil.

Hodnocení:
Šlo především i o pokus do toho všeho trochu zapojit i lehké náznaky duchařiny. Scény s malou holčičkou na houpačce a její nenadálé zjevení bylo tím lepším, co zde bylo k vidění. Herecké výkony byli místy hodně zoufalé, ale zas na druhou stranu to nebyla úplná katastrofa. Bohužel za největší mínus považuji absenci napětí, pořádné atmosféry a hlavně tu přemíru nelogičnosti. I díky tomu nedám filmu víc jak 30%.

Žádné komentáře:

Okomentovat