0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 1. 2012

Ringu 0: Basudei (2000)

Každý má nějakou minulost a ani Sadako není výjimkou!
 Každá hororová postava, která se objeví ve více než jednom filmu má samo sebou nějakou tu minulost, jenž se její tvůrci snaží poodhalovat v každém díle víc a víc, aby se tak mohli podělit s divákem o nové informace a poodhalili mu nějaké ty otazníky. Ani u Sadako tomu není jinak a diváci díky tomuto dílu pochopí, že to není pouze pomstychtivá dívka ze studny, která za pomoci videokazety a televize vzbudí ve svých obětech takovou hrůzu, že ti po její nemilé návštěvě zemřou hrůzou. Nicméně kvůli náplni samotné kreativitě tohoto dílu se o něm moc jako o hororu mluvit nedá.


Český název: Ring 0: Zrození
Režie: Norio Tsuruta
Rok výroby: 2000
Délka: 99 min
Země: Japonsko

Hrají:
Yukie Nakama ... (Sadako Yamamura)
Seiichi Tanabe ... (Hiroshi Tôyama)
Kumiko Asô ... (Etsuko Tachihara)
Takeshi Wakamatsu ... (Yûsaku Shigemori)
Ryûshi Mizukami ... (Wataru Kuno)
... a další

V první řadě je potřeba říct, že do režisérského křesla usedla nová tvář a tou je Norio Tsuruta, který tohle pokračování pojal pěkně po svém a moc se nesnažil své předchůdce napodobovat. Spíše se soustředil na samotnou knižní podobu a pokusil se vykreslit příběh Sadako dle sebe. Na jednu stranu mu nelze upřít, že by se snad nesnažil, ale jeho verze příběhu se u diváků moc velkých ovací nedočkala. Často mu totiž bylo vytýkáno, že Ringu 0 je spíše než hororovým filmem jakýmsi romantickým dramatem, který je občas prošpikován skvělou psycho zápletkou, ale divák se u něj docela velkou část děje docela nudí. Především pak zarytí fandové obou předchozích dílů, pro které se Sadako stala jakousi modlou a zástupkyní čistého zla a pomsty. Tento prequel jak je snímek po právu označován nás zavede na ‘‘úplný‘‘ začátek a ukáže nám jak to s naší milou dívenkou vlastně bylo. Bohužel místo aby nám pomohl poodhalit všechny otazníky, které se nám podobu obou předchozích dílů vytvořili v hlavě, nám však přibude mnoho dalších. Tedy alespoň u mne tomu tak bylo.


Sadako již od svého narození provázela pověst podivného dítěte, které nemělo žádné kamarády a její okolí se jí stranilo. Poté co jí zemřela matka se jí ujal její nevlastní otec, ale ani ten přes veškerou svou snahu dívku nedokázal ochránit před jejím pochmurným osudem, ba co víc byl to mimo jiné i on, jenž způsobil její přeměnu v monstrum. Ve snaze ochránit svět před ní samou z ní udělal pomstychtivou zrůdu, kterou si hororoví fanoušci tolik zamilovali.

Samotný děj nás však zavede až do doby, kdy je Sadako devatenáct let. Mladá a celkem i pohledná dívka se stává členkou jednoho tokijského divadelního sboru. Její kolegové jí však moc rádi nemají, především díky její plachosti, nespolečenskému chování a podivné auře, která z ní vyzařuje. Dívka oplývá i nadpřirozenými schopnostmi, které se však před svým okolí snaží utajit, ale moc se jí to nedaří. Poté co záhadně umírá jedna z dívek, dostane Sadako její roli a stává se miláčkem režiséra. Bohužel dívka trpí jakýmsi rozdvojením osobnosti a její špatná stránka jí mnohdy ovládá. Brzy se jí věci začnou vymykat kontrole a její nejbližší okolí se rázem ocitá ve velkém nebezpečí. Bohužel každá strana má dvě mince a Sadako brzy pocítí hněv ostatních na vlastní kůži, což má za následek…..No a to už určitě víte všichni sami.

Asi největším problémem snímku je jeho nerovnováha v udržení pochmurné atmosféry. Právě tento fakt zapříčinil poněkud nudnější spád, než tomu bylo u jeho předchůdců. Co nudnější spád, spíše jednu velkou nudu. Po celou dobu jsem měl dojem, že sleduji jakýsi asijský romantický film v němž všichni ubližují jedné ‘‘nevinné‘‘ dívce. Místy se tu sice objevil jakýsi náznak o pokus navodit psychodrama, ale já jsem jim to moc nebaštil. Zhruba v půlce se atmosféra začala blížit k tragikomedii, která mi začala na rtech kouzlit úsměv. Místo abych se začal bát a třásl se strachy jako ratlík, tak mi začalo být Sadako spíše trochu líto. Přesně to byl zřejmě i pravý záměr tvůrců vzbudit v divácích lítost, ale já tohle v Ringu vidět nechci.

Teprve v posledních zhruba dvaceti minutách konečně ukáže snímek i svou temnou stránku příběhu. Jako mávnutím kouzelného proutku se ve mně opět probudil zájem a já si blížící se finish začal opravdu užívat. Sice se mi moc nelíbilo to ‘‘rozdvojení‘‘ Sadako, ale to mi bylo v tu chvíli úplně jedno. Konečně tu stála černovlasá dívka ze studny, jak jí všichni milujeme a započala pětiminutovka hrůzy. Příchod hororové atmosféry byl tu a že to byla celkem jízda. Scénka v lese a závěrečná koncovka je tím nejlepším co je zde k vidění. Škoda jen, že se tenhle film neodvíjel po celou dobu. Zřejmě by bylo mé hodnocení i o cosi vyšší.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat