0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 1. 2012

Skjult (2009)

Vaše temná minulost vám nedá nikdy pokoj!
Kai Koss jako malý utekl ze svého rodného domu a poté střídal jeden dětský domov za druhým. Po devatenácti letech se vrací do města, protože jeho matka zemřela a on musí vyřídit úřední formality a převzít dědictví. Tím je právě onen dům, ve kterém prožíval své nejhorší roky života. Jeho matka byla surová bestie, která ho zamykala ve sklepení a fyzicky týrala. Kai se chce zdržet jen na tak dlouho, aby podepsal vše potřebné a rychle zase zmizel. Jenomže se mu začnou vracet jeho hrůzostrašné vzpomínky a ty se začnou vymykat jeho kontrole. Navíc začne objevovat děsivé tajemství svého domu z minulosti, které pokračuje i nyní. Když zmizí několik lidí z okolí se Kai stává hlavním podezřelým a jen on sám může očistit své jméno. Jenomže netuší, že to, před čím tehdy utekl, tady stále je a hříchy z minulosti se k němu vrátí jako bumerang. Před nimi se totiž utéct nedá a Kai se jim bude muset znovu postavit tváří v tvář.

Český název: Skrytý
Režie: Pål Øie
Rok výroby: 2009
Délka: 96 min
Země: Norsko
Alternativní název: Hidden

Hrají:
Kristoffer Joner ... (Kai Koss)
Anders Danielsen Lie ... (Peter)
Arthur Berning ... (Svenna)
Bjarte Hjelmeland ... (Frode)
Marko Iversen Kanic ... (Roy)
...a další

Skandinávskou tvorbu mám v poslední době ze všech nejraději a na každý další film se vyloženě těším. Zvláště když se mi do ruky dostal další kousek od tvůrce famosního filmu Villmark. A ani tentokrát jsem neodcházel zklamaný. Přestože má scénář občas výrazné trhliny a dokonce jsem se několikrát přistihl, že se nudím tak po atmosférické stránce nemůžu vytknout zhola nic.

Začátek filmu se od ostatních mu podobných dost liší. Tvůrci nám v žádném případě nechtěli prozradit pravou zápletku děje a tak nám ukáží jen několik flashbacků za pomocí Kaiových vzpomínek. Divák si tak udělá pouze matnou představu co se mu mohlo v dětství stát a je nucen sledovat další kroky hlavního hrdiny, který nám postupně odkrývá svou děsivou minulost. Atmosféra v tu chvíli začíná nabírat obrátky a divák si tak může dosyta užívat právě probíhající děj a sledovat i několik překvapivých zvratů či lépe řečeno vysvětlení podstaty minut předešlých. Nebyli by to Norové bez svých typických lekaček, které naprosto dokonale splní svůj účel a navíc jsou natočeny takovým stylem, při kterém ledaskomu přeběhne i mráz po zádech.

Bohužel ani tenhle film se nevyvaroval několika chyb. Zatímco se tvůrcům zpočátku dařilo držet diváka v napětí jakým směrem se tenhle snímek vydá, tak čím dál se děj posouval začalo být zřejmé, že jde o jakési skloubení několika hororových odvětví dohromady. Začalo se experimentovat a nerozhodnost tvůrců konec dost zkomplikovala. Proto se není čemu divit, že fanoušci se rozdělili na dva tábory z nichž jedni byli velice spokojení s psychologickou hrou a finálním rozuzlením a ti druzí moc nepochopili jejich záměr a svou zmatenost dali najevo při svém hodnocení na internetu. Já osobně jsem někde uprostřed, protože zatímco se střed filmu snaží neustále mlžit skutečnou podstatu filmu a nechává vše na bujné fantazii diváků, tak konec tak trošku postrádá logiku. Zatímco jiné skandinávské filmy udržují svou kvalitu po celou dobu svého trvání, tak zde jaksi závěr ztratil šťávu.

Hlavní hvězdou a obrovským lákadlem pro diváky se stal známý norský herec Kristoffer Joner, který je ve své zemi velice oblíbený. Hororoví fanoušci si ho budou nejspíš pamatovat především z filmů Villmark a Naboer, kde podal rovněž skvělé výkony. I zde patřil k tomu nejlepšímu co nám tento snímek nabídl.

Hodnocení:
Skjult bych zařadil mezi takové milníky skandinávské tvorby. Ve své podstatě je polovina filmu velice zajímavá a divák je doslova vtažen do děje, protože tvůrci dokázali navodit opravdu skvělou atmosféru, ale postupem času začne napětí opadat. Čím víc se blíží konec filmu, tím přestává být zajímavý a stává se z něj obyčejný průměr. Přesto všechno si myslím jde o lepší průměr, který si zaslouží 60%. Mohlo to být i mnohem víc, kdyby to režisér na závěr tolik nezkazil.

Žádné komentáře:

Okomentovat