0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 1. 2012

Rey de la montana, El (2007)

Lovení lidí je pro některé opravdu velká zábava, ale co když se potencionální oběť začne bránit?
Quim míří neznámou krajinou hledat svou přítelkyni, která se s ním nedávno rozešla. Špatně odbočí a tak zastaví u zapadlé benzínové pumpy, aby doplnil zásoby benzínu. Na záchodcích se seznámí s atraktivní dívkou, která ho nejprve svede a poté i okrade. Quim však na to vzápětí přijde a začne pronásledovat dívčino auto. Při pronásledování však jeho auto dostane zásah z pušky a on zpanikaří. Někdo si z něj udělal cvičný terč a když ho druhá kulka zasáhne do nohy je jasné, že nešlo o žádnou zbloudilou kulku. Na lesní cestě potkává svou starou známou z benzínové pumpy, která má podobný problém jako on. Oběma je jasné, že se je někdo pokouší zabít a tak se vydávají na útěk pod ochranou stromů. Jejich pronásledovatel jim však nedá ani minutu odpočinku a je jim stále v patách. Nezastaví se dokud nebudou oba mrtví.


Český název: Královská hra
Režie: Gonzalo López-Gallego
Rok výroby: 2007
Délka: 90 min
Země: Španělsko
Alternativní název: King of the Hill

Hrají:
Leonardo Sbaraglia ... (Quim)
María Valverde ... (Bea)
Thomas Riordan
Andrés Juste
Pablo Menasanch
...a další

Jelikož jsem nedávno viděl novější španělský film Paintball, měl jsem strach, aby tato střílečka nedopadla podobně. Naštěstí jsem se dočkal dalšího skvělého filmu, který se v žebříčku oblíbenosti bude držet hodně vysoko. Začátek filmu mě sice lehce nudil, protože na mě hlavní hrdina zrovna dvakrát velký dojem neudělal, ale jakmile vzduchem prosviští první kulka bylo všechno jinak. Od té chvíle se pro mě tahle záležitost stala velice příjemným zpestřením pondělního večera. Španělé se můžou chlubit především tím, že podobně jako asiaté dokáží vytvořit naprosto dokonalou atmosféru, která vás okamžitě pohltí. Pocit bezmocnosti a strach ze smrti je v každém z nás a tak není divu, že se Quim brzy stane vaším oblíbencem.

Film si hlavně ze začátku nebere servítky a lov započne téměř okamžitě. Už jen psí štěkot vám napoví, že brzy začne další ostřelování. Vše se navíc zdvojnásobí ve chvíli, kdy se na scéně opět objeví dívka z benzínky. V tu chvíli se rozjede ten pravý hixploitation, jak ho máme rádi. Tvůrci nám nedají ani chvilku oddychu a naše dvojice zažívá doslova opravdová muka. Na svém bezhlavém úprku se dostanou do několika velice svízelných situací a jejich pronásledovatel si rozhodně nebere servítky. Zhruba od poloviny filmu mi však místy přišlo, že je děj zbytečně natahován, ale všechno jsem si vynahradil poslední dvacetiminutovkou.

V tu chvíli totiž přišla řada na odhalení záhadného lovce a já se musel jen pousmát. Tím však nechci říct, že bych byl znechucen. Mnozí z vás sice budou tvrdit, že nejde o nic originálního, ale to není zas až taková pravda. Čím víc se totiž film blížil ke konci a kameraman začal řádit, jsem si připadal jako bych se ocitl v nějaké počítačové hře. To však myslím v dobrém, protože z pohledu lovce a především jeho hlavně dostal film zcela jiný rozměr. Ono celkově prostředí v něm se film natáčel mělo své osobité kouzlo a tvůrci se v něm mohli dosyta vyřádit. I díky tomu dostala atmosféra ten správný náboj, který jí hnal kupředu a divákova psychika dostávala přesně to co je od podobných filmů potřeba.

I samotné herecké výkony byly na velice solidní úrovni, především pak od doby, kdyby byl na hlavní dvojici uspořádán lov. Zcela jasným tahounem byl zkušený herec Leonardo Sbaraglia, který svou roli zvládl s naprostou bravurou. Jeho kolegyně už byla o trochu slabší, ale zase si navýšila kredit svým osobitým kouzlem.

Královská hra jako celek funguje téměř dokonale. Samozřejmě se zde dá nalézt několik slabin, ale pokud se tím budete moc zaobírat, tak si tenhle film moc neužijete, což by byla škoda. Dá se tu nalézt téměř všechno: od nádherné přírody, přes pochmurnou ale výborně gradující atmosféru až po velice zajímavý a docela překvapující závěr. Samozřejmě nesmím zapomenout ani na slušné herecké výkony. Španělé u mě opět zabodovali a tenhle snímek jsem určitě neviděl naposled.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat