0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 1. 2012

Shark Attack 3: Megalodon (2002)

Z mořských hlubin vyplouvá prehistorický žralok.
Společnost APEX se chystá rozjet novou celosvětovou vysokorychlostní datovou komunikaci v přenášení dat pomocí podmořských kabelů. Všechno je už připraveno ke spuštění a majitel Porter se už těší na cinkání mincí ve své pokladničce. Bohužel pro něj i pro obyvatele mexického pobřeží se stali terčem obrovského žraloka. Jde o prehistorického Megalodona, který měl být už dávno vyhynulý. Začalo to poškozením kabelů ve vodě a pokračovalo napadením a zabitím několika lidí. Všemu se rozhodne udělat přítrž člen pobřežní stráže Ben a paleontoložka Cataline, která ze začátku chce zvíře pouze studovat a pozorovat, ale brzy zjistí, jak je tento tvor nebezpečný a nemilosrdný. Boj s touto zrůdou nebude lehký, protože i samotný žralok má pár es v rukávu.

Český název: Lidožrout
Režie: David Worth
Rok výroby: 2002
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
John Barrowman ... (Ben Carpenter)
Jenny McShane ... (Cataline Stone)
Ryan Cutrona ... (Chuck Rampart)
Pavlin Kemilev ... (Porter)
Bashar Rahal ... (Luis Ruiz)
... a další

Tak a máme tady třetí film s názvem Shark Attack. Pod hlavičkou společnosti Nu Image se k nám dostal další z řady žraločích filmů. Ani tentokrát se však nepodařilo navázat na legendární Čelisti, ale jedná se o další propadák. Jediné, co to má společného se zmiňovaným filmem, je několik vykradených scén. Režisér David Worth má na svědomí i druhý díl, který byl stejný propadák jako tento. Nevím proč si nevzal poučení a nezlepšil se. Jenomže když se podívám na jeho další filmy, tak ty nejsou o nic lepší. Jedinou výjimkou je Kickboxer.

Jak už to tak většinou bývá u laciných filmů podobného kalibru, i zde se dočkáme několika záběrů žraloka pod vodou, které zcela jistě pochází z nějakého dokumentu. Protože kdykoliv žralok vypluje na hladinu, má úplně jinou ploutev a navíc ke všemu na první pohled jde o umělinu. Ze začátku to však vypadalo na slušný film. Některé záběry byly skutečně povedené a to, že žralok byl vidět vždy jen na chvíli, mi nevadilo. Do poloviny filmu to ještě celkem ušlo. Potom ovšem propukla zvrácenost filmařů na plno a já jen nevěřícně krotil hlavou, co to na nás zase vybalili. Ono totiž ze začátku zabíjelo mládě a pak se objevila naštvaná maminka. Dvacetimetrový žralok, jehož rozměr úst byl ohromný a ubohý zároveň. Zvykl jsem si už na ledascos, ale aby žralok na jedno sousto skřupl celý motorový člun nebo vodní skútr ještě ne. Navíc náš žralok asi trpěl paradontózou, protože mu vypadávaly zuby.

Vykrádání z jiných filmů jsem už vzpomněl, tak si to pojďme trochu přiblížit. Opět zde máme lidi, které zajímá víc jejich bohatství a kšefty, než bezpečnost lidí na pláži. Nehodlají ji zavřít za žádnou cenu. Lodní scénu, kdy žralok pronikne hlavou do trupu lodi, známe z Čelistí. Zabije se mládě a potom připluje rozzuřená maminka, která je několikanásobně větší. Opět ve filmu figuruje ponorka. To je jen několik věcí, protože bych mohl pokračovat dále, ale to bych se upsal k smrti. Nejvíc mě ovšem dostaly dvě hlášky: žena vystřelí z brokovnice a zařve: "A jsi vyhubený, zmetku." – a Ben se otočí na Cataline, chce pustit k řízení lodi a řekne: "Pozor! Dejte mi volant." Navíc když pokládali návnadu, tak krev vypadala jako malinovka.

Pro některé nadržence je tu i několik erotických scén, které se celkem povedly. Zvláště ta na pláži. Některé herečky, které se zde objevily, byly docela pěkné a určitě měly za úkol trochu oživit a ozdobit film, od kterého si ani sami producenti moc neslibovali. Jinak ale herecké výkony moc dobré nebyly, protože celý film je přehlídkou stupidity, tak i herci byli podle toho vybíraní. Hudební prvek je téměř na bodu mrazu. Sice se tu objevilo několik melodií, ale většina se opakovala a zazněla jen chvíli. Navíc zvuky, které vydával žralok, mi přišly komické asi nejvíc. Nevím k čemu bych to přirovnal, ale k žraločímu chrčení asi ne.

Film se řídí pravidlem: čím větší, tím horší. Recenzi na tento díl jsem napsal jako první, ale ono to vlastně nevadí, protože na sebe nijak nenavazují. Chtěl bych vás jen varovat, že pokud nejste sběratelé hororů, tak ani jeden díl si určitě nekupujte, protože všechny tři díly patří do odpadních vod!

Hodnocení:
Můj konečný verdikt je 20%. Většina filmu nestojí za nic, ale za pěkné herečky, scénku se člunem a parašutistkou je prostě dát musím. 

1 komentář: