0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 1. 2012

Shark Hunter (2001)

Spencer dlouho čekal na chvíli, kdy se bude moci pomstít obrovskému Megalodonovi za smrt svých rodičů a tento okamžik právě nastal.
Mladý vědec Spencer Northcut sestrojil moderní ponorku Argus, která měla posloužit k jeho pomstychtivé akci. V dětství totiž přišel o oba rodiče při výletní plavbě na jachtě, protože na ně uprostřed noci zaútočil obrovský žralok. Jenže firma, která celou stavbu financovala rozhodně nesdílí jeho nadšení a použití ponorky mu zakáže. Jednoho dne však dojde k záhadnému zničení podmořské stanice a tak je Spencer společně s posádkou Argusu vyslán na místo nehody, aby zjistil její příčinu. Při hlubinném průzkumu trosek se podaří vědci nalézt obrovský žraločí zub, který potvrdí jeho teorii, že v těchto vodách musí přežívat prehistorický Megalodon, který má být již miliony let vyhynulý. Ostatní mu ze začátku nevěří, ale jen do té doby, než na jejich ponorku zaútočí obrovská žraločí nestvůra, která se rozhodla zlikvidovat všechno a všechny, jenž naruší jeho teritorium. Vyděšená posádka si v tu chvíli uvědomí, že i v moderně vybavené ponorce nemusí mít proti chytré bestii ani tu nejmenší šanci na přežití. Spencer je však přesvědčen, že nadešla jeho chvíle pomsty a rozhodne se žraloka zabít za každou cenu.

Český název: Lovec žraloků
Režie: Matt Codd
Rok výroby: 2001
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
Antonio Sabato Jr. ... (Spencer Northcut)
Christian Toulali ... (Dr. William Atkins)
Heather Marie Marsden ... (Cheryl)
Grand L. Bush ... (Rob Harrington)
Velizar Binev ... (Will Tchenko)
...a další

Žraločích filmů existuje již několik desítek, ale většina z nich za moc nestojí a jejich kvalita se pohybuje hluboko v odpadních vodách. Můžu s klidným srdcem říct, že tento kousek rozhodně patří mezi ně a pro mnohé bude doslova utrpením se na něj dodívat dokonce. Režisér Matt Codd a jeho tvorba rozhodně moc příznivců nemá, protože všechny jeho filmy patří mezi žánrové braky. Nevím jestli je to nízkým rozpočtem, nebo jeho neschopností, protože když se pozastavím nad kvalitou scénáře, tak ten zas až tak špatný nebyl, aby se z něj nedokázalo vytěžit mnohem víc.

I tentokrát na nás čeká pod mořskou hladinou obrovské žraločí monstrum, jehož vzhled vás určitě nevystraší, ale ani moc nerozesměje. Jeho katastrofální počítačová podoba by se nejspíš neuchytila ani v nějaké počítačové hře, protože větší humus jsem už dlouho neviděl. Na tehdejší dobu si myslím, že Megalodon mohl rozhodně vypadat lépe, než jak nám ho nakonec tvůrci odhalili a ukázali. Což o to, chytrá ta mrška sice byla, ale po vyvážní stránce si i Čelisti 3 můžou mnout ruce, jakou krasavici dokázali stvořit. Tady ovšem žralok nedokázal plavat pozpátku, takže se jejich nízká úroveň alespoň nějak dokázala vyrovnat. Přesto však i zde je žralok chytřejší, než většina lidské posádky a svým protivníkům nejednou pěkně zavaří. Ještě teď se musím smát, když jeho žraločí veličenstvo navštívilo vnitřek ponorky a potom zase klidně zmizelo v hlubinách. Dokonce se dokázal mazaně ukrývat, aby ho ani senzory nedokázaly zachytit, či bravurně uhýbal řízeným střelám. Prostě takový přerostlý Coperfield.

Film je plný stupidních hlášek, laciných efektů a ještě horších hereckých výkonů. Přestože se zde sešlo několik známějších tváří v čele s Grandem L. Busem či Antoniem Sabatem Jr. jejich výkony spadali na hranici únosnosti. Nevím jestli to bylo úmyslem scénáristy, nebo jejich neschopností, ale do očí bijící přehrávání mi začalo po čase lézt na nervy stejně jako spousta informací, které se měnili stejně rychle jako počasí našich meteorologů. Stačí se pořádně soustředit na počet hodin, na které jim zbývá vzduch.

Asi nejvíc mě zklamalo, že nám tvůrci neukázali co přesně se odehrálo na začátku filmu a vše nechali na představivosti diváka, pro které nebyl žádný problém si to domyslet. Na jednu stranu byl tenhle krok dobrý, ale já se cítil jaksi ochuzen. Zřejmě nám nechtěli předčasně ukázat žalostě vypadajícího Megalodona, abychom to nevypnuli hned po pěti minutách. Za to konec mě docela překvapil a přestože i zde se dočkáme docela úsměvného a hlavně nerealistického závěru, tak jsem se docela pobavil. Moc nemám rád happyendy a tak pánům přičítám k dobru, že se konečně dokázali trochu rozhoupat a odvázat.

Jediné co se mi na tomto filmu líbilo asi nejvíc bylo chování žraloka zhruba uprostřed filmu, při jeho mini soubojích s ponorkou. Zde totiž neuvidíte žraloka, který se za každou cenu snaží zničit ponorku, ale valná většina jeho kontaktů s ní je spíše shodou náhod, které vyplynou z jeho přirozených reakcí, či manévrování ve vodě (samozřejmě nepočítám ten průnik prostorem pro ponorku). Ani mrtvol zde kromě začátku a úplného konce moc není, což bylo na jednu stranu dobře, protože nesnáším zvířecí horory, ve kterých chodí lidé jako na porážku přímo před tlamu hladového predátora. I za tuto tedy alespoň pro mne milou změnu dám tomuhle filmu o něco vyšší hodnocení než ostatním žraločím odpadům.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat