0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 1. 2012

Signal, The (2007)

Neznámý signál z vás během okamžiku udělá vraždící monstra.
Město Terminus vypadá na první pohled normálně jako každé druhé, ale dnes brzy po půlnoci se má vše změnit! Mya se vrací od svého milence do bytu, kde na ní čeká její milovaný manžel Lewis a po cestě si vymýšlí historku, kterou by mu zalhala tentokrát. Netuší však, že na ní v domě čeká děsivé přivítání. Polovinu obyvatel obytného domu postihne náhle záchvat zuřivosti a agresivity, načež začne zabíjet tu druhou. Chodby se brzy zaplní hromadou mrtvol a i samotná Mya se ocitá v ohrožení. Dokonce i její manžel se změnil, a tak vystrašená žena prchá na ulici, aby vyhledala pomoc. Jenže venku je to ještě mnohem horší. Krvavé běsnění a nastalý chaos již zachvátil celé město, většina lidí se změnila ve vraždící stroje a ti, co přežili se snaží ukrývat kde se dá. Jak se zdá za vším stojí podivný signál, který napadl všechny možné komunikační kanály a z obrazovek televizí, monitorů počítačů a displejů mobilních telefonů začínají proudit do světa podivné obrazy a zvuky.

Český název: Neznámý signál
Režie: David Bruckner, Dan Bush, Jacob Centry
Rok výroby: 2007
Délka: 99 min
Země: USA

Hrají:
Anessa Ramsey ...(Mya Denton)
Sahr Ngaujah ... (Rod)
AJ Bowen ... (Lewis Denton)
Matthew Stanton ... (Jerry)
Justin Welborn ... (Ben Capstone)
... a další

Docela experimentální počin trojice režisérů, ve kterém si každý z nich vzal pod svou taktovku jednu třetinu filmu a následně to všechno pěkně spojili dohromady. Jejich docela odvážný počin se však příliš nesetkal s kladnými ohlasy diváků, protože každá z nich má velice rozdílné pojetí a především kvalitu. Zatímco první část se nese v duchu postapokalyptických filmů, kdy svět či město zasáhne záhadný virus, nebo v tomto případě signál – jenž promění poklidné obyvatele ve vraždící maniaky. Na začátku se hezky seznámíme s nejdůležitějšími postavami tohoto snímku a pak už se jen můžeme nechat unášet na vlně chaosu a příjemného vyvražďování. Počáteční masakr v činžáku je docela slušně zpracovaný a přestože neuvidíme žádnou přehlídku prvotřídních gore scén, tak si myslím, že to tvůrci zvládli docela s přehledem. Množství krve a počet mrtvých se držel v přijatelných mezích a diváky příjemně navnadí ke zbytku filmu.

Druhá půlka se totiž jako mávnutím proutku promění v jakousi černou komedii a kvalita jde rapidně směrem dolů. Ta tam jsou napětí a mrazivá atmosféra ze začátku filmu. Zabíjení se zde sice dočkáme opět v docela hojném počtu, ale jejich ztvárnění je hodně slabé a mnohdy vlastně ani toho nic neuvidíme, protože si kamera zabírá úplně něco jiného, než by bylo v dané chvíli potřeba. Rádoby morbidní humor rovněž nepřináší kýžené ovoce, a tak máme šanci sledovat a hlavně poslouchat jen docela stupidní dialogy a trapné chování postav. V tuto chvíli u mě začal film ztrácet všechny předtím pracně vybojované body a dostavil se tolik nenáviděný pocit nudy. Tu jen sem tam přerušila nějaká zajímavější scénka nebo situace, ale těch tu bylo jako šafránu. Jediným přínosem byla nová postava domovníka, kterou jsem si docela rychle oblíbil. Proto jsem se nemohl dočkat třetí části, která to snad měla opět trochu povznést k výšinám, ale jak se ukázalo byla to jen planá naděje. I když šlo rozhodně o zajímavější pasáž.

Ve třetí části se krok za krokem začneme prokousávat k vrcholnému finále, které se ovšem nekoná. Tedy alespoň dle mých představ to zas až tak skvěle nedopadlo. Tvůrci se snaží vrátit do starých kolejí, které jsme měli šanci vidět na začátku a oproti prostřední části opět výrazně přitvrdit, hlavně co se atmosféry týče, ale jaksi se jim to už nepodařilo. Na diváka se snažili zaútočit hlavně po psychické stránce a na obrazovce se začaly objevovat jakési halucinace a zvláštní obrazce, jenž měly rozšířit paranoiu, ale spíše se z toho stával jakýsi podivně uvařený guláš. Nicméně z toho jakýmsi podivným způsobem přece jenom dokázali nakonec vybruslit se ctí.

Zatímco atmosférická stránka trpěla velkými výkyvy a trhlinami, tak po stránce efektů mám jen málo připomínek. Podivné obrazce na obrazovkách televizorů mě dokonce občas začali skutečně hypnotizovat a jejich provedení musím pochválit. Trikaři si parádně pohráli se směsicí barev a nejrůznější obrazce vypadali docela dobře.

Herecké výkony byly často taktéž hodně rozpačité a spadají do obyčejného průměru. Nenašel jsem zde nikoho, kdo by mě zaujal nějak výrazněji a ostatní by v něčem předčil. Asi nejznámější tváří z herců, jenž ztvárnili jednu z hlavních postav je AJ Bowen, který se objevil například ve snímcích jako Creepshow III, The House of the Devil, nebo v novém kousku Hatchet 2.

The Signal není ve finální fázi ničím jiným, než obyčejným průměrným snímkem, který brzy upadne v zapomnění. Jeho největší slabinou je fakt, že na každé z částí dělal jiný režisér a kvalita všech tří je zcela rozdílná. Dalším prvkem je i hodně zvláštní pojetí kameramana - nezabírat důležité momenty filmu a místo toho nechat záběr snímat dvě minuty naprosto nezajímavé místo jako je třeba obyčejná zeď. Hold každý den není posvícení.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat