0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 2. 2015

Thing, The (2011)


Tento prequel nám ukáže, jak to všechno vlastně na Antarktidě vypuklo…

Norská polární expedice zachytí na Antarktidě záhadný signál, který se vydá prozkoumat. Pod ledem naleznou mimozemskou loď, která zde musela být uvězněna tisíce let. Kontaktují proto doktora Sandera, který se tam ihned vydává se skupinou Američanů. V jeho týmu je i nadaná studentka paleontologie Kate. Kromě vesmírné lodě totiž v ledu zůstal uvězněn i podivný mimozemský organismus, který je potřeba prozkoumat. Tato cizopasná forma života je však extrémně nebezpečná a dokáže se metamorfozovat do podoby každého, s nímž přišla do styku. Ten však bohužel nepřežije. Uprostřed ledové pustiny se doslova „rozhoří“ zoufalý boj o život, ve kterém nikdo nemůže věřit nikomu.  



Český název: Věc: Počátek
Režie: Matthijs van Heijningen Jr.
Rok výroby: 2011
Délka: 99 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Mary Elizabeth Winstead…(Kate Lloyd)
Joel Edgerton…(Sam Carter)
Ulrich Thomsen…(Dr. Sander Halvorson)
Eric Christian Olsen…(Adam Finch)
Adewale Akinnuoye-Agbaje…(Derek Jameson)
Paul Braunstein…(Griggs)
…a další

Měl jsem to štěstí, že jsem viděl jak původní film z roku 1951, tak i Carpenterovu verzi. Zatímco ta první byla dobrá, ale dost průměrná a to ve všech směrech, tak remake z roku 1982 patří mezi moje nejoblíbenější filmy vůbec a nedám na něj dopustit. Popravdě jsem očekával opravdový průser, ale tento prequel dopadl až nadmíru dobře. Matthijs van Heijningen Jr. si nevedl vůbec špatně a přestože by se tu dalo najít několik chyb, nadchl mě tak, že budu pozorně sledovat jeho další tvorbu. Samozřejmě, že se nechal inspirovat svými předchůdci a snažil se držet co možná nejvíce v jejich šlépějích, ale přišel i s vlastními nápady a hlavně dopomohl doplnit děj. 



Líbil se mi nápad ponechat mluvit Nory jejich řečí a jen to doplnit o titulky. Mnozí mu však hodně vyčítají, že některé scény jen prachsprostě převzal od Carpentera a speciální efekty byli špatné. S tím však nesouhlasím, hlavně tedy s tou druhou výtkou. Efekty byli dle mého názoru na velmi dobré úrovni, stejně jako masky a druhy mutace mimozemského organismu. Je ovšem pravdou, že některé scény, jakoby byly přes kopírák, jen s pozměněným obsazením. Pokud si však vzpomenete na začátek Carpenterovy Věci – obhlídka norské stanice, tak zde se režisér i scénárista snažili držet „předlohy“, aby vše doplnili o scény a hlavně situace, cože se na ní vlastně odehrálo.


Co mě trošku zamrzelo, byla absence pořádné atmosféry – hlavně tedy v některých situacích. Zatímco film z roku 1982 byl atmosférou přímo napěchován k prasknutí a já si u ní pomalu ohryzal všechny nehty, tak tady místy neskutečně stagnovala. Přitom hned vzápětí se to zase zlepšilo o sto osmdesát stupňů. Právě tyto výkyvy mě dost štvali. Jinak je to ale jeden z těch lepších filmů, které toho roku vznikli. No a myslím si, že si tento prequel zaslouží uznání i vysoké hodnocení. Není to totiž vůbec špatná podívaná. Jen vychytat několik much a mohla to být bomba. Carpenter byl však přece jenom o třídu výše. I co se hereckého obsazení týkalo.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat